Ünlüler GÜFA'nın başarısını değerlendirdi

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen 9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri'ne 3 filmiyle finale kalan ve 2 ödül birden alarak tarihte bir ilki gerçekleştiren, son 5 ayda da katıldıkları yarışmalardan 12 ödülle dönen Gümüşhane Film Atölyesi'nin başarısını ünlüler değerlendirdi.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen 9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri'ne 3 filmiyle finale kalan ve 2 ödül birden alarak tarihte bir ilki gerçekleştiren, son 5 ayda da katıldıkları yarışmalardan 12 ödülle dönen Gümüşhane Film Atölyesi'nin başarısını ünlüler değerlendirdi.

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi uygulama birimi olan Gümüşhane Film Atölyesi (GÜFA) Türkiye’de Belgeselciliğin en prestijli ödüllerinden olan 9.TRT Uluslararası Belgesel ödüllerinde 3 filmle finale kalmıştı.

GÜFA ekibinin sonuçlar açıklanmadan önce törene katılan ünlü sinema sanatçıları, yazarlar ve akademisyenler GÜFA’nın başarılarını değerlendirdi.

“Olağanüstü başarı”

TRT Belgesel Ödülleri Düzenleme ve Yürütme Kurulu üyesi Fuat Kale, 3 filmle finallere katılmanın olağanüstü bir başarı olduğunu belirterek, “Gümüşhane Üniversitesinin ilgili biriminin başarısının somut bir kanıtı” dedi.

“Bugüne kadar hiçbir üniversite 3 filmle finale kalmadı”

Görüntü yönetmeni ve sinema araştırmacısı Hayri Çölaşan ise yaptığı araştırma sonucunda Türkiye'deki film festivallerinde hiçbir üniversitenin bugüne kadar hem öğretim üyesi hem de öğrenci olarak bir film festivalinde 3 filmle yarışmadığını söyledi.

“Sineması olmayan şehre sinemayı getirmişsiniz”

Ünlü yönetmen Osman Sınav ise sineması olmayan bir şehirde sinemayı GÜFA’nın başlattığına değinerek, “Siz varsanız sineme var demektir. Üstelik uluslararası bir festivalde 3 filme finale kaydıysanız demek ki Gümüşhane’de sinema başlamış. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi?” ifadelerini kullandı.

“Çok dikkate şayan bir durum”

Sinema yazarı, gazeteci İhsan Kabil de "Gümüşhane Üniversitesinde böyle çalışmalarla TRT'nin Türkiye'nin en büyük belgesel film yarışması diyebileceğimiz platformuna 3 filmle katılması çok dikkate şayan bir durum” diye konuştu.

TRT Belgesel Ödülleri Yürütme ve Düzenleme kurulu Üyesi Tülay Akça ise 3 filmle Gümüşhane’nin finale kalmasını “Biz buna çok memnun olduk. Çünkü orada çok güzel bir eğitim, uygulama ve yönlendirme olduğuna dair bir işaret ve emare olarak gördük” sözleriyle değerlendirdi.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Suat Gezgin Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Film Atölyesini tebrik ederken, TRT Ana Haber Sunucusu Erhan Çelik, bu kadar yeniyken böylesine uluslararası bir festivalde 3 filmi dereceye girmiş ve birincilik için yarışması nedeniyle Gümüşhane Üniversitesini bu başarısından dolayı kutladı.

“Anadolu üniversiteleri İstanbul üniversitelerini geçti”

Sinema yazarı, gazeteci Bedir Ağaç ise Anadolu’daki üniversiteleri tebrik ederek, “İstanbul üniversitelerini, büyükşehir üniversitelerini geçmiş durumdalar. Üniversitelerde kurulan atölyelerin çalışmaları çok ön plandaydı. Sizler çok şanslı öğrencilersiniz. Çünkü sizin elinizden tutan, sizi yönlendiren hocalarınız var orada" dedi.

“Artık şaşırmıyorum”

TRT Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cengiz Ceylan ise küçük bir şehir olan Gümüşhane’de üniversitenin giderek büyüdüğünü dile getirerek, “Böyle bir şehirde böyle güzel bir üniversitenin, bu güzel üniversite içerisinde de böyle bir bölümün olabileceğine kimse ihtimal vermez. Şimdi festivalde Gümüşhane Üniversitesinin 3 filminin finale kalması beni artık şaşırtmıyor” ifadelerini kullandı.

“Küçük bir şehirden büyük bir başarı”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Prof.Dr. Nevzat Tarhan da Anadolu’nun küçük bir şehrinden böyle zor bir yarışmada dereceye girip ödül almanın büyük bir başarı olduğunu vurguladım.

Kamyoncuları anlatan “Kamyon” filmiyle Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi ve GÜFA koordinatörü Burak Türten, hayatını kırmızılar içerisinde sürdüren bir kadının hikayesini anlatan “Kırmızı” filmiyle 2.sınıf öğrencisi Abdurrahman Demir ve gözleri görmeyen 2 kardeşin hikayesini anlatan “İsterdim” filmiyle 4.sınıf öğrencisi Hasan Erdoğmuş’un 677 film arasından finale kaldığı yarışma sonucunda “Kırmızı” birinci, “İsterdim” belgeseli ikinci olmuştu.

TRT Belgesel ve TRT Avaz kanalında canlı olarak yayınlanan ödül törenine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, TRT yöneticileri, yapımcılar, yönetmenler ve çok sayıda davetli katılmıştı.

ilgili haber/ler:

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER