Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce “Bolu İli Karasal ve İç su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi Çalıştayı” gerçekleştirildi.

ASLI AKIŞ

Köroğlu Otel’de yapılan Karasal ve İç su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi Çalıştayına Bolu Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Orman ve Su işleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanı Nebi Erol, Orman Bölge Müdürlüğü Bolu İl Şube Müdürü Kemal Can, 19 Mayıs Üniversitesi Damarlı Bitkiler Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fergan Karaer ve çok sayıda öğretim üyesi katıldı.

Çalıştay’da “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzlemesi Projesi” ile ulusal mevzuat ve taraf olunan uluslararası sözleşmeler kapsamında Bolu ili sınırları içerisinde biyolojik çeşitliliğin envanterinin oluşturularak izlenmesi, önemi, yapılan çalışmaların özetleri, sonuçlar ve sağladığı yararlar amaçlanmaktadır.

Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında "Bolu ili Karasal Biyolojik Çeşitlilik ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme işi Çalıştayı" saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşının okunması ve ardından açılış konuşmaları ile başladı.

Orman Bölge Müdürlüğü Bolu İl Şube Müdürü Kemal Can düzenlenen Çalıştayın açılış konuşmasını yaptı. Can konuşmasında; “Avrupa’da ve Orta Doğu’da en zengin biyolojik çeşitliliğe sahip ülkeler arasındayız. Köroğlu Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz bu anlamda Ulusal Düzeyde Biyolojik Çeşitlilik ve Envanteri izlenmesi konulu büyük bir proje başladı. Bolu olarak ta biz 2 yıl önce ihalemizi yaptık. 11. aydaki çalışmamız toplanacak. Değerli hocalarımız çalışıyor bu kapsamda. İnşallah Bolu ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

“33 İLDE ÇALIŞMA TAMAMLANDI”

Açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen Çalıştayın genel durumu hakkında bilgiler veren Orman ve Su işleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanı Nebi Erol “Bakanlığımız 33 ilde bu çalışmamızı tamamladı. 43 ilde devam etmektedir. Çalıştayımızın ülkemize Bolumuza hayırlar getirmesini diliyorum.” dedi.

“GELİNEN SEVİYE ÖNEMLİ”

Çalıştay’da birçok üniversiten hocaların katılımı olduğunu ve diğer üniversitelerinde bu işe örnek teşkil etmesi gerektiğini belirten Bolu Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, “ Yapılan sözleşme gereği 2 yıldır devam eden bir proje. Bu işe şimdi başlanmamın ne kadar az olduğunu görmek beni şahsen üzdü. Bolu milli parklar müdürümüz söyledi Türkiye hakikaten bu çeşitlilik açısından çok fazla. Keşke bu kayıtları daha önce yapsalar daha bilimsel olsa. Biz dünyayı çağdaş bu anlamda takip eden insanların önünde gelsek. Biz ormanlar yanmasın tabiat zarar görmesin diye mücadele ederken içimizdeki bilim insanları çıkarıp dünyaya örnek olacak türde öne sürmemiz lazım. Bunda da ne kadar kaldığımızın göstergesi her şeyde geç kaldığımız gibi. Ama bir noktadan başlanmış. Gelinen seviye önemli bir seviye. Yaklaşık 4-5 üniversiteden hocalarımız var. İnanıyorum ki diğer üniversitelerde bu işe örnek teşkil ederler.” ifadelerini kullandı.

“BOLUDA BELİRLENEN BİTKİ SAYISI 1250”

19 Mayıs Üniversitesi Damarlı Bitkiler Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fergan Karaer bir sunum gerçekleştirdi. Karaer; “Bolu’nun damarlı bitki çeşitliliği konusunda bilgiler verdi ve şöyle devam etti:  “ Bolu’da toplanan yani belirlenen bitki sayısı 1250. Bizim çalışma ile yaptığımız 2 bin 358. Bu güne kadar Bolu’nun endemik bitki sayısı tespit edilenden bahsediyorum 193 bizim çalışmamız ile çıkan sayı 1310. Biz bu çalışmalar değerlendirirken de dünya için yeni bir ekip olduğumuza inanıyoruz.” dedi.

“BİTKİLER OLMADAN HAYAT OLMAZ”

Gerçekleştirdiği sunumu esnasında doğal çevre ve bitkilerin önemini vurgulayarak; “Bitkiler olmadan hayat olmaz. Doğal çevre önemli. Doğal çevreye dikkat etmemiz lazım ve bunar birbirleriyle sürekli etkileşim içerisindeler.” dedi. Karaer “Türkiye gerçekten bitkiler açısından o kadar zengin ki ve o zenginliğin ölçüsünde de yani (hayvanlar açısından da olabilir) özellikle bitkiler 1700’lerden itibaren Türkiye yabancıların bile dikkatini çekmiş. Ve bu çekmeler sırasında da bizim çalışmaların sonucunda 11’inci kitap çıktı. Bu ülke çok zengin, insanı zengin çeşitlilik bakımından. Dünyada her insan olabilir ama bir ülkenin insanı yani bir tanesi kalır o da Türkiye. Nereye giderseniz gidin hepimiz aslında bitkilere bağlıyız. Bitkiler olmadan hayat olmaz. Doğal çevre önemli. Doğal çevreye dikkat etmemiz lazım ve bunar birbirleriyle sürekli etkileşim içerisindeler. Biz farklı yapıda davranışlar geliştirirsek doğayı tahrip ediyoruz. Doğayı tahrip edince de geri dönüşümsüz bir hale geliyor.” şeklinde konuştu.

Son olarak literatür araştırmaları ve arazi çalışmaları devam etmekte olup, proje kapsamında, sonuç dönemine kadar yapılacak arazi çalışmaları ile ilin envanter ve izleme çalışmaları tamamlanacak.

Editör: TE Bilisim