Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Dün uzun zamandır ziyaret etmek istediğim ve uzaktan takip etmeye çalıştığım inzva’ya gittim. Birebir Eğitim Vakfı’nın projesi olarak kar amacı gütmeden Ahmet Utku Yavuz ve Murat Karademir önderliğinde Beykoz Kundura’da kurulan oluşumu dinledikçe ne kadar güzel işler yaptıklarını gördüm. Zaten uzaktan takip ettiğim için beklentim yüksekti, gidip Utku’yu dinleyince daha da heyecanlandım.

Öncelikle inzva’dan çok bahsetmeyeceğim, onu başka bir yazıda detaylı aktaracağım. Kısaca yazılım, yapay zeka ve algoritma dünyasını ayağa kaldırmaya çalışan bir oluşum diyebiliriz. Bu özelliği ile Türkiye’de tek oluşum.

Haberin Devamı

Türkiye yazılım ve algoritma anlamında ne durumda? Diğer ülkelere göre ne durumdayız? Ukrayna’lı yazılımcılar mı daha çok tercih ediliyor, Romanya mı, Polonya mı, Türkiye mi? Bu gibi soruların cevaplarını hep merak ederdim. Bu konuda ICPC adlı uluslararası bir yarışma varmış. Tüm dünya bölgelere ayrılmış ve önce ülkenizde, sonra bölgede derece yapan ünversite takımları dünya finaline kalıyormuş ve her sene dünyanın farklı bir şehrinde dünyanın farklı ülkelerinden gelen yazılımcı ekiplerle yarışıyormuş. En fazla üç bilgisayar mühendisliği öğrencisinden kurulan ekipler final gününde birbirleriyle zamana karşı yarışıyorlarmış. 2018’de yıl boyunca düzenlenen bölge yarışmalarına 111 ülkeden 3098 üniversiteden toplam 50 bine yakın öğrenci katılmış dersem yarışmanın ne kadar kapsamlı olduğunu bir nebze anlatmış olurum.

Ulusal Programlama Yarışması Neden Önemli

İstatistiklere gelirsek maalesef geçen sene bölge yarışmasına Türkiye’den sadece 7 takım katılmış. Şu ana kadar da finale kalabilen sadece bir tek Türk takımı olmuş. Girişimcilikte söylediğim gibi kendi içimize kapanırsak, diğer ülkelere göre durumumuzu sürekli incelemezsek bir adım ilerleyemeyiz. Bu nedenle bu tip yarışmalara daha çok katılımcı ile katılarak önce diğer ülkelere göre kendi durumumuzu görmeliyiz, sonra da kendimizi geliştirmenin yollarını aramalıyız. Geçen senenin finallerine bakınca Moskova State Üniversitesi, MIT, Tokyo Üniversitesi ilk üç sırayı almış.

Haberin Devamı

Rusya hem son yıllarda çok iyi dereceler elde etmiş hem de yazılım ve algoritma konusunda ciddi devlet politikaları uygulamış. Örneğin bu yarışmalarda derece yapanları dünya devi yazılım firmaları, hemen kapıp beyin göçüne neden olmasın diye bursa bağlamış ve ülkeye faydalı olması ve kendi gibi yetenekler geliştirmesi için programlara dahil etmiş.

Yapay zeka konusunda bir an önce devlet politikamız olmalı, dünyayla yarışacak hale gelmeliyiz diyoruz. Bu konuda atılacak ilk adım önce bu geliştirmeleri yapacak yetenekleri, cevherleri ortaya çıkarmak olmalı, sonra bu yetenekleri rekabet ortamına sokup, bu tip yarışmalarda durumunu görüp yukarıya çekecek adımlar atılmalı diye düşünüyorum.

Ulusal Programlama Yarışması Neden Önemli

inzva da tam burada devreye girmiş ve algoritma eğitim kampları ve yarışmaları, yapay zeka proje grupları düzenlerken, ICPC adlı bu yarışmaya daha çok ekip göndermek için öncelikle ülkemizde bir ulusal yarışma düzenlemeye karar vermişler. ODTÜ’nün partnerliğinde Algotester.com işbirliği ile yürütülecek yarışma 13-15 Eylül’de gerçekleşecek.

Haberin Devamı

inzva sayesinde bu yarışmalarda öncelikle hedef dünya finalleri. Sonraki hedef ise dünya şampiyonluğu. Dünya şampiyonu ekip Türkiye’den çıkarsa neler olur söyleyim. Öncelikle Türkiye’nin algısı “Türkiye’den çok iyi yazılımcılar çıkıyor” olarak değişir. Bu değişimin de global markaların Türkiye’de AR-GE merkezi kurmalarına, daha çok yazılımcı iş gücü talebi oluşmasına kadar uzanan etkileri olur.

Bu nedenlerle girişim ekosisteminin gelişmesi için nasıl gece gündüz kafa yoruyorsak, yazılım ve bilgisayar mühendisi ekosisteminin gelişmesi için de belki çok daha fazla efor sarf etmemiz gerekiyor. Böylece bu alanda kendi ayakları üzerinde durabilen bir ülkeye dönüşürüz.