Büyük Torbalı

Üretici kerevizden umutlu

Kış mahsulleri arasında önemli bir yere sahip olan kerevizin ekimi başladı. İlçede kereviz ekiminin bir ay kadar sürmesi bekleniyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Üretici kerevizden umutlu
227 Görüntüleme
19 Ağustos 2019 - 13:50
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Geniş ve bereketli topraklara sahip olan Torbalı’da yetiştirilen çeşit çeşit ürünler, ilçenin kalkınmasına önemli ölçüde katkı sağlıyor. Domates, pamuk, pırasa, kereviz ve lahana gibi ürün maliyetlerinin her geçen gün tırmanışını sürdürmesi, üreticileri kara kara düşündürmeye yeterken, geçtiğimiz dönem kışlık mahsullerde plansız ekim ve aracıların çok para kazanma hırsı nedeniyle dibe çakılan üretici zarara uğratan kış mahsullerinin ekimi devam ediyor. Pırasa ekiminde sona yaklaşılırken yılın ilk kerevizleri toprakla buluştu.
EKİM İŞLEMİ BİR AY SÜRECEK
Kereviz  geçtiğimiz yıl yaklaşık 5 bin dekarlık alana ekildi. Yüksek besin değerleri ve düşük kalorisi sebebiyle tercih edilen kerevizin ekimi başladı. Kasım ayında başlaması beklenilen kereviz hasadı günlük yevmiye usulü ile çalışan tarım işçileri tarafından zor kış koşulları altında sabahın erken saatlerinde başlıyor. İşçilerin su ile  çamurunu arındırdıkları kerevizler ülke genelindeki sebze ve meyve tezgâhlarındaki yerini alıyor.  Ekimi yeni başlayan kerevizden beklediği oranda kar yapmayı hedefleyen üreticiler bir ay boyunca damla sulama sistemiyle sulama yaparak mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklardan fidelerin zarar görmesini engelleyecek.
ÜRETİCİ KERVİZDEN UMUTLU
Torbalı’da faaliyetlerini sürdüren fidan yetiştiricilerinin geçtiğimiz dönemdeki üreticileri zarara uğratan kereviz fidelerinin ağırlık vermemesiyle ovada kerevizi kıymete bindirirken, kış sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında gösterilen kereviz 2018 sezonunda adeta altın dönemini yaşadı. Torbalı’da 2017 yılında 5 Milyon 479 bin 956 metrekare alanda pırasa üretimi gerçekleşirken, 2018 yılında bu rakam 4 Milyon 907 bin 922 metrekare olarak belirlendi. 572 bin 34 metrekare alanda pırasa ekiminde düşüş yaşanırken, kereviz 2 Milyon 333 bin 365 metrekareden 2 Milyon metrekarenin altına düştü. Bu grafik kırmızılâhana da 1 Milyon 379 bin 782 metrekare, beyaz lahana da 658 bin 853 metrekareye kadar geriledi. Geçen sene üretimin az olmasından dolayı üreticisinin yüzünü güldüren kereviz bu yıl büyük umutlarla ekilmeye başlandı. Mehmet Karataş, ” Bu sene kerevizden istediğimiz karı elde etmeyi bekliyoruz. Ekim işlemi yeni başladı. Bir aya tamamlanan ekimin ardından 4-5 ay sonrada hasada başlarız ” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web