UNESCO, Avram Avinu’nun mezarını Filistin Dünya Mirası olarak kabul etti

BM kuruluşu UNESCO, İsrail’in tüm itirazlarına rağmen İbrahim Peygamber ve diğer peygamberlerin mezarlarının bulunduğu Hebron şehrini Filistin Dünya Mirası olarak deklare etti.

Dünya
8 Temmuz 2017 Cumartesi

 Polonya’da yapılan UNESCO toplantısında söz konusu karar, 12 olumlu, üç ret, altı çekimser oyla kabul edildi. 

Karar sonrası bir açıklama yapan İsrail’in UNESCO Temsilcisi Carmel Shama-Hacohen, “Elimizden gelen tüm diplomatik  çabayı göstermemize rağmen Polonyalılar sözlerini tutmadılar bizi Araplar için sattılar” dedi. Hacohen ayrıca,“Biraz evvel muslukçumdan gelen telefonun bu utanç verici karardan daha çok dikkate alıyorum” dedi.

Hebron Belediye Başkanı’nın Polonya’ya giderek UNESCO’nun toplantısına katılmasını da eleştiren Hacohen, söz konusu kişinin, eline İsrail kanı bulaşmış hükümlü bir terörist olduğunu belirtti.

Filistin Yönetimi ise kararı diplomatik bir başarı olarak karşıladı.

Filistin Yönetimi, Avram Avinu’nun (İbrahim Peygamber)'in Mezarı’na yapılan bazı yenileme çalışmalarını tarihi mekana yapılan bir tehdit olduğunu, İsrail’in vandalizm yaptığını  iddia ederek UNESCO’ya başvurmuş mekanın tarihi dokusunun tehlikede olduğunu iddia etmişti.

Ancak İsrailli yetkililer kutsal mekanın içinde yapılan küçük boyuttaki tamir bakım çalışmasının bölgeden sorumlu olan  Kudüs İslam Vakfının bilgisi dahilinde olduğunu belirtmişti.