Uçarcasına dinletiler

17 Ocak 2018 Çarşamba

BİFO’nun geçen haftaki yeni yıl konseri beklediğimiz kadar vardı: Yeni tanıştığımız şef Lorenzo Viotti ve klarinetçi Andreas Ottensamer birbirinden hünerli ve nitelikliydi. BİFO üyeleri de onlara uyum sağlayan coşkundan mutlu olup keyifli bir ivmeye girdiler. Valsler, polkalar derken caz çağına geçildi. Klarinetçi kadar şefin de perküsyonla sololar yaptığı bu ortam izleyiciyi alıp götürdü. Alkışlar ve bislerle üç saate yakın, çok ihtiyacımız olan bir atmosfer yaşadık.
Geçen hafta beklediğimiz ikinci konser gençlerin sesiydi: Çağdaş Eğitim Vakfı’nın öncülüğündeki Genç Yetenekler Konseri, QNB Finansbank’ın desteğiyle burs kazanan sekiz sanatçı Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde yer aldı. Cihat Aşkın’ın sanat yönetmenliği, İbrahim Yazıcı’nın orkestra şefliği, Fazıl Say ve Bülent Evcil’in danışmanlığında hazırlanmıştı. Avrasya Filarmoni’nin eşliği, Halit Ergenç’in deneyimli sunuculuğu, onur konuğu Suna Kan’ın içten konuşması ve sekiz genç sanatçımızın enerjisi izlenmeye değerdi. En son çalan 2007 doğumlu kemancı Bade Daştan, coşkuyu doruğa taşıdı.
Bir başka gençlik enerjisi de geçen hafta İz TV’de gösterime giren bir filmden yükseliyor. Güher-Süher Pekinel’in 45 yıllık deneyimleri ve üst düzey olanaklarla destekledikleri, gençlerimizin başarı öyküleri. Pekineller, sağladıkları burslarla onları dünyanın önde gelen okullarına yönlendirdiler ve ünlü hocalarla çalışmalarını sağladılar. Şimdi de birer dünya sanatçısı olmalarını izliyorlar. Bu çocuklar kendine has kişiliklere sahip. Kayıt boyunca her birinin çalgısıyla ilişkisini anlatmasını dinleyin: Karşınızda birer filozof buluyorsunuz. En gençleri 2000 doğumlu kemancı Doğa Altınok. Çellist Görkem Çiçek, “Enstrüman sizin sesinizdir, ne hissedersem çalgım da onu söylüyor” diyor. Piyanist Can Çakmur, derin kültür birikimini piyanosunun tuşlarıyla birleştirmiş. Çellist Dorukhan Doruk, “Sözlerle ifade edemediğimi çellomla anlatıyorum” diyor. Tolga Atalay, şef, piyanist ve klavsenci olarak yetişmiş. Londra Kraliyet akademisini bitiriyor. Bir de bu gençler arasında kurulan oda müziği topluluğu var: Trio Arte. Geçen yıl dünyanın en prestijli keman yarışması, Wieniawski’yi kazanan Veriko Çumburidze; viyolonselci Dorukhan Doruk ve piyanist Yunus Tuncalı’dan oluşan başarılı bir grup.
Proje Koç ailesinin ve Tüpraş’ın desteğiyle sürüyor. Bu gençlerin öykülerini İZ TV’de (kanal 18) aşağıdaki saatlerde izleyebilirsiniz: 18 Ocak 23.10, 19 Ocak 11.00, 20 Ocak 11.10, 21 Ocak 17.45.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları