13 Ocak 2021 22:00
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ocak 2021 10:56

Ulusal ve uluslararası meslek örgütleri: Evrensel'in yanındayız

Basın meslek örgütleri, Basın İlan Kurumu'nun Evrensel gazetesine verdiği 3 günlük ilan kesme cezasına tepki gösterdi ve "Evrensel'in yanındayız" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Basın İlan Kurumunun bu kez gazetemiz Evrensel’e, Cumhuriyet gazetesinde çalışan gazetecilerin ifadeye gitmesini haberleştirdiğimiz için 3 günlük ilan kesme cezası vermesi basın meslek örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Ulusal ve Uluslararası Basın Meslek Örgütleri cezanın mantığa uygun hiçbir açıklaması olmadığını vurgularken Evrensel’in zaten ilan durdurma cezasıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Meslek örgütleri ayrıca “Evrensel’in yanındayız” dedi.

"BİLİNÇLİ VE KASTEN EKONOMİK ÇÖKMEYE ZORLAMA"

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Temsilcisi Renan Akyavaş, aslen gazeteleri desteklemek ve medyada çok sesliliğin korunması için kurulan bir kamu kuruluşu olan Basın İlan Kurumunun (BİK) Evrensel’e ardı ardına uyguladığı ilan kesme cezalarının mantığa uygun herhangi bir açıklaması kalmadığını belirterek “Evrensel eylül 2019’dan bu yana, yaklaşık bir buçuk senedir ilan durdurma cezasına tabi iken 68 gün ilave ilan kesme cezasının verilmesi gazeteyi bilinçli ve kasten ekonomik olarak çökmeye zorlamanın açık bir göstergesi” dedi.

"BİK TAMAMEN POLİTİZE OLDU"

Akyavaş IPI olarak BİK ile hem görüşmelerinde hem de açıklamalarında çok kez bu konuya dikkat çektiklerini ve de BİK raporlarının şeffaf şekilde açıklanmasını istediklerini aktararak BİK’in bu talebi geri çevirdiğini hatırlattı ve şöyle dedi: Şu noktada BİK’in tamamen politize olmuş bir kurum olduğunu ve bilerek belli eleştirel gazeteleri kapanmaya zorlamak için hareket ettiğini üzülerek belirtmek gerek. Ancak IPI olarak Evrensel’in yanındayız, bu basın özgürlüğüne yapılan büyük ihlali uluslararası kamuoyuna duyurmaya devam edeceğiz.

"ELEŞTİRİYE TAHAMMÜLSÜZLÜKTE SEFERBERLİK"

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Temsilcisi ve Bianet Medya Özgürlüğü Raportörü Erol Önderoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un “Yıkılan kaçak yapı” iddiasına ilişkin haber için hem Cumhuriyet gazetesine açıklama yapmayıp yargılattığını, hem de suçlayıcı ifade içermeyen konuya dair haber için Evrensel'e üç gün ilan kesme cezası verdirdiğini belirterek “Eylül 2019’dan beri ilan hakkı durdurulan Evrensel gazetesi, Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının ifade vermelerini dikkatli bir üslupla gündeme getirmesine rağmen yine de ilan kesmeyle cezalandırıldı” dedi.

Önderoğlu şöyle devam etti: Medyayı bağımsız ve yapıcı şekilde düzenlemesi beklenen yapıların, özellikle yeni hükümet yapısı altında, eleştirel gazeteciler ve yayın kuruluşlarını saf dışı bırakmak, onları resmi ilan, basın kartı ve bağımsız yayın olanaklarından mahrum bırakmak için eş güdüm veya büyük uyum içerisinde çalıştıklarını acı şekilde görüyoruz. Bir tek vaka üzerinden gazetecilerin ‘Terör örgütlerine hedef göstermek’ten yargılanması, gazetelerin ‘kişilik haklarını ihlal’ iddiasıyla resmi ilandan edilmesi ve site haberlerine ‘erişim engeli’ getirilmesi, eleştiriye tahammülsüzlükte nasıl bir seferberlik geliştirildiğini de gösteriyor.

"İLETİŞİM BAŞKANI BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE İNANMIYOR"

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise sözlerine “Türkiye’de artık neye şaşıracağımızı bilmediğimiz günlerden geçiyoruz. Basın İlan Kurumu zaten hukuksuz bir biçimde 1 buçuk yıldır resmi ilan vermediği Evrensel gazetesine ilan kesme cezası veriyor. Aklın almadığı, ancak mizah konusu olabilecek bir ceza bu” diyerek başladı.

İktidarın kendince dokunulmaz kişiler yaratarak bunlarla ilgili her şeye ceza kestiğini, İletişim Başkanı olarak önce kendisinin rahatsız olması gereken Fahrettin Altun’un ise bu cezalara göz yumduğunu, hatta teşvik ettiğini aktaran Durmuş şöyle devam etti: Bir ülke düşünün, İletişim Başkanı olan kişi basın ve ifade özgürlüğüne inanmıyor. Bir iletişim başkanı düşünün, kendisiyle ilgili olumsuz herhangi bir habere karşı avukatlarını, mahkemeleri, RTÜK’ü, Basın İlan Kurumunu harekete geçirip gazetecilere, medya kuruluşlarına cezalar yağdırıyor. Keyfi bir biçimde uzun süredir ilan verilmeyen Evrensel gazetesine, haberin öznesi yargılanan gazeteciler olmasına rağmen sadece Fahrettin Altun’un ismi geçiyor diye verilen 3 gün ilan kesme cezasının ne BİK yönetmeliğinde ne de hukukta bir açıklaması yok. İşçilerden, emekçilerden yana haber yapan Evrensel gazetesini elbette bu cezalarla susturamayacaklar.

"GAZETECİLİĞE DOĞRUDAN MÜDAHALE"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu ise yaptığı açıklamada Evrensel'in zaten ilan ve reklam durdurma cezası olduğuna vurgu yaparak “RTÜK, BİK gibi her gazeteye, her radyo ve televizyona eşit yaklaşması gereken kurumların, iktidarın hoşuna gitmeyen haberler yaptıkları için bağımsız yayın organlarının kapanmasına neden olabilecek müdahaleleri haksız, ölçüsüz ve hukuksuzdur. Bu tür yaptırımlar gazetecilik mesleğine doğrudan müdahaledir, Anayasa’ya da aykırıdır” dedi.

TGC, BİK ve RTÜK’ün otoriteye yaranma kaygısıyla verdiği kararların, yarattığı adaletsizlikle iktidara da zarar verdiğini belirterek şöyle devam etti: Basın özgürlüğü, Anayasa’mız gereğince resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini kapsamaktadır. Bu nedenle BİK ve RTÜK’ü tarafsız davranmaya, kararlarında Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya davet ediyoruz.

"MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren ise gazetecilerin zaten büyük bir baskı altında yaşadığını hatırlatarak “Artık bu baskılar keyfiyete de dönüşmeye başladı” dedi.  

Eren, “Eskiden iktidarı rahatsız eden haberlere baskı uygulanıyordu. O haberlerin topluma ulaşmaması için gazetecilere, gazetelere, haberlere baskı uygulanıyordu ama bu artık level atlama durumu. Büyük bir keyfiyetle, bir Saray bürokratının adı geçiyor diye o basın organı cezalandırılmaya çalışılıyor. Biz bu durumu biliyoruz. Uzun bir süredir gazeteciler bu baskılarla yaşıyor ama asla alışmayacağız. Mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Evrensel'de 1 Mayıs 2020’de "Cumhuriyet kaçak villa haberi nedeniyle ifadeye çağırıldı" başlığıyla yayımlanan haber nedeniyle İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Avukatı Sezgin Tunç’un şikayetçi üzerine Evrensel'e 3 günlük ilan kesme cezası verildi. 2019’un eylül ayından itibaren zaten ilan ve reklam durdurma cezası olan gazetemizin, verilen cezalarla beraber toplamda 68 günlük ilan ve reklam kesme cezası oldu. Haberimizde sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Fahrettin Altun’un kiraladığı arazide yaptırdığı yerleri yıkması ve haberi yapan Cumhuriyet gazetesinde çalışan gazetecilerin bu haber nedeniyle ifadeye çağırılması yer alıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Temel Karamollaoğlu: Erdoğan, Bahçeli ve Perinçek'ten kurtulmak istiyor olabilir

SONRAKİ HABER

Dr. Şeyhmus Gökalp’in iyi hekimliğinin tanığıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...