Uzman Çavuş Musa Orhan'ın tahliye edilmesine tepki

18 yaşındaki İpek Er'e tecavüz etmek ve ölümüne sebep olmakla suçlanan uzman çavuş Musa Orhan'ın tahliye edilmesi tepki yarattı.

Batman’ın Beşiri ilçesinde 18 yaşındaki İpek Er'e tecavüz etmek ve Er'in intihar sonucu ölümüne sebep olmakla suçlanan uzman çavuş Musa Orhan, 25 Ağustos Salı gecesi tahliye edildi. 

Musa Orhan hakkında 18 Ağustos'ta yakalama kararı çıkarılmış ve teslim olan Orhan mahkemeye çıkarılarak tutuklanmıştı. Orhan, avukatının itirazı üzerine dün akşam serbest bırakıldı.

Karar  özellikle sosyal medyada tepkiyle karşılandı. Orhan'ın serbest bırakılmasının ardından #MusaOrhanTutuklansin etiketi Twitter'da en çok paylaşılan etiketler arasına girdi.

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tahliye kararına itiraz etti. Ancak, itiraz kararın kesinleşmiş olması "gerekçesiyle" reddedildi.

Orhan, olaydan sonra 17 Temmuz'da Siirt Sulh Ceza Hakimliği tarafından ifadesi alınmasının ardından da, "yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartı" ile serbest bırakılmıştı. İpek Er'in intihar sonucu hayatını kaybetmesi üzerine geçen hafta yükselen tepkiler sonucu tutuklanmıştı. 

BBC Türkçe'ye konuşan Siirt Barosu Kadın Hakları Komisyonu'ndan Avukat Ayşegül Kesici, Orhan hakkında "nitelikli cinsel saldırı" suçundan dava açıldığını ve bu suçun 12 ile 20 yıl arasında hapis cezası öngördüğünü söyledi.

İpek Er, cinsel saldırıya uğradığını anlatan bir mektup bıraktıktan sonra geçen ay Batman'da intihar girişiminde bulunmuştu. 1 ay yoğun bakımda kalan Er 18 Ağustos'ta tedavi gördüğü Batman Bölge Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanlığı ise gün içinde konuya dair bir açıklama yaptı. Açıklamada uzman çavuş Musa Orhan'ın görevden uzaklaştırıldığı belirtildikten sonra şu ifadelere yer verildi:

Sürecin tüm aşamaları, kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılacaktır. Kurum içinde yürütülen idari süreçlerin haricinde, adli makamlarca devam eden iş ve işlemlere ilişkin bakanlığımızın herhangi bir yetkisi ve tasarrufunun olması, hukuken ve fiilen mümkün değilken, gerek bakanlığımızın gerekse sayın bakanımızın tutuklanma veya adli kontrol kararlarında etki ve müdahalesinin olduğuna dair paylaşımları iyi niyetli olarak değerlendirmemiz, elbette ki mümkün değildir. Bu acı olaydan siyasi bir rant devşirmeyi, kurumlarımızı ve adalet sistemimizi yıpratmayı hedefleyen TELE 1 adlı TV kanalının yanı sıra, gayri ahlaki iftiraları atan terör örgütüne müzahir basın-yayın organları hakkında gerekli tüm yasal işlemler başlatılacaktır."

Soylu geçen hafta Hürriyet Gazetesi'nden Ahmet Hakan'a yaptığı açıklamada,  "Elbette bu olayın bazı çevreler tarafından sürekli gündeme getirilmesinin temel nedeni HDP milletvekilinin ve diğer PKK’lıların yaptıklarının üstünü örtmektir. Tecavüze de şiddete de zerre kadar prim vermeyiz. Her ikisine de tabii ki hayır." demişti. 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, tahliye kararına tepki gösterdi. Sancar yaptığı açıklamada, “Musa Orhan’ı tahliye eden akıl, erkek devlet aklıdır ve iktidarın cezasızlık politikalarından cesaret almaktadır. Erkek egemen zihniyetle mücadele her birimizin görev ve sorumluluğundadır. Bu zihniyeti besleyen iktidar dünyasını hep birlikte değiştireceğiz” dedi. Sancar, Musa Orhan’ın tutuklanması çağrısı yaptı.

Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, karara itiraz edeceklerini söyledi. Dilek, " Musa Orhan Siirt’te hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı' suçundan açılan dava kapsamında tutuklandı. İntihara teşebbüs soruşturması da Batman’da devam etmektedir. Siirt’teki mahkeme tutuklamanın tedbir niteliğinde olması gerekçesiyle tahliyesine karar vermiş. Süreci takip ediyoruz. Karara itiraz ve tekrar tutuklama talebinde bulunacağız. Mahkeme ‘rıza’ olayı üzerinden düşünmüş olabilir. Hukuki anlamda ne yapmamız gerekiyorsa yapıyoruz. Umarız bu karar tekrar değerlendirilir ve Musa Orhan tutuklanır” dedi.