Bülent Saylam

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası); Trakya Üniversitesi (T.Ü.) Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Yüksek Okulu (K.Y.Ç.U.B.Y.O.) öğrencileri ile düzenledikleri kahvaltılı üniversite ticaret işbirliği istişare toplantısı geçen Cumartesi günü yapıldı. Saros Hotel’de saat 9.30 sıralarında gerçekleştirilen kahvaltıya Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu,  Keşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Vedat Çimen, T.Ü. K.Y.Ç.U.B.Y.O. Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Görevlisi Hüseyin Çakırlar, Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Mutaf, Keşan TSO Keşan TSO Genel Sekreteri Erdem Başak, KOSGEB Sinerji Odağı Temsilcisi Seda Havale, Keşan TSO Basın Yayın İnsan Kaynakları Sorumlusu Gökhan Gürer ve bir grup T.Ü. K.Y.Ç.U.B.Y.O. öğrencileri katıldı.

Kahvaltı, Keşan TSO Başkanı Helvacıoğlu’nun kendini tanıtan açış konuşmasıyla başladı. Daha sonrasında Çakırlar, Mutaf, Çimen, Havale ve Başak kendilerini üniversite öğrencilerine tanıtarak konuyla ilgili görüşlerini sundular. Üniversite öğrencilerinin de kendilerini kısa olarak tanıtmalarından sonra Keşan TSO Başkanı Helvacıoğlu, Edirne Bahçeşehir Koleji’nde okuyan Keşanlı iki girişimci öğrenci Baturalp Akalın ve Mehmet Can Aşar’a söz verdi. Toplantı, girişimci öğrencilerin 2017’nin Mart ayında Los Angeles’ta katılacakları robot temalı yarışma hakkında bilgi vermesiyle devam etti.

Keşan TSO Başkanı Helvacıoğlu projeyi tanıtmaya girmeden önce kendi öğrencilik deneyimlerini kahvaltıya katılan öğrencilere anlattı. Helvacıoğlu, üniversite okurken iş hayatında deneyim yapılmasının öneminin altını çizdi. Keşan TSO olarak Türkiye’ye örnek bir altyapılarının olduğunu kaydeden Helvacıoğlu, “Meclis komitesi adı altında meclisten aldığımız bir karar var. Sizinle beraber çalışmamızı öneren yani Trakya Üniversitesi’ndeki Keşan, İpsala’daki Meslek Yüksek Okullarımız ve Uygulamalı Bilimler’in de bulunduğu bir meclis oluşturduk. Bu meclisi de resmileştirdik. Üniversite Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğimizde siz öğrencilerimize geleceğe nasıl hazırlayabilmemiz adına çalışma komitesi oluşturduk. Bir çekirdek kadro kurarak yıllar sonra bu kadroyu arttırmayı düşünüyoruz. Bir yönetim oluşturacağız. Bu kadro bizim TSO ile Keşan Enez ve İpsala’da sizinle ilgili tüm sorunları yaşamınızla ilgili soruları, iş hayatınızla ilgili gelişmeleri diğer arkadaşlarınızı temsilen Üniversite ile Ticaret ve Sanayi Odası adı altında raporlandırıp, üst kurullara sunacağız.”  dedi.

Daha sonra Üniversite ile Keşan TSO’nun Uygulamalı Girişimcilik Programı hakkında bilgi verildi. Buna göre programda şu bilgilere yer verildi:

UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK PROGRAMI

Projenin amacı:

Bu programla hedeflenen, üniversite öğrencilerinin girişimcilik ve pazarlama konularında bilinçlendirmesi ve aynı zamanda okulda öğrenilen bilgilerin pratiğe dökülerek, uygulamalı bir girişimcilik programı kapsamında gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Projenin İçeriği:

Projenin içeriği önce Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yetkili kişilerin okulumuza gelerek girişimcilik ve pazarlama eğitimleri vermesi, sonrasında Trakya Bölgesi’ne ait bölgesel ürünleri markalaştırma, pazarlama ve satış konuları üzerinde çalışarak hem kendilerini geliştirmiş olmaları hem de bölgesel ticarete katkı sağlamalarıdır.

Trakya Bölgesi’nin bölgesel ürünlerinin markalaştırma çalışmalarına katkıda bulunurken üniversite öğrencileri ile bölge ticaretine farklı bir bakış açısı getirmek.

Projenin sağladığı kazançlar:

·                     Öğrenicilerin girişimcilik ve pazarlama alanında aldığı eğitim sonucunda, bu eğitimi belgeleyen sertifika edinmeleri.

·                     Öğrencilerin girişimcilik ve ticaret alanında tecrübe kazanmaları.

·                     Öğrencilerin iş dünyasında network sağlamaları.

·                     Öğrencilerin iletişim ve insan ilişkileri becerilerinin güçlendirilmesi ve bu becerilerin günlük yaşamda kullanma yetisini arttırmaları.

·                     Bölge ticaretinin canlanması

·                     Nitelikli eleman kazandırılması ve eleman sayısının arttırılarak müşteri taleplerine erken cevap verilmesi.

·                     Ticaret ve Sanayi Odası’nın ve bölgesel ürünlerinin itibar ve bilinirliğinin arttırılması.

 

Kariyer ve Girişimcilik Topluğu (KGT) 2016 yılında kurulmuş, her geçen gün artmakta olan üye sayısıyla Trakya Üniversitesi Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’nun faaliyet en çok olan öğrenci topluluğudur. Okulumuzdaki öğrencilerin öğrendikleri bilgileri pratiğe dökmesi, kendisini geliştirmesi ve birer girişimci olma yolunda ilerlemesi için onları bir araya getiren ve iş fırsatları yaratmaya çalışan ir topluluğuz.”

KARİYER VE GİRİŞİMCİLİK TOPLULUĞU

VİZYONUMUZ

Okulumuzda bulunan tüm bölümlerdeki öğrencilerin sosyal, düşünsel ve kültürel bağlamdaki faaliyetleri için bir çatı oluşturmak ve alt yapı çalışmalarına destek vermektir. Öğrencilerin işbirliği içinde, kendi ilgi alanlarında gelişim şansı vermek, bilgi ve deneyimlerini arttırmaktır.

Topluluk üyelerinin akademik ve sosyal gelişimlerine, çağdaş, demokrat ve sosyal bireyler olmalarına katkıda bulunmak amacıyla faaliyetler yapmayı,

Topluluk üyelerinin gerçekleştirdiği faaliyetler ile kendilerini iş dünyasına hazırlamaları amaçlanmaktadır.

Hedeflerimiz

·                     Okulumuzun öğrencilerini bölge ticaretini tanıması amacıyla Trakya Bölgesi’nde ticaret yapan firma yöneticilerini okulumuzda ağırlayarak, seminer ve panel düzenlemek,

·                     Bölgede ticaret yapan firmalara teknik geziler düzenlemek,

·                     Gençlerin de katılacağı konusu Genç Girişimciler olan bir televizyon programı düzenlemek,

·                     Bölgemize has tescilli yöresel ürünlerin yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda tanıtımını yaparak, markalaştırılmasını sağlamak ve satışını yapmak,

·                     KOSGEB tarafından öğrencilere sertifikalı Girişimcilik eğitimi verilmesini sağlamak,

·                     Firma yöneticileri ve öğrenciler arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirmek için sosyal faaliyetler düzenlemek,

·                     Bölge ticaretinin durumunu öğrenmek ve geliştirmek amacıyla bölge halkına anket düzenlemek,

·                     Yurtiçi ve yurtdışı programları ve gezileri düzenlemek.”