Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 2019-2020 yılı umre programları belirlendi. Konaklama türlerine göre "otel", "yürüme mesafeli", "servisli" tipler için 7, 11, 14, 15, 20 ve 25 günlük umre programları düzenlendi.Kayıtlar ise başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı vasıtasıyla umre için kutsal topraklara gidecek ilk kafile, 15 Eylül'de yola çıkacak.

“UMREYE FARKLI FARKLI GİTME SEÇENEKLERİ VAR”
Umre kayıtlarıyla ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulunan Hac ve Umre Organizasyonlarından sorumlu İl Müftü Yardımcısı Süleyman Yavuz, “Hac dönemi geldi. Suudi Arabistan uygulamasına göre Hac mevsiminden sonra bir süre veriyorlar. Hacca ve Umreye hazırlık için. Sonra hemen Umre sezonu başlıyor. Hacılar geldi, Umre başladı. Bizdeki bilgiye göre şu anda müracaatlar başladı. Umreye farklı farklı gitme seçenekleri var. Otel grupları ayrılıyor. 1 haftalık var, 11 günlük var, uzun süreliler var. Vatandaşlarımız başkanlığımızın sitesine girerlerse ayrıntılı olarak bilgilendirme alabilirler. Hatta saat ve tarih olarak hepsi belli. Otellerin nereye, kaç kilometre olduğuna kadar ayrıntılar sistemimizde var. Bununla ilgili ayrıntılı bilgiyi bizim müftülüklerimizden almanızı tavsiye ediyoruz. Burada uzman arkadaşlarımız var. En azından hata payı riskiniz olmaz. Müftülüklerimiz de internet sitesi aracılığıyla müracaatlarını yapabiliyorlar. Bizde listeler var. Örneğin otel tipinde kalanlar için 3 gün Medine, 4 gece Mekke’de kalacaklar için son müracaatlar 2 Eylül’e kadar” dedi.

“21 EYLÜL’DE UÇUŞLAR BAŞLIYOR”
Uçuşların 21 Eylül’de uçuşların başlayacağına dikkat çeken Yavuz, “21 Eylül’de uçuşlar başlıyor. Bir sonraki gidecekler için 6 Eylül son. Onların uçuşları da 5 Ekim’de. Son müracaatlar 20 Eylül’de var onların da uçuşları 19 Ekim’de. Periyodik şekilde hepsi. 11-14 günlük oteller var. Otelde şu ayrımı yapmak lazım; Haremin etrafında, yani yürüme mesafesinde olmalı. 15 günlükler de yürüme mesafesinde ama biraz daha 1 kilometreye yakın oluyorlar. Bir de 6-7 kilometre mesafedeki oteller var. Onlar için de servislerimiz var. Öğrenci turları da mevcut. Daha hesaplı yapılıyor. Öğrenci ve velisinin katılabileceği, 15 günlük sömestr tatiline denk gelen bir tur bu. Fiyatı da daha uygun oluyor. Mesela geçen yıl imam hatip lisemizden böyle bir grup gönderdik. Çok verimli geçiyor. Üniversite öğrencilerimiz için 1 haftalık turlar var. Yani sınavlarını etkilemeyecek şekilde ayarlanıyor. Farkı farklı alternatiflerimiz var. Bunlardan birine başvurabilirler” ifadelerini kullandı.

UMRE NEDİR?
Umre kelimesi, ziyaret etmek anlamına gelmektedir. Dinî bir terim olarak umre, ‘Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, Safâ ile Merve arasında sa’y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen ibadet’ demektir. Ömürde bir defa umre yapmak sünnetir. Hac ibadetinden farkı, bir zamanla sınırlı olmaması, Arafat ve Müzdelife vakfesi ile kurban kesme ve şeytan taşlama görevlerinin bulunmamasıdır. Bu bakımdan hacca, "hacc-ı ekber" (büyük hac), umreye de "hacc-ı asgar" (küçük hac) denir. Umrenin iki farzı vardır. İhram ve tavaf. Bunlardan ihram şart, tavaf rükündür. Vacipleri ise sa'y ile traş olup ihramdan çıkmaktır.

UMRE NE ZAMAN YAPILIR?
Umre için belirli bir zaman yoktur, her zaman yapılabilir. Ramazanda yapılması mendup ve daha faziletlidir. Ancak Hanefî mezhebinde "teşrîk günleri" denilen yılda beş gün yani arefe günü sabahından bayramın 4. günü güneş batıncaya kadarki süre içinde umre yapmak, tahrîmen mekruhtur. Diğer üç mezhepte, haccetmeyen kişilerin teşrîk günleri dâhil her zaman umre yapmaları, kerâhetsiz câiz görülmüştür. Haccedenler ise, Mâlikîlere göre bayramın 4. günü güneş batıncaya kadar, Şâfiîler'e göre ise vedâ tavafı dışında haccın bütün menâsiki tamamlanmadıkça umre yapamazlar.

UMRE NASIL YAPILIR?
Bulunulan yere göre mîkat sınırında veya Harem bölgesi dışında usulüne göre ihrama girilir. Harem-i şerif'e gelince: "Allahım, senin rızânı kazanmak için umre tavafını yapmak istiyorum. Onu bana kolay eyle ve kabul buyur!" diye niyet edilerek umre tavafı yapılır. Tavaf namazı kıldıktan sonra, "Allahım, senin rızânı kazanmak için umrenin sa'yini yapmak istiyorum. Bana kolaylık ver ve onu benden kabul eyle!" diye niyet edilip Safâ ile Merve arasında umrenin sa'yi yapılır. Sa'y tamamlandıktan sonra, uygun bir yerde saçlar dipten tıraş edilir veya kısaltılır. Böylece umre tamamlanmış ve ihramdan da çıkılmış olur.

UMRENİN FARZ VE VACİPLERİ NELERDİR?
Hanefîler'e göre, umrenin farzları ihram ve tavaf olmak üzere ikidir. Bunlardan ihram şart, tavaf ise rükündür. Şâfiî ve Hanbelîler'e göre bu dört nüsük yani ihram, tavaf, sa'y ve tıraş birer rükündür. Mâlikî mezhebinde ise, ilk üçü rükün, tıraş ise vâciptir. Bu nüsüklerle ilgili hükümler ve umre için ihrama girme yerleri daha önce açıklanmıştır.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz