Ukrayna Kilisesi 'tomos' beratına İstanbul'da kavuştu

Ekümenik Patrik Bartholomeos, Ukrayna kilisesine bağımsızlık beratı vererek kilisenin Moskova Ortodoks Kilisesi'nden bağımsız bir yapıya kavuşmasını onayladı.

Patrik Bartholomeos 5 Ocak Cumartesi günü imzaladığı ve otosefali olarak adlandırılan içişlerinde bağımsızlık beratını 6 Ocak Pazar günü epifani bayramı dolayısıyla Fener Rum Patrikhanesi'nde  düzenlenen dini törende Ukrayna Metropoliti Epifaniy'e teslim etti. 

Dini törende katılanlara hitaben konuşan Epifany "Birlik tekrar sağlandı. Sonunda birleştik" dedi. 39 yaşındaki Epifany geçen ay yeni Ukrayna Kilisesi'nin başkanlığına seçilmişti. 

Törene Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da katıldı. Poroşenko kilisenin bağımsızlığını kazanmasını, önem olarak Ukrayna'nın Sovyetler Birliği'nden ayrılma kararı aldığı 1991 yılındaki referanduma benzetmişti. 

"Ana kilisemizden ve tüm kiliselerden Ukrayna'da barış için dua etmelerini istiyoruz" diyen Epifany, Ukrayna halkının beş yıldır "dışarıdan getirilen" bir savaştan dolayı acı çektiğini ifade etti. 

Ukrayna ile Rusya arasındaki ilişkiler Moskova'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesi ile kopma noktasına geldi. 

Ukrayna, geçen yılın Kasım ayında Rusya'nın Kerç boğazında üç gemisine el koymasının ardından, Rusya'nın ülkeyi işgal edebileceği gerekçesiyle olağanüstü hal ilan etti. 

Fener'deki Ekümenik  Patrikhane ise Ekim ayında Ukrayna'nın yeni bir kilise kurma talebini kabul etti. 

Poroşenko, 'tomos' olarak adlandırılan berat teslim töreninin ardından Ukrayna televizyonunda yayımlanan konuşmasında, "Tanrı dualarımızı kabul etti. Tomos Ukrayna'nın bağımsızlığını ilan etmesinin bir başka eylemidir" dedi. 

Poroşenko Mart ayında zorlu geçmesi beklenen seçimlere girecek. Gözlemcilerin yorumlarına göre kilisenin bağımsızlığı Poroşenko'nun seçimleri kazanma ihtimalini artırabilir. 

Ukrayna'da halen Moskova Patrikhanesi'ne bağlı kiliseler de var. Ukrayna yönetimi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ndeki Moskova destekli grubu Rus hükümetinin talimatları doğrultusunda Rus propagandası yapmak ve Rus yayılmacılığını teşvik etmekle suçluyor. 

Moskova Patrikliği kendisinin Ukrayna'daki tek yetkili patriklik makamı olduğunu savunuyor. Moskova Ukrayna Kilisesi'nin 'otosefali' talebini kabul etmesi nedeniyle Fener'deki Ekümenik Patrikhane ile de ilişkilerini kesmiş durumda.  Moskova Patrikliği kendisinin Ukrayna'daki tek yetkili patriklik makamı olduğunda ısrar ediyor. 

'Tomos' adlı berat teslim töreni vesilesiyle 5 Ocak Cumartesi gecesi bir de yemek düzenlendi. Yemeğe Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Ekümenik Patrik Bartholomeos, Ukrayna Metropoliti Epifaniy ve diğer davetliler katıldı. Poroşenko burada yaptığı konuşmada  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti ve Rusya'yı kastederek bütün düşmanca tutumlara rağmen tomos beratını aldıkları için Patrik Bartholomeos'a şükranlarını iletti.  (Haber Merkezi, Reuters, Ajanslar)

Kategoriler

Dünya