• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 12 °C

Üryan Xızır anma etkinlikleri yapıldı

Üryan Xızır anma etkinlikleri yapıldı
Üryan Xızır ilk anma etkinlikleri Dersim Pertek ilçesinin Durutay (Zevey) köyünde yüzlerce kişinin katılımıyla gülbengler okunarak yapıldı.

Üyan Xızır 1. anma etkinlikleri Dersim Pertek ilçesinin Durutay (Zevey)  köyünde çevre ilerden ve Dersim’den gelen yüzlerce kişinin katılımıyla kitlesel bir şekilde gerçekleşti. Yapılan anma için sabahın erken saatlerinde gelen canlar Uryan Xızır türbesini ziyaret ederek niyazlarda bulundular. Zevey Üryan Xızır Derneği tarafından cemevi açılışı yapıldı.

Cemevi açılışında Gulbang veren Üryan Xızır Ocağı Pir Ali Büyükşahin Dersim coğrafyasının Alevi inancındaki yerine vurgu yaptı. “Alevi Ocakları olmasaydı bu gün belki de burada bir arada olamayacaktık. Çünkü Alevi Ocak sistemi Dünya’da sosyal olarak en güçlü örgütleme sisteminden bir tanesidir” diyen Üryan Xızır Ocağı Alevi Kültür Dernek Başkanı Veli Büyükşahin, “Kendi içinde hukuku olan sorunlarını çözen yol ve erkânını yürüten bir sistemimiz var. Üryan Xızır ocağı evlatları olarak biz de Adıyaman’da, Dersim’de, Maraş’ta ve Türkiye’nin birçok ilinde sürekli inancımızı yaşatıp taliplerimizle birlikte yol erkânımızı yürüttük. Ocağımıza sahip çıktık” dedi.

“Taliplerimizle birlikte burada Dersim Pertek’e bağlı Zeve’de bu türbeyi bekleyen hizmet eden herkese derneğimiz adına teşekkür ediyoruz” diyen Üryan Xızır Ocağı Dernek Başkanı Veli Büyükşahin, “Üryan Xızır’ın evlatları olarak bu yolu sürdürüp sahip çıkmasaydık bu gün belki burada olamayacaktık. Bugünkü yaşananlara baktığımızda bizim dayanışmaya bir araya gelmeye her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Bugün Ortadoğu bir ateş çemberi olmuş. Alevileri katledip cennete gitmek için sırada bekliyorlar. Bugün bu ülkede Alevilerin hakları halen kabul edilmiş değil. Eğitim müfredatına baktığımızda bir sürü sorun yaşıyoruz. Dersim Alevilik inancında kutsiyeti olan bir coğrafya ama bu kutsal coğrafyamızı ormanlarımızı ateşe verip yok etmeye çalışıyorlar. O yüzden başta ocaklarımızı diri tutup bir araya gelip mücadele etmeliyiz. Asimilasyonu engelleyecek tek kurum Alevi Ocaklarıdır. O yüzden Ocaklarımıza Pirlerimize Alevilik ve yol erkânına sahip çıkmalıyız” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından cemevi açılışı yapıldı. Lokmalar dağıtıldı.

 

uryan-xizir-anma-etkinlikleri-yapildi-(1).jpguryan-xizir-anma-etkinlikleri-yapildi-(4).jpg

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim