Türkmen İddiaları Yalanladı

Türkmen İddiaları Yalanladı

Türkmen İddiaları Yalanladı

Akçaabat eski Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Akçaabat’taki köftecilerin kiraları ile ilgili basında çıkan haberler ile ilkgili bir açıklama gönderdi.

İşte O Açıklamada;

  Akçaabat’taki Köfteciler kepenk kapatabilir; Başlıklı yazıda sahildeki lokantaların artan işyeri kiraları ve diğer giderler dolayısıyla zor durumda kaldıkları, belediyeye aylık 20 ila 30 bin lira arasında kira ödedikleri Milli Emlak Müdürlüğüne ödenen ecrimisil ile birlikte, aylık kira bedelinin 50 bin lirayı aştığı belirtilmektedir. Yazıda  şahsımdan da bahsedildiği için kısa bir açıklama yapmak ihtiyacını duydum.

            Yasalar gereği Belediyelerin iş yerini birilerine ihalesiz vermesi mümkün değildir. Belediyeye ait tüm işyerleri, dolayısıyla sahildeki lokantalarda açık artırma suretiyle yapılan ihaleler ile işletmecilere verilmiştir. İhale ile verilen  işyerlerinde kirayı bir anlamda ihaleyi alan belirlemektedir. Daha sonraki yılların kirası için de Akçaabat Belediyesinde kurulan kira tespit komisyonu vasıtası ile şehirdeki diğer işyerlerinin kiraları, yıllık enflasyon, piyasa şartları dikkate alınarak kiralar tespit edilmektedir. Bu tespitlerde genellikle yıllık enflasyon oranlarının altında kalınmaktadır.

            Sahildeki lokantalar için son 2 yıllık duruma bakarsak gerçek daha iyi anlaşılacaktır. 2018, 2019 kira artışlarına esas olmak üzere devletçe yıllık enflasyona göre yayınlanan yeniden değerlendirme oranları 2017 yılı için yüzde 14, 47, 2018 yılı için  23, 73 tür. Lokanta kiralarına yapılan zam ise 2018 için yüzde 7; 2019 için yüzde 7 dir. Buradan görüldüğü gibi son iki yılda 2018 için enflasyona göre  yeniden değerlendirme oranın yarısı, 2019 da üçte birinden az kira artışı yapılmıştır. Buna göre Akçaabat Belediyesinin sahilde kiraya verdiği 5 adet lokantanın 2019 yılı kiraları şu şekildedir. Kira miktarına göre sıralarsak KDV hariç olmak üzere bir adedinin Belediyece aylık kirası 2861.- tl, diğer bir lokantanın 10160.- TL, diğer 2 adet lokantanın her birinin 14212- TL, 5. Lokantanın ise 16148.- TL kira bedeli ulunmaktadır.

Ayrıca,  lokantalardan üçüncünün kiraladıkları kapalı alan dışında yapılan ilaveleri için sırasıyla peşin ödemek kaydıyla aylık 1235. TL, 1679 .- TL, 1850.- TL ecrimisil ödemeleri vardır. Yazıda ifade edilen 20 bin, 30 bin, 50 bin TL gibi aylık kiralar yoktur.

Kiraların azlığı, çokluğu konusunda burada bir yoruma girmeyi uygun bulmuyorum. Kiraların tespitinde işyerinin muhiti, piyasa şartları, elde edilebilecek kazanç gibi birçok etken rol oynadığı herkesçe bilinmektedir.

Akçaabat sahillerinin düzenlenmesi ve lokantaların yapılması ve bu hale gelmelerindeki gayretimiz herkes tarafından bilinmektedir.

Kalitede, hizmette birbirleriyle yarış halinde olan tertemiz, pırıl pırıl lokantalarımızla her zaman övünüyoruz. Onların daha iyiye doğru gitmelerini ve  çok kazanmalarını herkesten fazla ben arzu ederim. Benimle de ilişkilendirilen yazı üzerine mevcut durumu anlatmak ve konuya açıklık getirmek üzere bunları yazdım.
Şefik Türkmen
Saygılarımla.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Haberler