Turhan Güldaş

Turhan Güldaş

tguldas2000@yahoo.fr

Tüm Yazıları

FİZİKSEL AÇIDAN SAĞLIKLI YAŞAM ŞART

*Dengeli beslenin: Uzun ve sağlıklı yaşamanın olmazsa olmazı sağlıklı ve dengeli beslenme. Vücuda zararlı besinlerden uzak durun. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmenin proteinler ile desteklenmesi, insana enerji sağlar. Fiziksel enerjiyi yükseltmek için de vitaminler ve takviyeler almak gerekir.

*Spor, hayatınızın bir parçası olmalı: Her yaşta enerjik olabilmenin bir diğer şartı spor yapmaktır. Burada önemli olan vücudun ihtiyacı olan spordur. Vücuda çok fazla yük bindirmeden, kişinin yaşına uygun, vücutta çok fazla stres yaratmayan, agresif sporlardan kesinlikle uzak durmak gerekir. İnsanoğlunun yaradılışında 5 km yürüme ve koşma potansiyeli vardır. Ama günlük bu hareketi yapmazsanız problemler çıkabilir. Kilo alma gibi, kan dolaşımının yeterli olmaması, kana oksijen karışmaması, kardiyovasküler sistemde problemler, sindirimde, iç organlarda problemler oluşabilir. Spor yapmak enerjik olmak için en verimli yöntemlerden birisidir. Abartılmadan, doğru bir şekilde yapılan spor insanı yormaz, aksine enerjisini yükseltir. İllaki spor salonlarında kendinizi yormanıza gerek yok. Yaşınıza uygun spor yapın, yeter.

Haberin Devamı

*Çevresel faktörlere dikkat: Sağlıklı çevre koşulları, uzun yaşamanın sırlarından biridir. Hem fiziksel hem de mental açıdan huzur veren ortamlar insana enerji verir. Yaşadığımız ortam, soluduğumuz hava çok önemli. Bulunduğunuz ortamlarda oksijen oranı düşükse, hava kirliliği varsa, zehirli gazlar yoğunsa, çok sıcak veya çok soğuksa hatta çok kalabalık, yoğun stresli ortamda yaşıyor ve o stresi boşaltamıyorsanız, soluduğunuz hava kalitesizse, çevrenizdeki insanlar negatifse, tüm bu çevresel faktörler sizin uzun ve sağlıklı yaşamanızı engeller.

POZİTİF DÜŞÜNCEYLE İYİLEŞMEK MÜMKÜN

*Hastalıkların panzehiri pozitif düşünce: Beyin ne kadar sağlıklı ve pozitif düşünürse insan o kadar sağlıklı ve enerjik olur, genç kalır ve o kadar az hastalanır. Çünkü hastalıkların pek çoğu insanın beyninde üretilir. Genetik, fiziksel ve çevresel faktörlerden doğan hastalıklar ise sadece yüzde 10’luk bir dilimde kalır. Birçok kanser türü, kalp damar hastalıkları, midedeki problemler, sindirim dolaşım bozukluklarının en büyük ana kaynağı beyindir. Dolayısıyla düşüncelerimize hakim olursak, düşüncelerimizi pozitif olarak yönlendirebilirsek, negatif düşüncelerden uzak kalırsak, vücudumuza gerekli sağlıklı hormonları salgılayacak gerekli düzeye gelirsek daha sağlıklı ve uzun yaşayabiliriz. Çünkü vücudumuz sonuçta beynimizde yarattığımız senaryolardan, negatif düşüncelerden, problemlerden etkilenerek hormonlar salgılıyor. Bu hormonlar vücudumuza zerk edilen zehirler gibidir. Bu nedenle vücudumuza gerekli pozitif fikirleri, pozitif enerjiyi çekmeliyiz. Eğer hasta oluyorsak hastalığı çekiyoruz demektir. Düşüncelerimizle çekiyoruz. İnsan beynine hastalıklı ve olumsuz düşünceler ekerse kendi kendini hasta edebilir. Beyin verilen her komutu ciddiye alır. Deneyin isterseniz; boş bir sayfaya 100-200 kere ‘ben hasta olacağım’ diye yazın. Nasıl hasta olduğunuzu görürsünüz. Bu tür negatif düşünceleri hayatınıza sakın çekmeyin.

Haberin Devamı

*Negatif etki yaratan kişilerden uzak durun: Çevremizde pozitif insanların varlığı sağlıklı yaşamamıza etki eder. Bu nedenle negatif insanlardan uzak durmanızı öneriyorum.  Çevresel etkiler, aile, evlilik, ilişkiler, negatif enerjiyle yüklü arkadaşlıklar insanları etkiler. Paylaşımlarda negatif duygu varsa, bu yaşlanmayı hızlandırır. Bu nedenle çevremizi seçerken dikkat etmemiz lazım.

Haberin Devamı

*Bana fark etmez demeyi öğrenin: İnsanlar hayatın zorluklarıyla karşı karşıya geldiklerinde kara senaryolar yazarlar. Karamsar bir bakış açısı strese yol açar ve yaşlanmayı hızlandırır. Gelecek kaygısı, başarısızlıklar, korkular ve daha pek çoğu, negatif düşüncelerden beslenir. Tüm bu olumsuz telkinler, stres hormonlarının salgılanmasına neden olur. Stres de vücudu içten kemiren zehir gibidir. Vücut direncini ve enerjiyi düşürür. Tüm bunları bildikten sonra stresle baş etmek, problemler karşısında “bana fark etmez” deyip yola devam edebilmek, genç ve zinde kalmanın olmazsa olmazıdır. Hiçbir şeyin sonsuz ve mutlak olmadığını bilmek gerekir. Kaygı duymamayı öğrenmek ve takmamak gerek. Bir şey yaşadınız, olay yaşandı ve bitti, buna üzülmenin bir anlamı yoktur. Yaşadıklarımızdan ders alarak pozitif hedefler koyalım, böylece geleceği daha sağlıklı şekillendirebiliriz.   

*Meditasyon yapın: Çok hareketli ve hızlı yaşıyoruz. Gün içerisinde beynimizde birikenleri boşaltmamız gerekli. Bu nedenle uyumadan önce meditasyon yapın. Muhteşem hissedeceksiniz. Yaşadıklarımızı yaşadık, eskide kaldı, onları unutalım, beynimizdeki çöpleri temizleyelim. Yarın yeni bir gün başlıyor. Güzellikleri fark etmeliyiz. Durarak yürümeliyiz, koşmaya gerek yok. Böylece farkında olursunuz. İnsanları, iyilikleri, güzellikleri böylece görebilirsiniz.

*Mantranın gücünden faydalanın: Benim için uzun ve sağlıklı yaşamanın en önemli sırrı sağlıklı bir beyindir. Pozitif düşünen, hedefleri olan, çalışan, devamlı araştıran, okuyan, devamlı kendini geliştiren, gelişime açık bir zihin… Beslenme, çevre ve spor gibi faktörlerin yanında en önemli faktör mental mutluluktur. Dolayısıyla siz ne kadar iyi beslenirseniz beslenin, zihniniz hasta ise sağlıklı yaşamanız mümkün değildir. Nasıl midenize soktuğunuz besinlere dikkat ediyorsanız, beyninize soktuğunuz düşüncelere de dikkat etmelisiniz. Hem fiziksel hem de bilişsel sağlık bir arada olduğu zaman iyi netice verir. Kendinize pozitif telkinde bulunmanın yolu mantra tekniğini uygulamaktır. Uzun bir süredir on binlerce kişi tarafından uygulanan ve mucizevi sonuçlar yaratan mantramı herkese öneriyorum. Sağlıklı yaşamak ve mutlu olabilmek için bu mantrayı kullanın: “Bugün daha mükemmel bizi yaratıyoruz.” Günde 100 kez el yazısıyla bir kağıda yazın. Tekrar tekrar en az 100 kere. Ve mucizevi sonuçlarını görün. Bu mantranın kelimeleri özenle seçilmiştir. Her kelime pozitiftir ve beyne pozitif hedefler telkin eder. Bu mantra ile kendimizi daha güzele, daha ideale, daha uzun yaşamaya programlıyoruz. Uzun ve sağlıklı yaşamak için bu mantrayı da hayat rutinize ekleyin.