Dünya’da ve ülkemizde çağın rahatsızlıkları arasında sayılan ve ilerleyen yaş ile birlikte yaşlılarımızın unutkanlık şikayetleri ile başlayıp bir dizi hayati ödevlerin yerine getirilmesinde zorluklar getiren Alzheimer hastalığı için farkındalığın artması ve mücadele edilmesi amacıyla tüm dünyada 21 Eylül tarihi Dünya Alzheimer Günü olarak kaydedilmiştir.

 

Dinar Belediye Başkanı olarak öncelikle ilçemizde bu hastalıkla ilgili mücadelem ortadadır ve karşılaştığım tüm siyasi zorluklara rağmen devam edecektir, ilçemde bulunan yaşlı vatandaşlarımız için son derece başarılı olan ve bu hastalıkta en önemli durumlar arasında sayılan hastalığın takibi için Demos’u( Demans Mobil Servisi) bu hastalığın toplumumuza anlatılabilmesi için kurduk. Demos ekibimdeki Gerontolog kardeşim belediyemize gelen evinde Alzheimer, demans yada diğer yaşlılık hastalıkları ile ilgili mevcut olan başvuruları değerlendirerek bizzat evlerine gidiyor, hastaya bir takım muayene ve testler yaptıktan sonra hastayla ilgilenen kimseye bu hastalıkla ilgili danışmanlık verip hastamızı kayıt altına alarak 15-20 günde 1 evlerine rutin ziyaretlerde bulunuyor. Hastadaki olağan değişimleri kontrol edip, hastalığın durumunda bir ilerleme söz konusu olunca anında yakınımızdaki tam teşekküllü hastanelere sevkleri gerçekleştiriliyor. Ayrıca Alzheimer Hastaları için başucu değeri taşıyan kitapçıklarımız ve hastalıkla ilgili bilgilendirici broşürlerimizde dağıtılıyor.

 

Bu konuda ülkemizde Ulusal Yaşlılık Konseyi olmam münasebetiyle de ülkemizde Alzheimer ile ilgili çalışmaların yapılması için konsey üyelerim ile birlikte hastalığın farkındalığı için gerek resmi kurumlar ile gerekse sivil toplum kuruluşları ile çalışmalarımız devam etmektedir. Dinar Belediyesi olarak alanda yaptığımız ve tüm belediyelere örnek olan çalışmalarımızsa son hızıyla devam edecek bu hastalarımızı ve yakınlarını yalnız bırakmayacağız.

 

Biliyoruz ki Alzheimer hastalığının maalesef tıbbi bir tedavisi bulunmamaktadır, ülkemizde bu konu ile ilgili kalifiye personelinde bulunmayışı ve hastalığın tam olarak bilinemeyişi yüzünden hasta ve hasta yakınlarımız kendi hallerine adeta utanarak evlerinden çıkmadan hastalarının ölmelerini beklemektedirler. Bizler bu hastalarımızın ve yakınlarının ellerinden tutmalıyız, unutmamalıyız ki onlar geçmişimizin kökleri Yüce Türk Milleti için çalışmış olan büyüklerimizdir. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK yaşlılarımız için "Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakmağa hakkı yoktur." Diyerek yaşlılarımıza ne kadar önem verilmesi gerektiğini çok net bir şekilde vurgulamıştır.

 

Ben şahsım, konseyim ve belediyem olarak Alzheimer Hastalığı ile mücadelede tüm gücümle var olduğumu ve hastalarımızın bu konuda yardım almak için iletişime geçmekten çekinmemelerini ifade ediyor, tüm hastalarımıza acil şifalar dileyerek saygılar sunuyorum.