Çin'de büyüme beklenti üzerinde

Çin'de GSYH dördüncü çeyrekte yüzde 6.8 ile yüzde 6.7 olan tahminlerin üzerinde büyüdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin ekonomisinde büyüme 2016'nın son çeyreğinde hafif şekilde hızlanarak beklentilerin üzerine çıktı.

Çin'de GSYH, kredilerde gevşeme ve kamu harcamalarının etkisiyle 4. çeyrekte 2015'in aynı dönemine göre yüzde 6,8 büyüdü. Ekonomistler ise 4. çeyrekte büyümenin yüzde 6,7 olacağını tahmin ediyorlardı. Son çeyrekte GSYH bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1,7 büyüme gösterdi.

Böylece Çin, son iki yıldır ilk defa dördüncü çeyrekte ekonomik büyüme hızını artırdı. 

2016 yılının tamamında ise GSYH, Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun tahminlerine paralel olarak yüzde 6,7 büyüme gösterdi. Ancak yüzde 6,7'lik büyüme Çin ekonomisinin son 26 yılda gösterdiği en yavaş büyüme olarak kayıtlara geçti. 2015 yılında GSYH yüzde 6,9 büyümüştü.

Çin hükümeti 2017 için büyüme beklentisini yüzde 6,5 civarı olarak açıkladı, ancak ekonomistler büyümenin yüzde 6,5-6,7 aralığında olabileceğini düşünüyorlar.

Büyüme önünde tehlikeler artıyor

Ülke ekonomisi bu yıl ise güç kaybeden bir konut piyasası, hükümetin yapısal reformlarının etkileri ve yeni ABD yönetimi ile muhtemelen aksi başlayacak ilişkilerin yansımalarıyla karşı karşıya kalacak.

Çin MB piyasalara likidite vermeye devam ediyor

Öte yandan Çin Merkez Bankası, gelecek hafta başlayacak Çin Yeni Yılı tatili öncesinde piyasalara likidite verme operasyonlarına devam etti. Çin MB bugün yaptığı açık piyasa operasyonuyla piyasalara 95 milyar yuan daha verdi. Bankanın hafta başından bu yana piyasalara sağladığı likidite desteği 1,13 trilyon yuana ulaştı. 2016 Çin Yeni Yılı tatili döneminden önce ise piyasalara 6902 milyar yuan likidite sağlanmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir