Türkiye'nin hem tarihi olarak önemli geçmişe sahip hem de yüksek öğrenci sayısına sahip üniversitelerini de etkileyecek olan tasarı TBMM'ye sunuldu. Şimdi öğrenciler bu bölünmelerin hangi fakülteleri nasıl etkileyeceğini araştırıyor.

#FAKÜLTEMEDOKUNMA ETİKETİ TÜRKİYE GÜNDEMİNDE

Twitter'da duruma tepki gösteren öğrenciler hem üniversiteler bölünecek mi sorusunu tartışırken hem de fakültelerinin geleceğine dair endişe duymaya başladı. #Fakültemedokuma etkiketi altında toplanan öğrenciler Twitter'da dün akşam saatlerinde Türkiye gündemine girdi.

ÖĞRENCİLERDEN TEPKİ TWEETLERİ













BAZILARI BÖLÜNÜYOR BAZILARI YENİ KURULUYOR

Tasarıyla, Gaziantep Bilim ve Teknoloji, Konya, Kütahya Sağlık, Malatya Turgut Özal, İstanbul İbni Sina, Ankara Hacı Bayram Veli, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Samsun, Sivas Bilim ve Teknoloji, Tarsus, Trabzon, Kayseri ve Kahramanmaraş İstiklal Üniversiteleri adlarıyla 13 yeni üniversite kuruluyor. Bu üniversitelere yönelik kadrolar ihdas ediliyor.

İzmir Tınaztepe ve İstanbul Tuna Üniversiteleri adıyla iki vakıf üniversitesi kuruluyor. Bazı üniversitelerin isimleri değiştiriliyor.

CUMHURİYETİN İLK ÜNİVERSİTESİ BÖLÜNÜYOR

Tasarı ile Türkiye'nin köklü üniversiteleri İstanbul, İnönü üniversitelerinin yanı sıra Cumhuriyetin ilk üniversitesi olan Gazi de ikiye bölünecek. İstanbul,İnönü üniversiteleri ile birlikte ikiye bölünecek üniversitelerden biri de Ankara’da 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı üzerine temelleri atılan Gazi Üniversitesi. Cumhuriyetin ilk üniversitesi olan ve dönemin ünlü mimarlarının projesi için yarıştığı okulun tarihçe bölümünde kuruluş hikayesi şu sözlerle anlatılıyor:

Türkiye Cumhuriyeti'nin aydınlanma yolunda ışığını gençlerden alması gereğinin bilinci ile eğitime yönelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı üzerine 1926 yılında temelleri atılan Gazi Üniversitesi için dönemin önde gelen mimarlarından projeler alınmıştır. Açılan yarışmada “Birinci Ulusal Mimarlık Akımı”nın öncülerinden Mimar Kemaleddin'in başarılı bulunan projesi sonrasında kısa sürede Ankara'nın merkezinde muhteşem bir yapıya tesis edilmiş ve “Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü” adıyla açılmıştır. Günümüzde Gazi Üniveritesi’nin Rektörlük merkezi olarak kullanılan binada eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü'nün adı 1929 yılında “Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü” olarak değiştirilmiş ve bu isimle uzun yıllar hizmet vermiştir.

1976 yılında isim değişikliği sonrası “Gazi Eğitim Enstitüsü” olarak anılan Enstitü, 1982 yılında 2809 sayılı kanunla “Gazi Üniversitesi” kimliğine kavuşmuştur. Gazi Üniversitesi'nin temelini oluşturan gelenekte Gazi Eğitim kadar, kuruluşu 1935’e kadar giden Ankara Yüksek Teknik Öğretmen ve Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulları ile Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi de büyük rol oynamıştır. Kuruluşunda 9 fakülte, 12 yüksekokul ve 4 enstitüyü bünyesinde barındıran üniversitede bu sayılar her geçen yıl hızla artmıştır.