Alsancak limanı arkasındaki arazilere Bakanlık planı: İzmir'in kalbi patronlara mı satılacak?

İzmir'in kalbi Konak'ta Alsancak Limanı arkasında bulunan ve mülkiyeti Tariş'e aitken Emlak Konut GYO AŞ'ye devredilen araziler, patronlara satılmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden planlandırıldı. Yeni plana göre 167 dönüm alanı kapsayan arazilerin yarısı ticaret-turizm ve konuta ayrıldı.

İzmir’in merkezi Konak ilçesi sınırlarında Alsancak Liman arkası bölgesinde kalan Tariş ve TCDD’ye ait arazileri kapsayan yeni plan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldı. Mülkiyeti Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ile Tariş Yemta Yem Hayvancılık San. ve Tic. A.Ş.’ye ait araziler, Emlak Konut GYO A.Ş.’ye devredilmişti. Bakanlık uzun süren çalışma sonucunda planları tamamladı.

MAHKEME PLANLARI İPTAL ETMİŞTİ, BAKANLIK YENİDEN PLAN YAPTI!

Ege'de Son Söz'den Ender Aldanmaz'ın haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesinin arazilerin birleştirilmesine yönelik itirazı ve sonrasında açtığı dava neticesinde İzmir 4. İdare Mahkemesi planları iptal etmişti. Bakanlık “bölgenin plansız kaldığı” gerekçesiyle yeni planı doğrudan kendisi yaptı. Yeni plana göre 167 dönüm alanı kapsayan arazilerin yarısı ticaret-turizm ve konuta ayrıldı. Geriye kalan alan ise kamu, yeşil alan ve eğitim alanı olarak belirlendi.

BELEDİYELERDEN ŞERH

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni plana İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İzmir İl Müftülüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü “uygundur” görüşü verirken, Konak Belediyesi plan değişikliği teklifinin uygun bulunmadığını ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı kararları bütününde tekliflerin yeniden ele alınması gerektiği belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise imar planı değişikliği tekliflerinde yeşil alan ihtiyacının karşılanması, teknik altyapı etki değerlendirmesi analizlerinin yapılması, düzenleme saha sınırı" belirlenerek ve de plan notlarına kamusal kullanımların "bedelsiz olarak kamuya terk edileceği" konusunda bir hüküm ilave edilmesi suretiyle kamuya terkinin sağlanması, plan teklifinin “plan değişikliği" şeklinde raporları ile birlikte hazırlanması gerektiği tespit ve önerileri ile gerekli düzenlemelerin yapılması şartını koştu.

SATILACAK MI?

Önceki planlarda “Kentsel Yerleşik Alan” kategorisinde kalan arazilerin tamamı yeniden şekillendirildi. Emlak GYO’nun satış planında olan liman arkasındaki bu arazilerin değer tespitlerinin yapıldığı öğrenildi.

Tarihi henüz açıklanmayan son çalışmanın ardından şirketin bölgede büyük değişim ve dönüşüme neden olacak arazileri satışa çıkartacağı öğrenildi. Şimdiden İzmir başta olmak üzere İstanbul ve Ankara’da bulunan yatırımcıların araştırma yaptığı yeni planlama alanında kesin sonuç önümüzdeki aylarda belli olacak.