Ünal: Büyük tehlike

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Ünal: Büyük tehlike
A
a

Makina Mühendisleri Odası 63’üncü Kuruluş yılı geleneksel gecesi gerçekleştirildi.

Sütiş Eskişehir
Gecede konuşan Şube Başkanı Hakan Ünal, “Çocuklarımızın ve torunlarımızın soluyacağı hava, üzerinde koşacakları topraklar, bitkiler, hayvanlar bir büyük tehlikeye doğru sürükleniyor” dedi.

Mücadelemiz sürecek
Ünal: Bu kentin en güzel tarım ve hayvancılık alanlarına bir termik santral kuracaklar. Önümüzde ki faaliyet dönemi bu santralin kurulmasına hayır demek için davacı olan bugünkü yönetim kurulunun mücadelesini sürdüreceği bir dönem olacaktır.

Tepebaşı’na yaptırmayacağız
Geceye katılan Ahmet Ataç, “Termik santral eşittir kömür, eşittir zehir, eşittir kanser. Bu Termik Santrali Tepebaşı’nda yaptırmayacağız” derken, Utku Çakırözer ise, “Yapılacak santralle bu şehrin havası, tarımı, hayvancılığı feda edilecek” dedi.


Başarılı olacağımıza inanıyorum

Çevre ve Yaşam Platformu’nun düzenlediği Eskişehir Termik Santrali Tartışıyor Ortak Akıl Toplantısı’nda konuşan Kazım Kurt, Türkiye’nin yaşadığı bunca soruna ek olarak Eskişehir’de bir de termik santral sorunu yaşıyoruz. Bu konuda hep birlikte mücadele edersek hukuki çerçeve içerisinde başarılı olacağımıza inanıyorum” dedi.

Çevre ve Yaşam Platformu üyeleri bir çalıştay düzenleyerek Eskişehir Termik Santrali Tartışıyor Ortak Akıl Toplantısı düzenledi. Toplantıya Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da katıldı. Termik santrale karşı mücadele etme yöntemleri için oluşturulan çalışma gruplarının izleyeceği yöntemlerin belirlenmesi için yapılan çalıştayda, çalışma gruplarının moderatörleri tanıtıldı. Moderatörler şu şekilde: Çevre ve Enerji Masası Moderatörü Elektrik Elektronik Mühendisi Oğuz Soylu, Tarım ve Hayvancılık Masası Moderatörü, Ziraat Mühendisi Levent Gök, Hukuk Çalışma Grubu Masası Moderatörü Avukat Özkan Gündoğan, Sağlık Çalışma Grubu Moderatörü Doktor Akif Aladağ, Toplumsal Katılım Çalışma Grubu Moderatörü Günay Ayaz. Toplantıda konuşan Ahmet Ataç, santrale karşı sokakta mücadele edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Her saati değerlendirmemiz lazım. Dün ki yapılan termik santral ile ilgili toplantıdan küçük küçük bilgiler geldi. Onlar hükümet güdümlü bu termik santrale evet diyen maalesef bu ülkenin okumuş insanları. Bir profesör nasıl termik santrale evet diyebilir aklıma sığmıyor. Kopuk kopuk ifadelerle aa, ıı ifadelerle toplantı geçmiş. Üzüntü verici bir şey. Üzülmeyeceğiz ama yolumuza devam edeceğiz ve bu işi yaptırmamak adına ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Ben her gittiğim yerde termik santrali anlatıyorum” dedi.

HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ
“Üstümüze düşen görevi yapmaya hazırız” diyen Başkan Kurt, “Türkiye’nin yaşadığı bunca soruna ek olarak Eskişehir’de bir de termik santral sorunu yaşıyoruz. Bu konuda hep birlikte mücadele edersek hukuki çerçeve içerisinde başarılı olacağımıza inanıyorum. Az zararlı çok zararlı bunun önemi yok. Termik santralin zararlı olduğunu herkes kabul ediyor. Eskişehir’de birçok soruna sesiz kalan Sanayi Odası Başkanı bile bunun yanlış olduğunu söylüyor. Bu mücadele bizim üzerimize hangi görev düşüyorsa yapmaya hazırız” diye konuştu.


Dengeleri alt üst edecek
MHP İl Teşkilatı tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kadir Bıyık, termik santrale karşı olduklarını belirterek, “Termik santral doğanın dengesini alt üst edecek” dedi.

Bıyık, yaptığı konuşmada, Alpu İlçesi’ne yapılması planlanan termik santral projesine de karşı olduklarını açıkladı. İnsanın temiz bir çevrede, temiz bir havada yaşama hakkına sahip olduğunu dile getiren Bıyık, “Beyazaltın köyüne yakın bir alana kurulması planlanan Termik Santral bu hakkımıza engel olacaktır. Yaşam yerlerine çok yakın mesafede yer alması çok ciddi sorunlar yaratacak, tarım alanlarının ve doğanın dengesini alt üst edecek, tüm insanlarımız zehirlenecektir” dedi.  MHP İl Teşkilatı olarak sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda çevreci vatandaşların katıldığı termik santralin yararları, zararları konulu bir konferans düzenlediklerini aktaran Bıyık, “Hemşerilerimizin çoğunlukla fikri, bölgedeki doğanın güzelliğinin bozulmasına, konutların değerinin yarıya düşmesine, tarım arazilerinin kamulaştırılarak, arazi sahiplerinin düşük ücretlerle tazminat almaya mecbur bırakılmasına, hatta işsizliğin, göçlerin artmasına meyvenin, sebzenin, arının, balığın yok edilmesine dolayısıyla ekonomik yapıda bozulmalara sebep olmasına izin verilmeyeceği oldu” ifadelerini kullandı.

