Hukukun üstünlüğünün frekans aralığı bellidir. Bu frekans aralığının referans alınması ile yapılması gereken şey her sahada adaletli tasarrufların ortaya konulmasıdır. Aksi yönde düşünceye sahip kişilerin bu duyguları sinelerinden alınmalıdır. Kişi hakları mevzubahis ise bu noktada yaklaşım modeli tektir, tek olmalıdır.

Hiçbir şahıs, hukuku tatbik etmekle mesul kişi ve kurumların ve özellikle yargı erkinin kararları sebebiyle kendisini 'adeta cami avlusuna bırakılmış çocuk' olarak hissetmemelidir. Duygusu emniyet olmalıdır. Bu çerçevede hukuka olan inancın ihata ve istinad duvarları yıkılmamalıdır. Hukukun kemendi herkesin her makamda ve özellikle yargı erkinde vazifeli olan kişilerin boynunda takılı olmalıdır. Fiili durum 'asıl ve asil hukuk' yerine ikame edilmemelidir. Bu çerçevede 'hukuka olan inanç radyasyona uğratılmamalıdır'. Hukuki kurallar menüsü içerisinde yer alan kurallar istisnasız tatbik edilmelidir.

Adalet sarayı 'hakkın dağıtım tapınağı' olmalıdır. Kişilerin aklına özellikle yargı erkinin 'GDO'lu bir yapıya' inhisar ettiği düşüncesi düşmemelidir. Yargı erki ile kişiler arasındaki menteşeler gevşetilmemelidir. Her türlü hesaptan bağımsız olarak yargı 'aydınlık yarınların' garantörü olmalıdır. Yargı makamları 'tombul parmak sendromu' yaşamadan her zaman parmağını adalet tuşuna isabet ettirmelidir. Yargı her zaman 'adalete aşermelidir'. Yargı fasılalı adalet olmayacağını, olamayacağını, adaletin sürekli olacağını ve eninde sonunda vücut bulacağını hep hatırda tutmalıdır. Arzulanan şey bugün bunun 'taşıyıcı anneliğini' yargı personelinin yapmasıdır.

Netice itibariyle yargı mekanizmasının sıkletini 'ufak tefek hukuksuzluklar' çekemez. Yargı karar verirken kılı kırk yararak hareket etmelidir. Verdiği kararın muhatabı nezdinde yaratacağı anaforu dikkate alarak en doğruyu, en ideali ortaya koymalıdır. Aksi halde adalet duygusunun, bir daha aslına rücu etmeyecek ve onarılmayacak şekilde sarsılması sözkonusu olabilir. Bu konuda siyasi erke vazife düşüyorsa bu noktadaki makamlar da gereğini vakit kaybetmeden icra etmelidir. Motorları hep ışıklı maviliklere süreceğimiz güzel günler için bu düşüncelere malik olmak son derece ehemmiyet taşımaktadır…