1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Uzun elmanın yıldızı parlıyor
Uzun elmanın yıldızı parlıyor

Uzun elmanın yıldızı parlıyor

Kağızman’ın uzun elmasının yıldızı parlıyor!

A+A-

Kars’ın Kağızman ilçesinde yetiştirilen ve aromasının yanı sıra şekliyle ön plana çıkan uzun elma görücüye çıktı.

Sadece Kağızman ilçesinde yetiştirilen ve şekliyle dikkati çeken elmanın, tescillenerek marka şeklinde Türkiye pazarına açılması için çalışmalar devam ediyor.

Kağızman’a has uzun elmanın patentinin alınması için Kağızman Kaymakamlığı gerekli çalışmaları yaparak, başvuruda bulundu. Kağızman Kaymakamlığı uzun elma Patenti alındıktan sonra sadece Kağızman ilçesinde yetişen elmanın, Kağızman halkının bir araya gelerek kuracağı kooperatifler aracılığıyla pazarlanmasını hedefleniyor. Böylece uzun elma hak ettiği değeri bulacak.

Uzun Elma yetiştiricisi Nevzat Örsçelik, uzun elmanın Kağızman’a özgü olduğunu vurgulayarak, “Bu ilçe dışında hiç bir tarafta yetişmiyor. Bazı il ve ilçelerden fide götürüp yetiştirmeye çalıştılar ama görünümü ve boyu aynı olmasına rağmen tadı ekşimsi bir tat olunca biz ona limon elması diyoruz, Söz konusun meyvenin bölgede “uzun elma” olarak bilindiğini anlatan Örsçelik, “İçi yıldızlı elma olarak da bilinen meyveyi pazarlama konusunda biz üreticiler olarak ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Eğer Patent alınırsa bizlerde pazarlama çalışmasına başlayacağız” dedi.

Elma Satıcısı Sait Küçük ise elmanın tatlı ve sulu olduğuna değinerek, “Kağızman ilçesi dışında hiçbir yerde yetişmiyor. Uzun elma, ilçeye özgü tadı ve kokusu olan ender bir lezzet” diye konuştu.

Elma ağacının bir kavak boyu kadar uzadığını, meyve verince dallarının aşağı sarktığını ve meyvelerinin 12 santimetre uzunluğunda 6 santimetre eninde olduğunu anlatan Küçük, şekli itibarıyla “Uzun elma” olarak adlandırılan ilçeye özgü değerin markalaşmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

DOĞU BÖLGESİNİN TOPRAKLARI VERİMLİ

Ziraat mühendisi Taner Gökdağı’ın yaptığı açıklamada “Doğu bölgesinin Kars, Erzurum plakası olarak nitelendirdiğimiz kastik yağışını almaktadır. Kağızman ve Iğdır mikro klimatik bir iklime sahip olduğu yaz yağışı ve mikroklimatığın birleşmesi sonucu toprakları verimli olduğundan dolayı sadece Kağızman civarında yetişen bir elma türü. Başka yerlere fidesi gittiğini ve yetiştirmek istediklerini ancak aynı ebadı ve aromayı almadığı tespit edildi.” dedi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.