“MHP’DE 109 İSTİFA”
MHP’deki istifalar hakkında konuşan Bıyık, “Partimiz içerisinde şahsi çıkarlar için siyaset yapanlar asılsız sayılarla ‘Toplu İstifa’ haberleri yaparak dikkat çekmek için prim yapmaya çalıştılar. MHP’de hainliğe, ikiyüzlülüğe, fesatlığa ve içten pazarlığa yer yoktur. Resim veren kişiler aramızda bulunuyorken partimizin lehine hiçbir hayırlı çalışma ve gayret göstermemiş, hiçbir başarıya imza atmamıştır. İstifa etmeleri de memnuniyetle karşılanmıştır. 1 Ocak ile 3 Ekim arasında Tepebaşı’ndan 65, Odunpazarı’ndan 44 toplamda 109 kişi üyelik iptali gerçekleştirildi. Bu kişilerden 54 kişinin muhalif hareket içerisinde olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.


Yaşam hakkına mani olmaktır
Haftalık pazar toplantısında konuşan Demokrat Parti İl Teşkilat Başkanı Ahmet Dinç, “Termik santral toplumun yaşam hakkına mani olmaktır. Santral yapılırsa taşı kaldırsanız altından hastalık çıkacak” dedi.

Haftalık pazar toplantısında konuşan Demokrat Parti İl Teşkilatlanma Başkanı Doktor Ahmet Dinç, Eskişehir’e yapılması planlanan termik santrale tepki gösterdi. “Şehir Hastanelerine 15 bin hasta temin edeceğiz dediler. Buyurun termik santralle hastaları temin etmiş olacaklar” diyen Dinç, Bugün Eskişehir’in sorunu olan bir olay var. Termik santral. Ben bir sağlıkçı olarak bunu aktaracağım. Eskişehir’de Alpu bölgesinde termik santralin açılacağı ifade edildi. Cumartesi de bir toplantı yapıldı. Ve buradaki kömür yataklarının bir enerji kaynağı olduğu ifade edildi. Buranın bir para kaynağı olduğu anlatıldı. Fakat ben bir hekim olarak Dünya Sağlık Teşkilatında yapılan araştırmalarda buraya açılan termik santralin yapmış olduğu hava kirliliğini istatistiklerini hiç düşündüler mi acaba? Dünyada 6 milyon kişi hava kirliliğinden akciğer hastalıklarına, astıma yakalanıyor. Siz burada toplumun sağlığını bir kenara bırakıyorsunuz. Enerji kaynağıdır diyorsunuz, para kaynağıdır diyorsunuz. Ama o kömürün altından çıkan hastalıklardan haberiniz yok. Bunun da alt yapısını yaptılar tabi. Şehir hastanelerinde yap işlet burayı. Biz sana günde 15 bin hasta tedarik edeceğiz dediler. Buyurun arkadaşlar. Termik santrali açacaklar. Hastalıklar hazırlanıyor orada. Taşı kaldırsak altından hastalık çıkacak. Alpu’nun tarımını, temiz havasını yok edeceksiniz. Hastalıkları artıracaksınız. Bu mudur arkadaşlar politikanız? Bu santral toplumun yaşam hakkına mani olmaktır” diye konuştu.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Araştırın... 11 Aralık 2017 11:12

Yüksek teknolojiye sahip termikler var Türkiye de ve dünyanın diğer ülkelerinde. Hiçbiri de böyle boş laflara bakıp yatırımdan vazgeçmiyor. Teknik olarak bu seviye yetersiz ve bilgi sizler konuşanlar. Ya tutarsa....

2 5 Cevap Yaz
Ukab UKABE 11 Aralık 2017 10:34

Kesinlikle büyük tehlike değil,eğer öyle olsaydı Almanya, Hollanda bu işten vaz geçerdi.Evet vaz geçen ülkeler var,ama tehlikeli olduğu için değil kömür bittiği için.Biz bu öz kaynaklarımızı kullanarak enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulmanın yollarını aramaliyiz.Bu işe kökten ve siyasi hareket için karşı çıkacağınıza mühendisler olarak gelişmiş teknolojiyi kullanarak doğaya zarar vermeyecek bir santral inşa etmenin yolunu arayın bizce. Unutmayın sizler bir siyasi figür değil bir meslek kurulususunuz.Bunun için bırakın bu siyasi şovenistlikleri,yada ülkenin ekonomik geleceğine engel olmaktan vazi geçin artık.Bu soylemleriniz enerjide dışa bağımlı olduğumuz ülkelerin söylemleridir.Onlarin sözcülüğünü değil milli bir duruş sergileyin artık.

5 6 Cevap Yaz
goll 11 Aralık 2017 10:11

termik santral le hayır diyenl oda temsilcilerinin elektriğini keselim lütfen ciyaklama duyalaım nasıl kurban olurlar santrale

3 6 Cevap Yaz
yıl 2017 11 Aralık 2017 09:51

arkadaş Kütahya da termik var. orada köyler var hayvancılıkta yapıyorlar tarımda. insanları korkutmaktan vazgeçin. yıl 2017 santral teknolojisi 1960-70 yıllarındaki gibi değil. enerjiye ihtiyacımız var. tarımada sanayiyide. ama insanları korkutarak bu projelere karşı cıkmayın. rusya ve iran gazı kestiği zaman ne yapacaksınız ne diyeceksiniz merak ediyorum.

3 9 Cevap Yaz
Yirmialtı 11 Aralık 2017 09:28

Siz de her şeye karşısınız. Soma da termik santral var. Somalılar hiç de şikayetçi değiller.Köprüye karşı hava alanına karşısınız. Zamanında 1. boğaz köprüsüne(15 Temmuz Şehitler Köprüsü) de karşı gelmiştiniz.Sizler medeniyetin ilerlemenin karşısındasınız.

3 10 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi