30 Eylül 2020 23:43

Tutuklu Gazeteci Nedim Türfent yazdı: Sistematik bir tecrit altındayız

Tutuklu Gazeteci Nedim Türfent tutuklu bulunduğu Van Cezaevindeki hak ihlallerini Evrensel gazetesine yazdı. Türfent, suyun dahi artık kotayla verildiğine dikkat çekti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Tutuklu gazeteci Nedim Türfent tutuklu bulunduğu Van Cezaevinden Evrensel'e “Sistematik bir tecrit altındayız” başlıklı bir mektup göndererek cezaevinde neler yaşadıklarını aktardı. Türfent, hasta tutukluların tedavilerinin durdurulduğunu, diş doktorunun ilaç yazmaktan başka bir işlem yapmadığını, açık ziyaret yapılmadığını, mart ayından beri spor, sohbet, kurs gibi sosyal etkinliklerin yasaklandığını belirtti.

Türfent’in dikkat çektiği en önemli sorunlardan biri ise cezaevinde kullanılan su miktarına kota uygulanması oldu. Türfent mektubunda “Bugüne kadar herhangi bir kısıtlama uygulanmayan suya, virüsün bu denli yaygınlaştığı dönemde kota-sınırlama getirildi. Kişi başı 50 litre sıcak su ve 150 litre soğuk su kotası 23 Eylül itibariyle devrede.” dedi.

Türfent ayrıca cezaevinde kişi başı 12 kitap kotası bulunduğunu, Yeni Yaşam gazetesine abone yapılmadığını ve muhalif TV kanallarının verilmediğine vurgu yaptı.

‘MAHPUSLAR NEFESSİZ BIRAKILMAK İSTENİYOR’

Türfent’in Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevindeki hak ihlallerine dair gazetemize gönderdiği mektup ise şöyle;

“Tutulmakta olduğumuz cezaevinde hak ihlallerinin ardı arkası kesilmiyor. Covid-19’a karşı yeterli ve etkili tedbirleri almak şurada dursun, virüsü ‘lütuf’ olarak gören bakanlık ve cezaevi yönetimi, zaten sınırlı olan tüm haklarımızı da askıya aldı. Virüs tedbirleri altında tüm sosyal etkinliklerimiz kısıtlandı, spor hakkımız bile bırakılmadı. Sistematik bir tecrit altındayız. Bir nevi, mahpuslar nefessiz bırakılmak isteniyor. Öte yandan böylesi kritik ve hayati bir süreçte tedavi ve sağlığa erişim hakkı konusunda yadsınamayacak ihlaller yaşanmaktadır. Bilhassa, risk grubundaki ağır ve kronik hastalıkları bulunan mahpusların acil yapılması gereken ameliyat ve tedavileri yapılmamaktadır.

Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevindeki hak ihlalleri raporu ise şöyle;

SUYA ‘KOTA’ UYGULAMASI

* Risk grubundaki hastalık ve kronik rahatsızlıkları bulunan hasta mahpusların tedavileri durduruldu. Dahası, doktor revire dört haftada bir gelmektedir.

* Mahpuslar hijyenik olmayan ve sağlıksız bir ortamda karantina altına alınıyor. Bekleme koğuşlarında karantinaya alınan mahpuslar, tuvaleti mutfak ve banyo olarak kullanmak zorunda bırakılıyor. Vaktinde test yapılmadığı için karantina süresi 20 günü bulabiliyor.

* Diş doktoru bazen haftalarca gelmediği gibi geldiğinde de ilaç yazımından başka bir şey yapmıyor. Dişini çektirmesi gerekenlere ‘Bakanlığa yazın’ deniliyor.

* Mahpuslar koridora her çıktıklarında elle üst aramasına maruz kalmakta, bu da salgına davetiye çıkarmaktadır.

* Bugüne dek herhangi bir kısıtlanma uygulanmayan suya, virüsün bu denli yaygınlaştığı dönemde kota-sınırlama getirildi. Kişi başı 50 litre sıcak su ve 150 litre soğuk su kotası, 23 Eylül itibariyle devrede.

‘ETKİNLİKLER YASAKLANDI’

* Mart ayından beri spor, sohbet, kurs gibi tüm sosyal etkinlikler yasak.

* Açık ziyaret yapılmazken, kapalı ziyarette de kısıtlılık sürüyor.

* Besin ve kalori değeri düşük ve yetersiz yemek verilmektedir.

* Kantinde kalitesiz ürünler fahiş fiyatlar üzerinden satılmaktadır. Talep edilen ürün bazen haftalarca getirilmiyor. (Bu hafta pul getirilmediği için 15 güne dek pul alımı yapılamayacak)

‘KİTAPLAR VERİLMİYOR’

* Kişi başı 12 kitap kotası uygulanmaktadır. Mahkemelerce ‘yasaklı’ olmamasına rağmen, kimi kitaplar ‘kurum güvenliği’nce sakıncalı sayılıp verilmiyor. Dışarıdan gönderilen dergilerin ise tamamı yasaklı.

* Yeni Yaşam gazetesine abonelik yapılmıyor. Muhalif TV kanalı verilmiyor. Merkez sistemdeki 23 kanalın 7’si TRT. Ayrıca varolan radyolar toplatıldı, radyo satışı yapılmamakta.

* Dışarıdan gönderilen defter, kalem vb. kırtasiye malzemeleri verilmiyor.

AMEDSPOR FORMASINA YASAK

* Ağırlaştırılmış müebbetliler 3’lü ortak avlusu bulunan koğuşlar yerine, tekli hücrelerde tutulmaktadır.

* İzzet Kına’ya gönderilen Amedspor forması gerekçe sunulmadan verilmedi.

* Cezası 1 yılın altına inenlere denetimli serbestlik verilmiyor, bu hak ihlal ediliyor. Kalp, tansiyon, astım ve nefes darlığı hastalıkları bulunan Arafat Özek (68) cezası bir yılın altına düşmesine rağmen bu hakkı kullanamıyor. Yine, kronik hastalıkları bulunan Naci Aslan’a doktorlar acil iki ameliyat olması gerektiğini bildirmelerine rağmen, aynı hak tanınmıyor.”

NEDİM TÜRFENT 4 YILDIR CEZAEVİNDE

Nedim Türfent, Hakkari Yüksekova’da bulunan bir şantiyede, özel harekat polislerinin bir grup işçiyi ters kelepçe yaparak yere yatırdığı ve “Türkiye Cumhuriyeti devletinin gücünü göreceksiniz… Hepinizi tanıyorum ben… Kim hainlik yapıyor, kim ihanet ediyor, karşılığını görecek… Ne yaptı lan size bu devlet… Türk’ün gücünü göreceksiniz…” dediğini gösteren video habere imza atmış, bu haber ona hem ölüm tehditlerini, hem de Musa Anter Gazetecilik Ödülü’nü getirmişti. Türfent, 4 yıl önce, 12 Mayıs 2016’da gözaltına alınmış ve “Silahlı terör örgütü üyesi olmakla” suçlanmıştı. 13 Mayıs 2016’da tutuklandı. Türfent tam 4 yıldır cezaevinde bulunuyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Yoksul ailelere ücretsiz bilgisayar ve internet verilsin" talebi Meclis'te

SONRAKİ HABER

ORÇEV: Fatsa’da altın madeni şirketi yolları da zehirliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa