Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (hasta)

Köşe Yazısını Dinle

60 yaşında, erkek hasta

Mesleği: Doktor

Şikayeti: Güçsüzlük, yürümede zorlama

Hikayesi:

Hastamız  yıllardır mesleğini severek yapmış ve mesleğinde başarılar elde etmiş saygılı bir kişidir. Mesleğinin yanında profesyonel avcılıklarda uğraşmış. Bu süre içerisinde önemli bir sağlık sorunu olmamış,  iki yıl önce bu şikayetleri başlamış olana kadar.

Yapılan araştırmada,

Bu hastanın şikâyetlerin sebebi beyin damar tıkanıklığı olduğu tespit edilmiş.   Şu anda tedavisini alıyor.

Hastayı incelediğimizde şu sorular akla gelebilir.

-Kişi doktor ve yaşı ileri değil

-Avcılıkla uğraşan bir kişi, sürekli dağda dolaşarak spor yapmasına rağmen neden damar tıkanıklığı gelişti?

Bu önemli bir vaka ve ders çıkarılacak bir hasta. 

Şöyle ki,

-Avcılıkla uğraşan kişiler genellikle etçil olup eti fazla tüketirler.  Çok fazla et tüketen kişilerde ürik asit yükselir ve vücut damarlarına zarar verir. Çoğu kişilerde Gut denilen bir hastalık da gelişir. Bu nedenle çok fazla et tüketmek doğru değildir. 

-Profesyonel avcılar genellikle bir çok bölgeye giderler ve günlerce dağlarda kalırlar. Günlerce dağlarda kalan kişilerde sağlıklı bir uyku ve düzenli bir yaşantısı olmazlar. Ne sağlıklı uyurlar nede düzenli yemek yerler. Bu da sağlığı olumsuz etkileyerek hastada olduğu gibi ya damar tıkanıklığı ya da başka bir hastalığa yakalanırlar.

Sonuç:

Ne yemek yerseniz yiyin ve de severseniz sevin ama abartmayın.  Uyku ve düzenli yemek sağlığımızın en önemli parçası olup ihmal etmeyin. Hastamız bunlara dikkat etseydi bu hastalığa yakalanmayabilirdi. Ayrıca hayvanları zevk için öldürmek şahsım adına doğru bulmuyorum.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X