son haberler

ÜNÇİD, Ses Kirliliğine Dikkat Çekti

Yayınlanma Tarihi: 17 Ocak 2017 okunma

ÜNÇİD, Ses Kirliliğine Dikkat Çekti
Gündem
0

Ünye Çevre ve İnsan Hakları Koruma Derneği (ÜNÇİD), Kaymakam Ümit Hüseyin Güney’i makamında ziyaret ederek hayırlı olsun dileğinde bulundu.

ÜNÇİD Başkanı İrfan Tosun, ziayertte dernek olarak yaptıkları çalışmalara ilişkin Kaymakam Ümit Hüseyin Güney’e bilgi vererek, dernek faaliyetleri için destek istedi. Tosun, dernek olarak amaçlarının Karadeniz’in incisi olarak bilinen Ünye’de çevre ve insan adına güzel işler yapmak olduğunu ifade etti.

Ünye Çevre ve İnsan Hakları Koruma Derneği olarak iki çalışmanın şu an gündemde olduğunu belirten İrfan Tosun, “Çevremizde birçok kirlililik var. Bunlardan klakson sesi vb. ses kirliliğiyle mücadele amacıyla için ilçemizde 200’e yakın çiçekli tabelalar yaptırıp, ‘Lütfen klakson çalmayınız, teşekkür ederiz’ uyarılarının yazılı olduğu levhaları yerleştirdik. Ordu Büyükşehir Belediyesi’yle, Ünye Belediyesiyle görüştük ve çalışmamızı yürütüyoruz. Amacımız yaşadığımız bu güzel şehirde daha az ses olsun, ses kirliliği olmasın.

İkinci çalışmamız Ünye’de çöp dökülmesi ile ilgili oldu. Şehrimizde tarım bölgesi olarak düşünülen, Çimento Fabrikası’nın yanındaki bulunan Cevizdere’deki alana Ordu Büyükşehir Belediyesi çöp dökecekmiş ve bu onaylanmış. Orada birkaç tane sanayi ve fabrika var. Şimdi oraya çöp tesisi kuruluyor. Ünye çöp yeri değil, toplumda tepkisel bir olgu oluştu. Ünye Çimento çöpü yakacak olabilir. Ama tarihi, turistik ve tarım bölgesi olan bir şehre, ‘Burası Ünye, burada durmak lazım’ sloganının olduğu bu ilçeye çöp yakışmıyor, bunları yaşamak bizim hoşumuza gitmiyor. Bu çöp enjeksiyonunun buraya kurulmasıyla ciddi tepkiler doğacak, eylemler, yürüyüşler ve protestolar olacaktır.”

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney ise, insanların modern hukukta insan hakları, ahlaken terminolojide kul hakkı diye ifade edilen bireysel haklara saygı duyması gerektiğini ifade etti.

Boyabat’ta Kaymakamlık görevini yürüttüğü dönemden örnek vererek ses kirliliğine dikkat çeken Kaymakam Güney, konvoy oluşturup klakson çalmanın modernlik ve güç gösterisi olmadığını, bu alışkanlığın bırakılarak çağdışılıktan uzaklaşılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Boyabat’ta 2 yıllık görevimin dolduğu tarihlerde gazetecilerimizle toplantı yaptık. Onlar görüşlerini söylediler. En son dediler ki; Kaymakam bey, artık bu çağ dışı konvoylara, düğünlerde silah atılmasına son verilsin. Toplum insan canını tehdit eden silah atmaları reddetmiyor. Bu benim ayıpladığım, çağ dışı bulduğum, insanların huzurunu, keyfini, yaşam hakkını ihlal eden, hiçbir manası olmayan, hiçbir yerde de oturtamadığım bir davranış. Bu konuda toplumun rahatsızlığını dile getirmesi, toplumda bu konuda bir kamuoyu oluşması ve bu işin artık sürdürülemez olduğu, hiçbir anlamının kalmadığının anlatılması lazım. Başta; makam mevkii sahibi, kültür düzeyi yüksek, ekonomik gelir seviyesi yüksek olan insanların düğünlerinde bu anlamsız, herkesin ulaşım hakkını ihlal eden, hastayı yatağından zıplatan, çocuğu yatağından uyandıran düğün konvoylarının toplum en başında ileri gelenlerinden reddedilerek ‘Biz bu işi yapmıyoruz’ demesi lazım. Bu bir kültürsüzlüktür. Bir düğünde 100 araç olduğunu düşünürsek, 10 düğün olduğu zaman ilçe trafikte tamamen sıkışıyor. Kimin düğünü, kimin konvoyu kimse dönüp bakmıyor, sadece içinden lanet ediyor. Bizim bu konuda sadece kaymakamlık değil, sizler gibi bilinçli sivil toplum örgütleri de, basın mensuplarıyla artık bunun çağ dışı olduğunu, bunun modernlik, güç, zenginlik gösterisi değil, hiçbir manası olmayan görgüsüzlük olduğunu anlatmamız lazım. Sonradan görmelik olduğunu toplumun beynine kazımamız lazım.”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.