Skip Navigation Links

Uzmanı Doktor Burak Açıklıyor PRP nedir?

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doktor Burak Arı sizler için yazdı...

Dr.Burak Arı

Gazete Köşesi   A+a-

PRP, “Platelet Rich Plasma-platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma” uygulaması adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. 

Bu uygulama, kişiden alınan küçük miktardaki kanın amaca yönelik olarak üretilmiş özel bir tüpe konularak santrfüj işlemine tabi tutulduktan sonra, bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki “platelet yönünden zenginleştirilmiş plasma”nın (PRP) yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesini temel alır.

Plateletler veya diğer adıyla trombositler vücudumuzdaki hasarlı dokuların onarımını sağlamak için gerekli olan “büyüme faktörlerini” yapısında barındıran kan bileşenleridir. Dokularımızda herhangi bir hasar oluştuğunda kanımız plateletleri bu dokuya toplayarak bir onarım süreci başlatır. PRP uygulamasının amacı ise bu hedef dokuya kan dolaşımı ile taşınabilecek olandan çok daha fazla sayıda plateleti verebilmektir, böylece hasarlı dokunun onarımı da bu kadar hızlı ve güçlü bir şekilde başlar ve daha çabuk sonuçlanır. Çünkü PRP ile elde edilen plateletlerin yoğunluğu, kandakinden 2 ila 4 kat fazladır.

Plateletlerin yoğunlaştırılarak yüksek yoğunluklu bir serum (PRP) elde etmek, teknik olanaklarla ilgili bir konudur. Ancak plateletlerin bu zenginleştirme, yoğunlaştırma sırasında herhangi bir biçimde hasar görmemesi gerekir. Ayrıca bu zenginleştirme, yoğunlaştırmanın belirli ölçülerde olması gerekir. Bir hastadan elde edilen kan ürününü aynı hastaya geri vermek için etkinlik ve güvenilirliği onaylanmış ürün ve yöntemler kullanılmalıdır.

PRP uygulaması “otolog” dur, yani hastanın kendi kanı yine kendisine verilmektedir. Dolayısıyla HIV, hepatit gibi herhangi bir bulaşıcı hastalığın bir başka kişiye bulaşması söz konusu değildir. Kullanılan materyale hastanın kendi kanının dışında bir şey eklenmediği için bu uygulama güvenilir olarak değerlendirilebilir.

PRP hangi amaçla uygulanır?

Dermatolojide PRP genel olarak saç dökülmesinde tek başına kullanmak veya diğer tedavi seçeneklerinin etkisini güçlendirmek,  lazer, peeling ve mikroiğneleme gibi uygulamalardan hemen sonra derinin hızla yapılanmasını sağlamak ve deride yılların ve güneş ışınlarına maruz kalmanın sonuçlarını geriye döndürecek biçimde kırışıklıkların düzelmesini, çöküntülerin giderilmesini, esneklik ve parlaklığının yeniden kazandırılmasını sağlamak gibi amaçlarla uygulanmaktadır.

Pratikte PRP uygulaması nasıl yapılır?

PRP uygulamaları özel uygulama kitleri aracılığıyla uzman hekim tarafından yapılmaktadır. Uygulamanın yapılacağı kişiden 1 veya 2 tüp ( 8-16 ml) kan alınır, santrfüj cihazında plateletleri (trombositler) ayrıştırılır. Böylece plateletler kitteki tüpün içerisinde yoğunlaşıp birikir ve PRP denilen kan ürünü ortaya çıkar. Bu ürün dolgu veya mezoterapi gibi yollarla deri altına enjekte edilebildiği gibi fraksiyonel lazer ve mikro iğneleme gibi diğer tıbbi uygulamalardan sonra doğrudan cilt üzerine de tatbik edilebilir. Toplamda yaklaşık 30 dakikalık bir uygulamadır. Uygulama sonrası herhangi bir iyileşme süreci gerekmeden günlük hayata dönülebilir. Ortalama olarak 3 uygulamadan oluşan kürler her 10-12 ayda bir kez tekrarlandığında kalıcı sayılabilecek kadar uzun etki sağlanmış olacaktır.

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet