TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uyku bozukluklarında beslenmenin önemi

Beslenme ve Diyet Uzmanı buket Adanç, sağlıklı beslenme ve rahat bir uyku geçirmek için uyumadan önce tüketilen yiyeceklere ve içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2018 07:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Uyku bozukluklarında beslenmenin önemi

E. ÇAĞLA GENİŞ

Düzensiz ve kalitesiz bir uyku gün içerisinde baş ağrısından sinirliliğe, konsantrasyon eksikliğinden dikkat dağınıklığına ve günlük motivasyonda düşüşe dek birçok soruna yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, uykunun, vücudun yanı sıra beyin için de ne kadar önemli olduğunun altını çizerek beslenmenin uykuya etkilerine dikkat çekti. Sağlıklı beslenme ve rahat bir uyku geçirmek için uyumadan önce tüketilen yiyeceklere ve içeceklere çok dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Adanç, “Kahve, çay, çikolata ve gazlı içeceklerde bulunan kafeini, fazla miktarda veya uyumaya yakın bir saatte tüketmek uykusuzluğa neden olur. Uyumadan 2-3 saat önce kafein alımınızı durdurmanız faydalı olacaktır. Son öğünde çorba, sebze yemeği ve yanına yoğurt ekleyerek hafif menüler tercih edip daha iyi bir uyku uyuyabilirsiniz. Bitki çayları, bedeni rahatlatma özellikleri sayesinde gece uyumadan 1-2 saat önce 1 fincan olarak içilmesi uykunuzun kalitesini arttırır. Egzersizin uykuya olumlu etkilerini görmek için ise uykudan en az 3 saat önce yapılması gerekir” diye konuştu.

KAFEİN KULLANIMINA DİKKAT!

Uyumadan 2-3 saat önce kafein kullanımını durdurmak gerektiğini dile getiren Adanç, “Triptofan aminoasiti, mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin oluşumunda; seratonin ise uykuyla ilişkili melatonin hormonu oluşumunda etkili olmaktadır. Gece uyumadan önce son ara öğünde 1 bardak ılık süt içmek daha rahat bir uyku sağlar. Eğer süt gaz ve şişkinlik yapıyorsa laktozsuz süt veya kefir tercih etmeyi unutmayın. Kafein merkezi sinir sistemini uyararak uyanık kalmayı sağlar. Kahve, çay, çikolata ve gazlı içeceklerde bulunan kafeini, fazla miktarda tüketmek veya uyumaya yakın bir saatte tüketmek birçok insanda uykusuzluğa neden olur. Herkesin kafeine olan duyarlılığı farklı olmakla birlikte uyumadan 2-3 saat önce kafein alımınızı durdurmanız faydalı olacaktır. Kafeine karşı daha duyarlı olanlar ise kafein alımını uykudan 6-8 saat kadar önceye çekebilirler” ifadelerini kullandı.

RAHAT UYUMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Egzersizin uykuya olumlu etkilerini görmek için uykudan en az 3 saat önce yapılması gerektiğini belirten Adanç, “Akşam yemeğinde büyük porsiyonlu, yağlı bir yemek yorgun hissettirerek ilk başta uykunuzu getirebilir; fakat midenin bu kadar dolgun olması şişkinlik ve yanmaya neden olarak yattığınız andan itibaren sizi rahatsız etmeye başlar. Son öğünde çorba, sebze yemeği ve yanına yoğurt ekleyerek hafif menüler tercih edip daha iyi bir uyku uyuyabilirsiniz. Bitki çayları, bedeni rahatlatma özellikleri sayesinde gece uyumadan 1-2 saat önce 1 fincan olarak içilmesi uykunuzun kalitesini arttırır. Özellikle papatya çayı ve melisa çayı uyku için oldukça başarılı tercihlerdir. Egzersiz yapmak her açıdan sağlığınıza katkıda bulurken uyku kalitenizi de arttır. Önemli olan metabolizmayı hızlandıran ve sizi uyandıran egzersizin uykuya olumlu etkilerini görmek için uykudan en az 3 saat önce yapılmasıdır. Egzersiz sırasında artan vücut ısısı sayesinde uykuya geçişiniz çok daha kolay ve rahat olacaktır” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.