0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Mart 2019 Salı 09:23:00 - Güncelleme:19 Mart 2019 Salı 12:21:00

Twitter'dan sonra oyun ‘fenomenleri’ de moda

Twitter ve Instagram’dan sonra şimdi de oyun sektörü kendi fenomenlerini yarattı. Gençler oyun oynarken Youtube ve Twitch’ten canlı yayınla, yüz binler kazanıyor, menajerleriyle dev markaları da sponsor alıyorlar.

Sosyal medyanın yükselişiyle beraber, Instagram, Twitter, Youtube gibi mecralar, eğlencenin yanı sıra aynı zamanda bir gelir kapısı haline geldi. Tüm bu platformlar kendi ünlülerini yarattı. Hatta sosyal medyanın ünlüleri genç kuşak arasında televizyon çağı ünlülerini bile geride bıraktı. Instagram, Twitter fenomenlerinin özellikle genç kitleyi etkileme gücü reklamverenler tarafından keşfedilince bu platformlarda da canlı bir ekonomi de oluşmuş oldu. İşte bu devasa pastanın artık yeni bir paydaşı daha var: Oyuncular... 


POPSTAR GİBİLER 

Oyun sektörünün de artık Youtube ya da oyun platformu Twitch üzerinden canlı yayın yapan fenomenleri var. Bu fenomenlere menajerlik hizmeti veren Multiplayer’ın kurucuları Merthan Yalçın ve Cihat Bakır, bu gençlerin kendi yaş gruplarında popstar gibi görüldüğünü belirtiyorlar. Cihat Bakır; “Nasıl Youtube’da Orkun Işıtmak’lar, Enes Batur’lar varsa oyun piyasasında da Jahrein, Pinti Panda, Ferit Karakaya gibi isimler var. Bunlar aylık 15-20 bin izlenme alan oyuncular. Tabii böyle olunca markaların da radarına giriyorlar” diyor. 

1 MİLYON KAZANAN VAR

Merthan Yalçın ise oyun oynarken canlı yayın yapan yayıncıların hem Youtube ve Twitch’teki izlenme oranlarından hem de sponsor markalardan para kazandığına dikkat çekerek, “Gençler iyi paralar kazanıyor. 10 bin ila 100 bin TL arasında değişen rakamlar var. Ama senede milyon kazanan da yok değil” diye anlatıyor. 

4 GÜN YAYIN ŞART

Cihat Bakır ise iyi bir yayıncı olabilmenin koşullarını şöyle anlatıyor: “Önce mutlaka iyi bir bilgisayarınızın olması gerek. Kamera korkunuz da olmayacak. Çünkü çoğunlukla canlı yayın yapılıyor. Doğal davranarak, kendinize bir taraftar kitlesi yaratabilmeniz önemli. Tabii sabır ve süreklilik de çok önemli. Haftada 4 gün yayın şart." İyi oyuncuların e-sporcu olma şansının da olduğunu vurgulayan Bakır, “3 büyüklerin takımlarına oradan da Roma’ya transfer olmamanız için bir sebep yok” diyor.   

Muhabbet için takip eden de var

Merthan Yalçın iki tip yayıncı olduğunu ifade ediyor: "Birçok iyi oynadığı için takip edilenler, bir de oyun konusunda çok iyi olmamasına rağmen, muhabbetinden dolayı takip edilenler var. Çünkü oyun oynarken bir taraftan da içerik üretmek, hikayeler anlatmak da gerekiyor" diyor.

(Akşam)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX