Teknoloji son dönemde giyilebilir bir hal aldı. Bunlar arasında bazı çılgın gelişmeler öne çıkıyor.

Giyilebilir teknoloji meselesi son on yılın en çok şişirilmiş ama gerçek hayatta kendine en az yer bulabilmiş konularından biri olabilir.

09kulak
Zaman içinde birçok uçuk kaçık prototip gördük. Hatta Google meşhur gözlüğüne özel dükkanlar bile açmıştı. Ama bu çabaların çoğu başarısızlıkla sonuçlandı.
Ancak girişimciler caymıyor. Şimdilik ağırlıklı olarak akıllı saat formunda hayatımıza sızabilmiş olan giyilebilir teknoloji konusunda çok çılgın gelişmeler var. Birkaçını paylaşmak istedim…

Hareketleri analiz ediyor


Xenome isimli firma bu ilginç görünümlü tişörtü bir bilim kurgu filminin hayranları için tasarlamamış. O kurşuni tonlardaki çizgiler de hava olsun diye yerleştirilmemiş. E-skin adı verilen bu kumaş hareketlerinizi analiz etme kabiliyetine sahip. Bunu da spor olsun diye değil, sizi spor alanlarında daha başarılı hale getirmek için yapıyor.

09bluz

Üzerinde esneyebilen kablolar ve 14 algılayıcı mevcut. Bunlar aracılığıyla spor yaparken yaptığınız hareketleri analiz edip size daha doğru hareketler yapmayı tavsiye ediyor. Mesela golf oynarken atışlarınızda yaptığınız hataları gösterip daha doğru atışlar yapmanızı sağlıyor. Yani hayli ukala, sizi pek beğenmeyen bir
tişört bu.

Bu da köpekler için


Nihayet giyilebilir teknoloji dünyasında köpeklerimizi de düşünen birileri çıkmış. Pitpat isimli bu cihaz köpüşünüzün tasmasına takılıyor. Ve sonra akıllı telefonunuza bağlanıp tüylü yavrunuzun cinsini, kilosunu, yaşını giriyorsunuz. Ardından günlük aktivite verilerini izlemeye başlıyorsunuz.

09kopek

Az gezdiriyorsanız bunun farkına varıyor ya da eğer köpeğiniz gezdirici ile geziyorsa az yürütüp yürütmediğine bakabiliyorsunuz. Her şeyi ama her şeyi kontrol etmek isteyenler için müthiş bir oyuncak.

İşaret parmağı sayesinde görüşme


Hayatımda kullandığım en aptal görünüşlü teknolojik alet Nokia NGage olmuştu. Kulağa diklemesine konarak konuşulan telefonla “Midas’ın kulakları eşek kulakları” şeklinde dolandım durdum. Şimdi ondan daha saçma görünen bir teknoloji fikri ile karşı karşıyayız. SGNL isimli bir saat aksesuvarı işaret parmağınızı arada başka hiçbir aparat olmaksızın kulağınıza dayayıp telefonla konuşabileceğiniz bir cihaz. Saat kayışı şeklindeki alet bluetooth ile telefonunuza bağlanıyor ve sesi titreşim aracılığıyla parmağınızdan kulağınıza yönlendiriyor. Çok zekice tabi ama dışarıdan nasıl göründüğünüzü hayal edebiliyor musunuz?

Gizli flört bileziği


Gerçekten... Gemio Band isimli bu “kımıl kımıl” bileklik gösterişten daha fazlasına sahip. En ilginç özelliği kullanıcılarının birbirlerine gizli mesajlar gönderebilmeleri.

09bilezik

Modern çağ ne yazık ki -bana göre- insanları sevgiden kolay cinselliğe itiyor. Mesela ünlü şarkıcılar hayranlarına konserlerinde aktive edebilecekleri renkli mesajlar gönderebilecek. Firma aynı zamanda birbirinizin kolunda emoji işaretleri yakabileceğiniz bileklikler üzerinde de çalışıyormuş.