Vakfıkebir Osman Tan Ortaokulunda 24Eylül 2019 tarihinde 8.sınıf Velilerine yönelik olarak “Üst Öğrenime Geçiş Sınavlarına Hazırlık” adlı bir seminer yapıldı.



Liselere geçiş sistemi, LGS sınavının içeriği, verimli ders çalışma ve motivasyon konularını işleyen Osman Tan Ortaokulu Rehber Öğretmeni Alper Mumcu şunları söyledi.
“LGS SINAVINDA dikkat EDİLMESİ GEREKENLER”
Adrese dayalı kayıt sistemine göre öğrenciler öncelikle kayıt alanı ve not ortalaması gibi kriterler göz önünde bulundurularak, sınavsız şekilde Anadolu liseleri, İmam Hatip Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri gibi farklı türdeki okullara yerleşebiliyorlar. LGS sınavı ile Fen Liseleri, Proje İmam Hatip Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, puanla öğrenci alan bazı Anadolu Liseleri ve puanla öğrenci alan bazı Mesleki ve Teknik Anadolu liselerine yerleşebiliyorlar. LGS sınavına girişte bir zorunluluk dahilinde değil. Öğrenci sınava girmediği takdirde adrese dayalı sisteme göre bir liseye yerleşebilmektedir. Her iki yerleştirme şeklinde de öğrenciden 5 tercih alınmaktadır. Üçüncü bir seçenek olarak yetenek sınavı ile öğrenci alan Güzel Sanatlar Liseleri ve Spor liseleri; dördüncü seçenek olarak özel okullar öğrencilerimizin değerlendireceği alternatifler arasında yer almaktadır. LGS sınavına dönersek 75 dakika sözel bölüm ve 80 dakika sayısal bölüm olmak üzere iki bölüm halinde uygulanan bir sınav olduğunu ekleyelim. Sınavda üç yanlışın bir doğruyu götüreceğini; Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerine ait soruların 4 katsayı katkısı ile çok önem arz ettiğini ama İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi ile İnkılap Tarihi derslerinin de belirleyici olacağını vurgulayalım. Sınavda önemli ve önemsiz ders diye bir ayrım zaten yapılmamalıdır. Bu kadar fazla öğrencinin girdiği bir sınavda her yapılan net çok önem arz etmektedir.
“ÖĞRENCİLERE ÇALIŞMA TAVSİYELERİ”
LGS sınavına hazırlanan öğrencilerimize verdiğimiz çalışma tavsiyelerine gelirsek şunları söyleyebiliriz. Tam öğrenmenin gerçekleşmesi ve konuların özümsenmesi için düzenli çalışmak şarttır. Öğrencilerden okuduklarını anlamaları, edindikleri bilgiyi kullanarak sonuca ulaşmaları bekleniyor. O nedenle soruları çözerken tam olarak ne istendiğinden emin olunup, ezberden kaçınılmalıdır. Bilgiyi, neden-sonuç ilişkisi kurarak öğrenmeye çalışmak en doğru yöntem olacaktır. Öğrencinin zorlandığı konuları ya da eksikleri belirleyerek çalışması; çözülen soru sayısına odaklanmak yerine amacına ve ihtiyacına uygun sorulara yönelmesi gerekir. Hataların neden kaynaklandığını belirlenmelidir. Aksi takdirde konuyu anlamadan sadece test çözmek ya da ısrarla aynı konudan soru çözmek, çalışmayı verimli kılmaz. MEB’in yayınlayacağı örnek soruları inceleyip, önceki yıllarda çıkmış soruları çözmeye zaman ayıran öğrenciler sınavı daha iyi özümseyeceklerdir. Takılı kalınan, eksik olunan konular için bir akıl defteri ya da eksik kutusu tutmak faydalı olabilir. LGS Soru içerikleri konusunda soruların; gerçek yaşam ile ilişkilendirme isteyen, ezberlemeye gerek olmayan bir yapıda, deney ve gözlem içerikli, kitap okumanın önemini ortaya çıkaran, analitik ve yorum içerikli bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz.
“VELİLERDEN BEKLENTİLER”
Velilerin sınav sürecindeki tutum ve davranışlarının sürecin gideceği yöne belirleyici bir etki yapacağını düşünüyorum. Öncelikle beklentimizi çocuğu iyi tanıyarak gerçekçi seviyelerde tutmalıyız. Elma ağacından muz bekleyemeyiz ya da tam tersi. Çocuk balıksa yüzer ama ağaca çıkamaz. Ağaca çıkmasını beklersek hayatı boyunca bunun için bir eziklik yaşayacaktır. Ne yaparsak yapalım her zaman elimizde süreç var. Sonucun ne olacağına biz karar veremiyoruz. Elimizde olan istikrarımızla sulamak ve samimiyetimizle güneş olmaktır. Belki ektiklerimiz bu şekilde büyüyecektir. Ne zaman sonuçlarla uğraşmaya başlarız işte o zaman sıkıntılar başlar. Bir saniye sonrası bilinmezken elimizde sadece şimdi var. Bu itibarla okul ile müttefik olmanızı istiyorum. Süreç içinde her zaman çocuğun yanında olun, çalışmalarını takip edin ve sık sık okuldan bilgi alın. Çocuğunuzun kafasına kötü düşünceleri asla sokmayın. Bir araba düşünün ki kötü bir benzin ile verimli çalışamıyor. Biz bir insandan bahsediyoruz. Bir insan aynı anda hem ileri hem de geri adım atamaz. Biz çocuğumuzun ileri gitmesini beklerken ona yaklaşımımız hataları üzerinden ise olduğu yerde saymaya devam edecektir. Her zaman iyi yaptıkları üzeriden ilerleyip, en ufak çabasını takdir ederek, sosyal ihtiyaçlarını karşılayarak, yaşına uygun sınırları koyarak, yaşına uygun sorumluluk vererek, onu kimse ile kıyaslamayarak hem aranızda güçlü bir iletişim oluşturursunuz hem de sınava çok daha güçlü yürürsünüz.
Sınava hazırlanan öğrencilerin ruh ve beden sağlığını koruması büyük önem taşıyor. Hem sınav hazırlığı hem de sınavdaki performansı açısından uyku ve beslenmesine dikkat edin. Çalışırken dinlenme araları versin, uzun süre uykusuz kalmasınlar. Protein, sebze, meyve ağırlıklı beslenip, bol su içsin, daha az şeker içeren yiyecekler tüketsinler dedi.