Uçan Arabalar Gerçek Oluyor: Lilium'un Uçan Taksisi İlk Kez Havalandı (Video)

25
3
2
1
1
2016 yılında kurulan girişim Lilium’un elektrikli jeti, gerçek boyutlu versiyonu ile ilk kez kalkış gerçekleştirdi.

Elektrikli araçlar son yılların en gözde alanlarından bir tanesi. Her ne kadar elektrikli otomobil çalışmaları daha sık gündeme geliyor olsa da havacılık alanında da oldukça farklı ve ilgi çekici çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar arasında elektrikli küçük uçaklar, uçabilen otonom araçlar gibi değişik, bilim kurgulardan çıkmışa benzeyen araçlar da var.

Lilium da 2016 yılından beri bu alanda çalışan firmalardan birisi ve beş kişilik, dikey havalanabilen elektrikli bir araç üretme üzerine çalışmalar yapıyor. Firma, çalışmalarında önemli bir adımı geride bıraktı ve Lilium Jet’in çalışan, tam boyutlu bir prototipini ilk defa üretmeyi başardı.

Almanya merkezli firma, Avrupa Uzay Ajansı’nın kuluçka programında doğan bir girişim olarak şehir ulaşımına temiz ve sessiz bir çözüm bulmayı amaçlıyordu. Bu sorunun tabii ki tek bir çözümü yok ancak Lilium’un yaklaşımı oldukça dikkat çekici. Telefonla çağrılabilen bir uçan taksi, çözüm için önemli rol oynayabilir.

Araç, şehirlerde ve belli bölgelerde kurulacak olan alanlara inecek. Böylece yolcular, ulaşmak istedikleri noktaya ulaşırken şehir trafiğinden uzak olacaklar. Ayrıca karbon salınımı gerçekleştirmeyecek olması da aracın faydaları arasında yer alacak. Bu jetler ile yolculuk süreleri de oldukça kısalacak. Örneğin araba ile 55 dakikada gidilen bir yolu bu araç sadece 5 dakikada kat edebilecek.

Takip edilebilir iniş cihazı, özel kontrol mekanizması ve 36 elektrikli jet motoru bulunan araç, belirlenen bölgelerde hava akımını yönlendirerek dikey kalkış gerçekleştiriyor. Aracın şu anda tek şarjda uçabildiği maksimum mesafe 300 kilometre. Aracın azami hızı da aynı şekilde 300 kilometre olarak belirtiliyor.

Firma, 2017 yılında yaptığı tanıtımda havada dikey hareketten yatay harekete geçiş manevrasını yapabilen iki kişilik bir araçla yatırımcıların karşısına çıkıp 90 milyon dolar yatırım almayı başarmıştı. Firma son tanıtımı ile birlikte aracın neredeyse hazır olduğunu göstermiş oldu.

Lilium, 2025 yılına kadar şehirlerde uçan taksilerin yaygınlaşacağına inanıyor. İlerleyen dönemde uçan taksilerin normal taksilerle aynı fiyatlara kullanabileceğini öngören firmanın önünde sivil havacılık engeli bulunuyor. Havacılık kurumunun firmaya izin verip vermeyeceği ya da uçan taksileri nasıl düzenleyeceği merak konusu.

Aşağıdaki videoda tam boyutlu Lilium’un kalkışını izleyebilirsiniz.

Kaynak : https://newatlas.com/lilium-jet-full-sized-flight/59702/
25
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
25
3
2
1
1