Kahvede oturdum, bir çay söyledim. Yan masadaki dayı; “Dolar alanlar şimdi kara kara düşünüyor. 6’dan dolar alanlar, ne yapacağız şimdi dolar 5’lere düştü diyor... Ha ha... Siz tutmaya devam edin elinizde o dolarlar bakın ne olacak. Bu iş böyle... Siz daha çok beklersiniz” dedi, diye anlatsam sorun yok!

★★★

Bunları kelimesi kelimesine söyleyen ülkenin Hazine ve Maliye Bakanı! Ülke sanayisi göçmüş, ülke küçülüyor, şirketler ya konkordatoya gidiyor ya iflas ediyor. Enflasyon düşmüyor. Millet işsizlikten kırılıyor. Bakan hâlâ; “Siz tutmaya devam edin elinizde o dolarları bakın ne olacak” diyebiliyor. Koca bakan yatırım tavsiyesi veriyor!
Vatandaşın doları olsa... Bakan beye güvenip; “Hazine’nin patronu söylemişse vardır bir bildiği” deyip, bütün dolarlarını bu fiyattan satsa... Oldu ya, dolar da bir anda 6 liraya çıksa... Vatandaşın zararını kim ödeyecek? “Siz daha çok beklersiniz” diyen bakan bey mi üstlenecek?
Yakın tarihimiz benzer örneklerle dolu... Hepsinin sonu da hüsran oldu...

★★★

Şu aralar sesi pek çıkmayan Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut doların 1 lira olacağını söylediği gibi Euro’nun da gazoz kapağı olacağını söylüyordu. Gerçekten kapak oldu!
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı; “Dolar yıl sonunda 1.92 olacak” dedi... Dolar bir daha o seviyeyi hiç görmedi!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, dolar o sıra 2.58 lirada... “Dolarla oynayanların ellerinde patlayacak ve elleri yanacaktır” dedi... Dolar gerçekten patladı, alev aldı gitti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Dolara aşırı derecede yatırım yapanlar yaya kalabilir” dediğinde dolar 2.59’daydı...
Hiç unutmam o gün aklıma Tarkan’ın; “Gel gel gel güzelim, gel hiç acımayacak” şarkısı geldi. İçim ürperdi... Hani filmlerde olur ya, biri fena yaralanır, arkadaşı öleceğini biliyordur ve ağlamaklıdır... Son nefesini vermeden elini tutar; “Her şey düzelecek, hiç korkma hepsi geçecek” der. Tıpkı o sahne gibiydi...

★★★

MÜSİAD başkanı; “4.30’un üzeri köpük” diye tüyo verdi. İnanıp satanlar köpük banyosunda boğuldu gitti.
En sonunda Ekonomi Bakanı “Dolar’daki artışı kabul etmiyorum” bile dedi... Sert bir şekilde sözlü müdahale etti! Sahi düşüyor mu kabul etmeyince? Yine düşmezse, bence küfür edelim sülalesine! Zira bu konuda ben de çok kırgınım dolara! Ekonominin dinamiklerinin tamamen yabancıların elinde olduğu bir ülkede bırakın bakanı, kahvedeki dayı bile söylemeye çekinir dolar tahminini...
Ülkenin bu yıl için 220 milyar dolar para döndürmesi gerekirken ya yeni borç vermezlerse? Hadi seçimden önce faizleri indirsene... Ancak bu kadar inebiliyor bu faize bile...

★★★

Öyle demeyin... Ülkede ileri demokrasi var! İstediğinizi söyleyebilirsin lakin sadece iyi şeyler söyleyebilirsin. Aksi takdirde vatan haini, terörist ilan edilirsin.
Bu gidişle ancak seçime kadar idare edebilirsin. Nitekim belki birkaç hafta daha düzgün gidersin. Sonra ya acı ilacı içersin ya da doları bir daha buralarda göremezsin.