Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2495.87
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Twitter Spaces, Clubhouse'a rakip mi oluyor?

Twitter Spaces sonunda Clubhouse'un yerini alacak ve büyümesini engelleyecek mi?

Bunu henüz söylemek için çok erken, ancak kesinlikle Twitter, yeni sesli sosyal trendin popülerlik dalgasını sürdürmeye çalışırken Spaces seçeneğini geliştirmek için hızlı çalışıyor.

Twitter salı günü, yeni sesli sohbet odası özelliği Spaces'ı Android'e getirdiğini söyledi. Sosyal medya devi, son birkaç aydır Spaces'ı halka açık olarak test ediyor, ancak iOS kullanıcıları için bu durum biraz sınırlı kaldı. Twitter'ın Spaces özelliği, insanların bağlantı kurmasına ve konuşmasına olanak tanıyan, yalnızca sesli bir sosyal medya uygulaması olan Clubhouse ile rekabeti hedefliyor.

Clubhouse'un yükselişi, milyonlarca aktif kullanıcısı olan mikroblog platformu Twitter için bir tehdit olarak görülüyor. 2020'de iOS için başlatılan Clubhouse, farklı konuları tartışan insanlarla dolu "odaları" görebileceğiniz, yalnızca sesli bir uygulamadır. Kişi sanal bir oda oluşturabilir veya tartışmaların yapıldığı diğer odalara katılabilir. Son aylarda, Clubhouse'un popülaritesi doruğa çıktı. Elon Musk, Kanye West, Oprah, Drake ve Bill Gates Clubhouse'u kullanıyor.

Şu anda, yalnızca davet esaslı Clubhouse uygulaması iOS'ta büyük bir hayran kitlesi kazandı, ancak Android kullanıcıları bu uygulamadan yoksun kaldı. Spaces'ı Android'e getirme duyurusuyla Twitter, ses tabanlı özelliğini Android kullanıcılarına sunma ihtiyacını açıkça anladı. Sonuçta Google'ın Android'i, dünya çapında milyarlarca kullanıcısı ile dünyanın en popüler mobil işletim sistemidir.

Twitter Spaces hala sınırlı beta sürümündeyken, şimdiden Clubhouse'un ivmesini hızla bastırabilecek bir dizi kendine özgü avantaj gösteriyor.

Twitter Spaces'ın süper gücü, anında katılımı sağlamak için Twitter'ın mevcut sosyal grafiğini kullanmasıdır. Kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesi veya sıfırdan bir takip oluşturması gerekmez. Twitter'da zaten çok sayıda takipçisi olanlar, Twitter Spaces'ı kullanırken bu avantajdan faydalanırlar.

Twitter Spaces'ın bir başka yeni özelliği de yalnızca sesli iletişim kurmakla kalmayıp aynı zamanda etkileşim için emojiyi kullanma imkanıdır. Gönderildikten sonra mesajlar oda açıkken görüntülenebilir. Moderatör odayı kapatır kapatmaz tüm içeriğe artık erişilemez.

Kullanıcıların mikroblog platformunda herkese açık ve özel sesli sohbet odaları oluşturmasına olanak tanıyan özellik ilk olarak geçen yıl Aralık ayında duyurulmuştu. Ancak testi yalnızca iOS ile sınırlıydı ve şu anda Android kullanıcılarını da kapsayacak şekilde genişletiliyor. Özellik hala test aşamasında olsa da, Twitter Spaces'ın Android uygulaması, yeni sesli sohbet odaları özelliğinin yakında daha geniş bir kullanıma sunulacağını gösteriyor.

"Daha fazla insana Spaces'a katılma ve onları dinleme şansı vermek için genişliyoruz! Önümüzdeki birkaç gün içinde kullanıma sunulacak olan Android kullanıcıları artık Spaces üzerinden konuşmalara katılabilecek, onları dinleyebilecek ve konuşabilecek ”dedi. Twitter ilk olarak Ocak ayının sonlarında bir tweet aracılığıyla özelliği Android kullanıcılarına ulaştırmak için çalıştığını doğruladı.

Lansmanı duyuran Twitter yöneticileri, Spaces için henüz ilk günler olduğunu vurguladı ve ayrıca ilk önceliklerinin moderasyon yapmak olduğunu ve konuşmaları kaydetmek gibi özellikleri ortaya çıkarmak için ihtiyatlı bir yaklaşım benimsemelerinin sebebinin bu olduğunu kaydetti.

Geçen ay, Twitter Spaces testi , yeni özelliği denemek için başlangıçta bağlanan 1.000 kullanıcı arasından 3.000 iOS kullanıcısına genişletildi. Yalnızca beta test kullanıcıları genel veya özel ses odaları oluşturabilirken, iOS'taki takipçilerinden herhangi biri, özelliğin nasıl çalıştığını anlamak için oluşturulan Spaces'a katılabilir.


Twitter, Spaces'ın önümüzdeki haftalarda belirli Android kullanıcılarına sunulacağını söyledi. Bu arada, Clubhouse şu anda Apple App Store'da mevcut ve 8 milyondan fazla kez indirildi. Şirket bir Android sürümü üzerinde çalışıyor.


Facebook ayrıca Clubhouse gibi kendi sosyal ses uygulamasını oluşturmak için çalışıyor.