Ürgüp’ün Karlık Köyü yakınlarında bulunan yapısı itiarıyle Ihlara Vadisine benzeyen Kurtderesi mevkiinin turizme kazandırılabilmesi için temizlik ve ıslah çalışmalarına başlandı.

Derlediğimiz bilgilere göre Kurtderesi Mevkiinde bulunan birçok kilise, Göreme ve ıhlarada bulunan kilelerle benzerlik taşımakta olup kiliselerdeki süslemeler 6. yüzyılda başlayarak 13. yüzyılın sonuna kadar devam etmektedir.

Burada Roma döneminden kalma, ‘Kurtderesi Nekropolü’ adıyla bilinen kaya mezarları görülebilir.

Yapılan incelemeler sonucunda bazı barınaklar ve kiliselerin yeraltı şehirlerinde olduğu gibi birbirine tünellerle bağlantılı olduğu görülmüştür.

Resimlerden de anlaşılacağı üzere Kurt deresi aynen ıhlara vadisine benzer kanyon bir vadidir.Yüzlerce hatta  binlerce yıl insanların yaşadığı,ibadet ettiği,saklandığı bu vadi bugün itibariyle dimdik ayakta keşfedilmeyi beklemekle beraber aynı zamanda çalı ve dikenlerle de gezilmeyi zorlaştırıcı bir konumdadır.Çalı çırpı ve dikenlerin temizlenmesi ile çok güzel bir yürüyüş parkuru ortaya çıkacak ve bu parkur sadece karlık köyüne değil,Yeşilöz,Karain ve karacaören köylerine de bir canlılık katacaktır.

Bu nedenle Başta Ürgüplü Milletvekilimiz Sayın Murat GÖKTÜRK olmak üzere tüm vekillerimizin teşviki ile bugün itibariyle KAPHİB (Kapadokya Turizm Altyapı Hizmet Birliği) Personelleri ile Temizlik ve ıslah çalışmalarına başlanmıştır.

Kapadokya daki konaklamanın yaklaşık %90’nı Nevşehir ilinde bununda 3 /1 nin Ürgüp İlçesinde olduğunu göz önünde bulundurursak ,bölgeye gelen  ve İlimnizde konaklayan  seyehat acentalarımızın   ve bununla birlikte kendi insiyatifleriyle İlimize gezmeye gelen pasan tabir ettiğimiz gezginlerin Ihlara vadisini görebilmek için harcadıkları yoğun çabanın gerek bölgeye olan uzaklığından doğan zaman kaybı gerekse yine bölgeye olan uzaklığından kaynaklanan ulaşım zorluğu ve beraberinde tüketilen yakıtı da göz önünde bulundurursak Alternatif  yerlerin biran önce bölge turizmine kazandırılmasının sağlıyacağı katkılardan Nevşehir iline ve özellikle ÜRGÜP’e sağlıyacağı kazançlar çok büyük olacaktır.

Ürgüp’ün  Güneydoğusunda ,Karlık köyünden başlayıp,Karain ve Karacaören köylerinede sınırı bulunan ve bu köyleri de kapsayan Kurt Deresinin yakın bir zamanda Ülke ve Bölge turizmine kazandırılması noktasındaki girişimlerinden dolayı sayın vekillerimize ve hükümetimize sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz..