Üreticilerle nohut semineri düzenlendi

Üreticilerle nohut semineri düzenlendi
Sarayönü Ziraat Odası ile Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde üreticilere yönelik olarak nohut yetiştiriciliği semineri düzenlendi. Seminerde Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü...

Sarayönü Ziraat Odası ile Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde üreticilere yönelik olarak nohut yetiştiriciliği semineri düzenlendi. Seminerde Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yemeklik Dane Baklagiller ve Endüstri Bitkileri Birimi Sorumlusu Dr. Hakan Bayrak, nohut yetiştiriciliği ile ilgili önemli bilgiler verdi. Seminere ek olarak Karatepe mahallesinde belirlenen bir tarlada nohut demonstrasyonu yapılarak çiftçiler için tarla günü düzenlenmesine karar verildi.

Sarayönü'nde sulama imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı alternatif bir münavebe bitkisi olan nohutun çiftçiler tarafından değerlendirilmesi için nohut yetiştiriciliği semineri düzenlendi. Sarayönü Belediye Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen seminere Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Nohut ilçemizde özdeşleşebilir

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, programın açılışında yaptığı konuşmada, "Birçok yörenin kendine has özellikleri olan, coğrafi işaret almış ürünleri bulunmaktadır. Bu özellikler o ürünlerin pazarlanmasını kolaylaştırmakta, yüksek fiyatlarla satılmasına imkan sağlamaktadır. İlçemizde önemli miktarda kuru fasulye ve nohut üretimi yaptığımız görülmektedir. Ancak bu ürünlerin üretim alanını arttırma, lezzet, aroma, pişme özellikleri gibi konularda çalışmalar yapabilirsek ilçemizle özdeşleşebileceği yönünde kanaat oluştu. Nohut yetiştiriciliği ile ilgili ilk önce çiftçi toplantıları yapıp, ardından çeşit demonstrasyonları kurup tarla günü etkinliğiyle çiftçilerimizde bir farkındalık oluşturmak istedik." dedi.

Münavebe için çok uygun

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik ise konuşmasında, "ilçemizdeki arazilerin çoğunda yeterli su ve sulama imkanı bulunmamasından dolayı nohutun alternatif münavebe bitkisi olarak çiftçilerimiz tarafından değerlendirilmesini hedefliyoruz. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın su kısıtı olan bölgelerde nohuta ek olarak verdiği teşvik, bu konunun üzerinde yoğunlaşmamıza katkı sağladı. Bizleri kırmayıp davetimizi geri çevirmeyen sayın hocamız Dr. Hakan Bayrak'a sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Kuraklıkta iyi bir alternatif

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yemeklik Dane Baklagiller ve Endüstri Bitkileri Birimi Sorumlusu Dr. Hakan Bayrak, son bölümle nohut yetiştiriciliği ile önemli bilgiler verdi. Nohut çeşitleri, çeşitlerin özellikleri ve hastalıklar hakkında konuşan Bayrak, ekim dönemi, yetiştirme şartları, hastalık mücadeleleri, istenen iklim ve toprak özellikleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Seminerin ardından nohut demonstrasyonunun yapılacağı tarlada incelemelerde bulunuldu.