Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Darbe girişimi hayatımızı altüst etti.

TEOG, LYS gibi milyonlarca öğrencinin kaderini tayin eden sınavlar bile anlamını yitirdi. Ama bir yandan da hayat ve kayıt süreci devam ediyor.

Tercih süresi, liselere girişte uzatıldı. Üniversite için henüz bu yönde bir açıklama yok!..

Bu arada LYS sonuçları, hafta başında açıklandı ve çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

En dikkat çeki olan ise kız öğrencilerin giderek daha da öne çıkması.

İşte bu yöndeki önemli bir kaç tespit:

- YGS barajını aşarak LYS’ye girmeye hak kazanan kız sayısı 550 bin 533, erkek sayısı 522 bin 483

Haberin Devamı

- Türkçe-Matematik (TM) ortalaması kızlarda 225.729, erkeklerde ise 212.623

- Türkçe-Sosyal (TS) ortalaması kızlarda 217.062, erkeklerde 213.314

- Matematik-Fen (MF)ortalaması ise başa baş. Kızlarda 208.338, erkeklerde ise 208.952

Dershane dopingi!

Pek çok aday, mezun olduğu ilk yıl değil de, iyice hazırlanıp ikinci yıl üniversiteye gireyim, çünkü öyle daha başarılı olunuyor diye düşünür.

Oysa sonuçlar hiç öyle olmadığını gösteriyor!

LYS analizlerine göre, MF ve TM’de lise son sınıf öğrencileri, üniversiteye hazırlanan eski mezunlara, üniversite öğrencilerine ve üniversite mezunlarına göre açık ara öndeler. Sadece TS’de mezunlar bir adım öne geçiyor...

İlginç olan bir başka ayrıntı ise daha önceki yıllarda üniversiteyi kazanan 150 binden fazla adayın fakülte ya da üniversite değiştirmek için yeniden sınava girmesi. Bu yıl bu sayı 175 bin civarında!..

Katsayılar kalktı ama!

Meslek lisesi mezunlarının mağduriyeti devam ediyor.

Bu mağduriyetin katsayılardan kaynaklandığı yıllarca dillendirildi ama sadece sorun katsayılarda değildi ki LYS sonuçlarına bakıldığında hâlâ değişen bir şey yok!

Daha önce de defalarca dile getirdik ama bir kez daha hatırlatalım! Meslek lisesi öğrencilerine, kendi okudukları derslerden değil de, fen ve Anadolu lisesi ile kolejlerin müfredat programına göre hazırlanmış sorular sorulduğu sürece değişen bir şey olmaz! Ama nedense bu adaletsizlik, ne YÖK ve ÖSYM’nin aklına geliyor ne de MEB’in!..

Bu yılki LYS’de de değişen bir şey olmadı. Meslek liseleri ve imam hatipler başarı sıralamasında yine diplerde süründüler...

Haberin Devamı

En başarılı hocalar?

Peki, testler içerisinde adayların en başarılı oldu ders hangisi?

Türk Dili Edebiyatı ve Fransızca tüm dersler içerisinde açık ara önde görülüyor.

İşte Türkiye ortalamaları:

Türk Dili ve Edebiyatı 56 soruda 27.58, Fransızca 80 soruda 36.83, Almanca 80 soruda 29.60, İngilizce 80 soruda 21.46, Matematik 50 soruda 10.38, Geometri 30 soruda 4.58, Fizik 30 soruda 5.48, Kimya 30 soruda 10.56, Biyoloji 30 soruda 8.5, Coğrafya-1 24 soruda 7.77, Tarih 44 soruda 14.61, Coğrafya-2 14 soruda 5.08, Felsefe Grubu 32 soruda 9.76.

Başarı sıralaması!

LYS’de başarılı olan yüz binlerce aday şişirilmiş başarı puanları yüzünden çok gerilere düştü.

Sınavdaki başarı sırası 40-50 bin sıra gerileyen adaylar bile var. Peki, şimdi ne olacak?

YÖK ve ÖSYM bu bizim işimiz değil, MEB’in görevi diyor. MEB ise sessizliğini koruyor. Farkı görmek için, puan kartınızdaki başarı sıralarını karşılaştırmanızda yarar var…

Haberin Devamı

ÖSYM tarafından, yapılan tercihler çerçevesinde yerleştirme yapılırken, sınav başarısına değil yerleştirme puanına bakılıyor. Yani okul başarısı ve ek puanların da yer aldığı, yerleştirme puanı esas alınıyor.

Durum böyle olunca da, kıt not veren okulların mezunlarının adeta önü tıkarken, bol keseden not dağıtan okulların mezunları, bir anda on binlerce sıra öne geçebiliyor. Bu da sınavın adaletine gölge düşürüyor.

Bu yüzden bazı iddialı kolejler, öğrenci kabul ederken, okul başarı puanını dikkate almıyor!

Tercih Rehberi

Milliyet’in üniversite adaylarına desteği her yıl olduğu gibi bu yıl da devam ediyor.

Salı günü vereceğimiz 96 sayfalık Milliyet Akademi 2016 Üniversite Tercih Rehberi’nin yanı sıra, önümüzdeki hafta da gazete içerisindeki tercih sayfaları ile yanınızda olacağız.

Türkiye’nin en kapsamlı üniversite tercih rehberinde, 108 devlet, 70 vakıf, 9 KKTC üniversiteleri ile 8 yüksekokul olmak üzere, toplam 195 yükseköğretim kurumu tüm ayrıntılarıyla yer alacak..

Gazetenizi şimdiden ayırtmanızda yarar var. Yoksa böylesi bir başucu rehberine zor sahip olabilirsiniz...

Özetin özeti: Bugün yaşadığımız tüm sorunların temelinde eğitimi yeterince ciddiye almamamız yatıyor. Keşke daha önceki uyarılar dikkate alınsaydı da bu noktalara gelinmeseydi! Bugün ciddiye almayan uyarılar da yarın baş ağrıtabilir!..