Ulusal marş oturumunda çürük sebzeli protesto

Çin Ulusal Halk Kongresi Hong Kong'da uygulanacak tartışmalı Ulusal Güvenlik Yasası’nı kabul ederken, Hong Kong Yasama Meclisi'nde de Çin karşıtı protesto vardı. Çin ulusal marşına saygısızlığın suç sayılmasına ilişkin yasayı protesto eden vekiller çürük sebze atınca ortalık karıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin ile Hong Kong'daki Batı yanlıları arasındaki gerilim bir kez daha tırmanıyor. Çin Ulusal Halk Kongresi, Hong Kong'da kitlesel protestolara yol açan güvenlik yasasını kabul ederken, Hong Kong Yasama Meclisi de Çin karşıtı bir protestoya sahne oldu. Çin ulusal marşına saygısızlığın suç sayılmasına ilişkin yasaya karşı çıkan üç vekil oturuma çürük sebze getirince ortalık karıştı.

Hong Kong Yasama Meclisi'ndeki oturumda, kitlesel protestoları bir kez daha tetikleyen 'Ulusal Marş Yasası' ele alınıyordu. Söz konusu yasa tasarısı, Çin ulusal marşına Hong Kong'da hakarete karşı üç yıla kadar hapis veya yaklaşık 7 bin 500 dolarlık para cezası öngörüyor. Tasarıda, marşın 'gerekli durumlarda' çalınması ve söylenmesi, ilk ve orta okullarda çocuklara öğretilmesi gibi maddeler yer alıyor.

Yasa tasarısına ilişkin tepkiler, Hong Kong'da korona virüsü tedbirleri nedeniyle kısmen dinen Çin karşıtı protestoları yeniden tetiklemişken, gerilim bugün Yasama Meclisi'ne de yansıdı. Yasayı Pekin yönetiminin Hong Kong'a müdahalesini artıracağını savunan üç vekil, meclis oturumunu engellemek için sıradışı yöntemlere başvurdu.

Vekillerden biri yanında getirdiği çürük sebzeleri meclis başkanının önüne atarken, içeriye polis girdi. Protestocu vekiller yaka paça dışarı çıkarıldı. Vekiller hakkında soruşturma açıldığı da belirtiliyor.

ÇİN, TARTIŞMALI YASAYI KABUL ETTİ

Çin Ulusal Halk Kongresi'yse, geçtiğimiz aylarda Hong Kong'da görülmemiş protestoların bir benzerini tetikleyen yasa tasarısını sadece bir aleyhte oyla kabul etti. Hong Kong'la ilgili yasa, 'vatana ihanet, ayrılıkçılık, kargaşa çıkarmak, devleti yıkmak, hükümeti devirmek gibi yıkıcı faaliyetlere girişmek, dış müdahale' yasağı getiriyor. Tasarının kabul edilmesinin ABD'yle Çin arasındaki gerilimi daha da tırmandırması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)