İttifakta FOX TV çatlağı

Fatih Portakal’ın sözleri nedeniyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “bu millet patlatır enseni” sözlerinin ardından RTÜK’ün Fox TV’ye verdiği ağır ceza üst kuruldaki AKP-MHP ittifakını bozdu...

İttifakta FOX TV çatlağı

Fatih Portakal’ın sözleri nedeniyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “bu millet patlatır enseni” sözlerinin ardından RTÜK’ün Fox TV’ye verdiği ağır ceza üst kuruldaki AKP-MHP ittifakında çatlağa neden oldu.

RTÜK, Fatih Portakal’ın “Hadi bakalım barışçıl bir eylem için protesto edelim, zamları protesto edelim doğalgaz zammını. Kaç kişi çıkacak sokağa korkudan, endişeden?” sözleri nedeniyle Fox TV’ye hem 3 kez yayın durdurma cezası, hem de 1 milyon 76 bin 337 TL para cezası kesmişti.

Üst Kurul’un MHP kontenjanından seçilen üyesi Arif Fırtına, cezanın “orantısız” olduğunu belirterek, “RTÜK’ün görevi yasakçı, yok edici, tek sesli bir yayın politikası uygulamak değildir” itirazını yaptı.

Fırtına şerhinde, “Haber metni ve spikerin sunuş biçimi izlendiğinde bir ihlal olduğu görülmektedir” dedi. Fırtına, bu nedenle kanala, “tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak” ilkesini ihlal ettiği gerekçesi ile verilen cezayı kabul ettiğine dikkat çekti.

Kanalın ayrıca “toplumu kin ve düşmanlığa tahrik veya toplumda nefret duyguları oluşturmak” ihalinden cezalandırılmasına itiraz ettiğini belirten Fırtına, “Bu nedenle müeyyide uygulanması orantısız bir yaptırım olacaktır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun görevi yasakçı, yok edici, tek sesli bir yayın politikası uygulamak değildir. Aksine ifade özgürlüğü ve halkın her türlü haberi kolay ve sağlıklı ulaşabilmesinin önünü açmaktadır” dedi.

AKP-MHP ittifakı üst kurulun üye yapısında da kendisini gösteriyor. Üst Kurul’un başkanı AKP kontenjanından seçilen Ebubekir Şahin, başkanvekili ise MHP’den seçilen Esat Çıplak. Üst Kurul’da AKP’nin 5 üyesi var. CHP ve MHP’nin ise ikişer üyesi RTÜK’te görev yapıyor. Üst Kurul’da alınan kararlar genellikle AKP ve MHP’nin oyları ile CHP’nin muhalefeine karşın oy çokluğu ile alınıyor.

Odatv.com

İttifakta FOX TV çatlağı - Resim : 1

arşiv