Trump'ın gazabı: 'Sosyal medya kararnamesi' imzalayacak

ABD Başkanı Donald Trump ile elinden düşürmediği Twitter arasındaki gerilim tırmanıyor. Trump, siyasi bir paylaşımının doğru bilgi içermediğini ifşa eden Twitter'a savaş açtı. ABD Başkanı'nın bu akşam bir sosyal medya kararnamesi imzalayacağı açıklanırken, taslak metin Reuters'a sızdırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, siyasi rakibi Demokratlara karşı yalan bilgi içeren bir paylaşımına Twitter'dan uyarı gelmesinin ardından sosyal medya platformlarına savaş açtı. Twitter'a öfkelenip 'sosyal medyayı daha sıkı denetleme ve kapatma' tehdidi savuran Trump'ın, bugün bir başkanlık kararnamesi imzalayacağı açıklandı. Kararnameyle, sosyal medya platformlarını koruyan yasaların gözden geçirileceği belirtildi.

DAVALARIN ÖNÜ AÇILABİLİR

Reuters ajansına sızdırılan taslağa göre kararnamede, Twitter, Facebook ve Google'ın kullanıcıların paylaşımlarının yasal sorumluluğundan büyük ölçüde muaf tutan federal yasa gözden geçirilecek. Kararname, ilgili yasanın Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından incelenip yeni öneriler getirmesini istiyor. Olası değişikliklerin, teknoloji şirketlerine çok sayıda dava açılmasına sebep olabileceği belirtiliyor.

KULLANICILARIN 'SANSÜR' ŞİKAYETLERİ TOPLANACAK

Kararnamede, FCC'den, sosyal medya platformlarının içerik moderasyonunda yanıltıcı politikalar uygulayıp uygulamadığının da incelenmesi isteniyor.  Taslakta, Beyaz Saray Dijital Strateji Ofisi'nin, vatandaşların 'internet sansürü' vakalarını bildirmesi için bir araç oluşturacağı da belirtiliyor. Beyaz Saray Teknoloji Önyargısı adı verilen bu birimin, şikâyetleri toplayıp Federal Adalet ve Ticaret Komisyonu'na (FTC) iletmesi isteniyor. Bu şikâyetleri düzenli olarak raporlaması istenen FTC'nin, gerektiğinde 'harekete geçebileceği' de belirtiliyor.

KULLANICILAR FİŞLENECEK Mİ?

Taslak kararnamede, Adalet Bakanlığı'ndan eyaletlerdeki adalet yetkililerinden oluşacak bir çalışma grubu kurması, bu grubun eyaletlerdeki sosyal medya yasalarının nasıl uygulandığını incelemesi, bazı kullanıcıları içerik ve diğer kullanıcılarla ilişkileri üzerinden izlemesi talep ediliyor.

Reuters'ın haberinde sızdırılan kararnamenin taslak metin olduğu vurgulanırken, Amerikan kamuoyunun Trump'a ifade özgürlüğü temelinde sert tepki göstermesi bekleniyor.

TARTIŞMA NEDEN ÇIKTI?

Trump ile Twitter arasında yaşanan gerilim, ABD Başkanı'nın dün gece attığı iki tweet nedeniyle patlak verdi. Trump, Kaliforniya'da başkanlık seçimi oylamasının korona virüsü nedeniyle başkanlık seçimleri için posta üzerinden yapılması planına karşı çıktı; eyaletin Demokrat yönetimini 'herkese oy pusulası dağıtmakla' suçladı.

Kaliforniya Valiliği 'ssadece kayıtlı seçmenlere pusula dağıtılacağını' belirterek Trump'ı yalanlarken, Twitter da dezenformasyona karşı yeni aldığı kararlar çerçevesinde bu iddianın teyide muhtaç olduğunu belirten bir uyarı koydu.

Trump ise paylaşımının somut kanıt içermediğini ifşa eden bu uyarıya demagojik bir tepki vererek küplere bindi. ABD Başkanı, "Cumhuriyetçiler Sosyal Medya Platformlarının muhafazakâr sesleri tamamen susturduğunu hissediyor. Bunun bir kez daha olmasına izin vermemek adına onları güçlü bir şekilde düzenleyeceğiz veya kapatacağız" tepkisini gösterdi. (DIŞ HABERLER)

Trump'tan sosyal medyayı kapatma tehdidiTrump'tan sosyal medyayı kapatma tehdidi

Trump'ın Twitter'la arası bozuldu: Yalan bilgiyi düzeltmesi istenince küplere bindiTrump'ın Twitter'la arası bozuldu: Yalan bilgiyi düzeltmesi istenince küplere bindi