ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > Usta oyuncu Tamer Levent: Sanat nedir bilmiyoruz

Usta oyuncu Tamer Levent: Sanat nedir bilmiyoruz

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Usta oyuncu Tamer Levent: Sanat nedir bilmiyoruz

Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka Kuzguni Sanat Cafe’de Çağdaş Drama Derneği oyuncuları ve sevenleriyle buluşan ünlü oyuncu Tamer Levent sanatı kavram olarak bilmediğimizi ve bilmeden üzerine konuştuğumuzu söyledi.

Usta oyuncu Tamer Levent Kuzguni Sanat Cafe’de ‘Tadı Damak’ta Sohbetler’ adı altında düzenlenen buluşmanın konuğu oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kurucusu, tiyatro kuramcısı, yazar Prof Dr. Özdemir Nutku ile eşi Prof Dr. Hülya Nutku’nun yanı sıra söyleşiye çok sayıda tiyatrosever katıldı.

Son derece sıcak ve samimi bir ortamda sevenleriyle, dostlarıyla sohbet etme imkanı bulan Tamer Levent, sanat ve tiyatro üzerine son derece detaylı ve ilginç bilgiler paylaştı. Bugüne kadar 170 ülkede drama atölye çalışmaları yapan Levent, Türkiye’de sanat kültürü olmadığını, dramı da acıklı olan olarak bildiğimizi söyledi.

Bir dönem Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde de bulunan usta oyuncu, “Türkiye’de sanat, kavram olarak da bilinmiyor. Sanat sanat deniyor ama anlamı bilinmeden kullanılıyor. Kelimenin etimolojisini bilmiyoruz. Araştırma yapmayı sevmediğimizden sanatın anlamını da araştırmadan kullanıyoruz” dedi. Kelimenin etimolojik açıklamasını da yapan Levent, sanatın Arapça’dan geldiğini, Arapça kökeninin san’a olduğunu ve yapmak anlamına geldiğini kaydederek, “Türkçede zamanla san’a, sanat olmuş. Bir işi ustalıkla yapmak sanat yapmaktır. 16. yy’dan sonraki akımlarda ise ‘sanat’ bir düşünme biçimi süreci olarak ele alınmıştır. Biz ise sanatı; üretim olarak, müzik, resim, tiyatro olarak algıladık” diyerek sanat kavramına açıklık getirdi. Antik Yunan filozofu Aristoteles’in de Poetika kitabında sanatın bir eseri inceleme biçimi olarak ele alındığını, bu şekilde tarif ettiğini belirterek, “Bir eser iyi mi, güzel mi, doğru mu? diye bu açılardan inceleniyordu. 21. yy da ise sanat süreç demektir. O süreç olmadan ürün olmaz ürün de bu sürecin sonucudur” dedi.  

ÖZDEMİR HOCAYLA SANATA EVET

Dramın ise acıklı olan değil, durum anlamına geldiğini, sahnede oynanmak üzere yazılmış eserin dram olduğunu dile getiren Tamer Levent, konukların sorularını da yanıtladı. Ülkemizde tiyatronun ve sanatın geldiği noktayı da değerlendiren Levent, Türkiye’de şu anda sanat, sanat kavramı ve tiyatronun olmadığını söyleyerek, “Toplum, sanatın ne olduğunu bilmiyor. Yaptığı güzel bir şeyin de sanat olduğunu bilmiyor” dedi. Keyifli geçen iki saatlik söyleşinin ardından usta oyuncu Ankara’da Özdemir Nutku’nun da öğrencisi olmaktan büyük onur duyduğunu dile getirerek, Özdemir Nutku ile her zaman temas halinde kaldığını ve kafasındaki düğümleri çözmede Nutku’nun çok katkısı olduğunu belirterek, “Özdemir Hocayla birlikte olmak sanata ‘Evet’dir” dedi.

ÖNEMLİ İSİMLER GELİYOR

Tiyatro oyuncusu ve Kuzguni Sanat Cafe’nin Sanat Koordinatörü Metin Güler, İzmirlileri her ay sanatın çeşitli alanlarında birbirinden başarılı isimlerle buluşturduklarını belirterek, sanatla yaşamı kaliteli kılmaya özen gösterdiklerini söyledi. Güler, hem yetişkinleri hem de çocukları sanatla ve sanatçılarla buluşturmaya devam edeceklerini dile getirdi. 30 Ağustos gecesi de müziğin usta ismi Vedat Sakman müziği ile Karşıyaka Kuzguni Sanat Cafe’de İzmirlilerle olacak.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Pınar Karşıyaka yerlilerle sezonu açtı
Sonraki Haber Karşıyakalı çocukların gezi keyfi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?