A. Yavuz Kocaömer Uluslararası paralimpik komitesi
HABERİ PAYLAŞ

Uluslararası paralimpik komitesi

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Başkanı Andrew Parsons, kısa bir süre önce, komite yönetiminin yeniden düzenlenmesi ile ilgili bir öneri sundu. Buna göre; paralimpik harekete dahil olan herkes, IPC’nin dünya lideri bir spor elçisi olarak kalmasını istiyor. Başkan Parsons, IPC’nin 30’uncu yılında eşi benzeri görülmemiş bir şekilde büyümesinin ve başarılarının haklı gururunu yaşadıklarını ve gelecekte de bunun devam etmesi konusunda son derece kararlı olduklarını belirtti. Ve ilave etti: “2004 yılında yapılan son yönetim incelemesinden bu yana spor konusunda küresel olarak çok şey değişti ve IPC 15 yıl öncekine göre çok farklı bir örgüt haline geldi.”

Haberin Devamı

Uluslararası paralimpik komitesi

ŞEFFAFLIK ÖNE ÇIKIYOR

IPC Çalışma Grubu Başkanı da bu konuda yapılanlarla ilgili bilgiler verdi. Aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.

➧ IPC’nin amacı; paralimpik harekete liderlik etmek, oyunları denetlemek, ulusal paralimpik komitelerini ve uluslararası engelli spor örgütlerini ve sporcuları desteklemek.

➧ Sporcuların IPC’nin tüm düzeylerinde karar alma sürecine daha fazla katılımlarını sağlamak.

➧ IPC’nin karar alma mekanizmalarında bulunan kişiler yaptıkları görevler için gerekli yeteneklere ve uzmanlığa sahip olmalıdır.

➧ Yönetim erki, ayrıca paralimpik hareketin zengin doğasını yansıtmalıdır.

➧ Ve en önemlisi de üyeler, sporcular, paydaşlar ve daha geniş kapsamda paralimpik hareket için açıklık ve hesap verilebilirliğin temin edilmesine yönelik uygulamaya konulacak yeni IPC uygulamaları ve prosedürleri ile kararların ve karar alma sürecinin daha fazla şeffaf olması.

KATKI GEREKİYOR

IPC’nin bu açılımları ve yeni standardizasyonu elbette bizleri de yakından ilgilendiriyor. IPC üyesi bir kurum olan Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) olarak bizler de bu konularda üzerimize düşeni yapacağız. Ancak, bu yolda sporun diğer paydaşlarının da desteğine ihtiyacımız olduğu bir gerçek. Yeni IPC uygulamaları ve prosedürleri konusunda başta Gençlik ve Spor Bakanlığı olmak üzere, engelli spor federasyonlarının da katkılarının gerektiğini hatırlatalım.

Haberin Devamı

ÖNCELİĞİMİZ PARALİMPİK BİLİNÇ

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) olarak kurulduğumuzdan beri önceliğimiz, başta spor kamuoyu olmak üzere tüm topluma ‘paralimpik’ kavramının ne anlama geldiğini açıklamaya ve paralimpik bilincini yerleştirmeye çalışmak oldu. Tabii bunu yaparken sadece ilgili kurum ve kuruluşları, toplumun yetişkin bireylerini değil, bilhassa çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçlendirmeyi kendimize hedef olarak belirledik.

Çünkü bu işin altyapıya yayılması, engelli sporlarının gelişiminin ön koşuludur. Çocuklarımıza ‘Paralimpik’ gerçeğini anlatmanın ve gerçekleştireceğimiz uygulamalarla onların belli bir bilinç düzeyine ulaşmalarını sağlamanın gelecekte meyvelerini toplayacağımızı umut ederek ‘Paralimpik Okul Günleri Projesi’ni hayata geçirdik.

ELİ KOLU BAĞLI OTURMAYALIM

Elbette hayalimizde sadece İstanbul yoktu. Ülkemizin dört bir yanındaki tüm çocuklarımıza ulaşmayı, onlara anlatmayı ve onları paralimpik sporlarıyla tanıştırmayı amaçlıyorduk. Çok az bir bütçeyle çıktığımız bu yolda sporun paydaşlarından alacağımız destek ne kadar fazla olursa paralimpik bilincini o derece oturtabileceğimizin de farkındaydık.

Haberin Devamı

Bugüne kadar defalarca belirttim, yine söylüyorum, Paralimpik konusunda milletçe bir uyanış yaşamazsak benim gibi iflah olmaz bir iyimser bile ümidini yitirecek. Yapılacak bu kadar çok şey varken, eli kolu bağlı dünyadaki gelişmeleri izlemek, uygar toplumları uzaktan seyretmek bizi derinden yaralıyor.

TMPK’NIN İZNİ GEREKİYOR

Bu olgu, aslında sadece paralimpikin gelişimi açısından değil, Türkiye ve Türk sporunun dünyadaki imajı, prestiji bakımından da son derece önem taşıyor. Böylesi bir seferberliğin ülkemiz adına müthiş bir fotoğraf olacağını biliyorum.

TMPK’daki benim gibi bu işe gönül vermiş diğer dava arkadaşlarımla birlikte her zaman bu işin takipçisi olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Son olarak, birçok defa önemle hatırlattığım bir hususun altını bir kez daha kalın çizgilerle çizmek istiyorum. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin izni olmadan ülkemizde ‘Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın yapılması mümkün değildir.

ÇENGELLİ PANO

'HAYAT YAŞAMAYA DEĞER’

11 Ocak 2021 tarihli Posta Gazetesi’ndeki ‘Sözü Okurlarımıza Bıraktık’ yazınızı okudum. Yer verdiğiniz Erdem Ateş’in yazdıklarına bayıldım. Onun anlattıkları bir kez daha “Hayat her şeye rağmen yaşamaya değer” dedirtti. İ.K. İskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği

‘SESLERİNİ DUYDUK’

Geçen hafta yayınlanan köşenizde cezaevinde olanların bile seslerinin duyurulmuş olması beni çok etkiledi. Yavuz Bey’in herkese elini uzatması çok güzel. Onun sayesinde cezaevinde gerçekten bir mektuba, kitaba ihtiyacı olan okurları gördüm. S.S. Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği

‘KİTAP VE MEKTUP YOLLAR MISINIZ?’

➧ Uzun zamandır cezaevindeyim. Cezaevindeki ve özgür yaşamdaki herkesten mektup bekliyorum. Burada bolca kitap okudum ve okumaya devam ediyorum. Kitaplarınızı benimle paylaşmanızı çok isterim. Berkan Caner 2 no’lu T Tipi K.C.İ.K. B-5 Koğuşu Aliağa / İzmir

➧ Bir yıldır cezaevindeyim ve 6 sene cezam var. Maddi beklentim yok. Mektup arkadaşı olmak isteyenler yazabilir. Ayrıca okuduğunuz kitapları göndermenizi rica ediyorum. Ali Tetik E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu C-9 Koğuşu Şehzadeler / Manisa

Sıradaki haber yükleniyor...
holder