1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ülkü Ocakları İstiklal Marşı Dağıttı
Ülkü Ocakları İstiklal Marşı Dağıttı

Ülkü Ocakları İstiklal Marşı Dağıttı

Kars Ülkü Ocakları İstiklal Marşının kabulünün 96. yıl dönümünde Kars’taki esnaflara İstiklal Marşını dağıtarak günün anlam ve önemini anlattılar.

A+A-

Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı Oğuz Güngör, yazılı bir basın açıklaması yaparak, “Bundan 96 yıl önce, tarihinin en zor zamanlarından birini yaşayan Türk Milleti bağımsızlığını yitirmek üzereyken ortaya çıkmıştır İstiklal Marşımız. Bu marş, Yüce Türk Milletinin, istiklâl mücadelesindeki kararlılığını dünyaya haykırışı ve bölünmez bütünlüğünü ebediyen muhafaza edeceğinin simgesidir.” dedi.

Başkan Güngör’ün yaptığı açıklama şöyle: “En anlamlı destanların en zor zamanlarda yazılabileceği düşüncesinden hareketle, Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği yıllarda, ordularımızın dağıtıldığı, halkın yoklukla pençeleştiği bir dönemde, ordunun moral ve heyecanını artırmak üzere bir milli marş yazılması fikri ortaya çıkmış ve bu konuda 500 Lira ödüllü bir şiir yarışması düzenlenmiştir. İlk başlarda para ödülü bulunması sebebiyle yarışmaya katılmaktan imtina eden Mehmet Akif Ersoy, bu asil endişesinin giderilmesinin ardından Tacettin Dergâhı’na çekilerek İstiklâl Marşı’nı yazmaya başlar.

Vatan Şairimiz Mehmet Akif’in yazdığı şiir hedeflenenin çok daha ötesine geçmiştir. Her satırı milli ruhun yansımalarıyla, iman ve Türklük ile bezeli olan İstiklal Marşı, bütün dünyaya verilmiş bir ihtarı simgelemektedir. Bu ihtar Türk milletinin asla esir alınamayacağının ve Türk Vatanının katiyen teslim edilemeyeceğinin haykırışıdır. Muhteşem bir maneviyatı barındıran bu destansı marş; bir milletin binlerce yıllık öyküsünü de sırtında taşımaktadır.

Türklüğü yok etmek isteyen emperyalist güçler ve onların maşalarına karşı, yiğitçe bir mücadeleyle karşı koyan ve “kahraman ordumuza” armağan edilen bu marş; dünya durdukça gür bir sesle okunmaya devam edecektir. İstiklal Marşı her Türk’ün gönlünde ve dilinde ebet müddet yaşayacak ve o milli ruh, Allah’ın izniyle ruhumuzda her daim canlılığını muhafaza edecektir.

Birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımızın olduğu bugünlerde, İstiklal Marşımızın manasına kulak vererek ve bunu yüreğimizde hissederek; iman dolu göğsümüzle, şüheda fışkıracak cennet vatanımızı, şanlı hilalimizi, ezelden beri hür yaşayan ve Hakk’a tapan milletimizi müdafaa mecburiyetinde olduğumuzu ve bunu kendimize asli görev olarak telakki ettiğimizi hatırlatmak isteriz.

Bu vesileyle Türk Milletinin bağımsızlığı için şehadete eren kutlu atalarımız başta olmak üzere; gazilerimizi ve bu mukaddes mısraları bize armağan eden Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle yâd ediyor ve Yüce Milletimize Vatan Şairimizin o muhteşem mısralarıyla sesleniyoruz;

Bu anlamlı gündü istiklal marşımızı dağıtarak, önemi ve anlamı hakkında bilgilerde bulunduk.

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak,

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son OCAK!”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.