MHP’li Durmaz, herkesin küçük siyasi hesapları bir tarafa bırakarak milli sorumluluk içerisinde hareket etmesi gerektiğini ve Türkiye’nin sıkıntılı bir döneme girdiğini söyledi. Sadir Durmaz, “ İçeride ve dışarıda her geçen gün ağırlaşan sorunlar nedeniyle, milli bekamızın ve kardeşliğimizin tartışılır hale geldiği şu günlerde ülkenin kaderini kısır siyasi tartışmalara alet etme lüksü yoktur” uyarısında bulundu.

“REJİM DEĞİL!”
MHP’li Sadir Durmaz bazılarının referanduma konu anayasa değişikliğini akıl almaz bir biçimde bağlamından kopardığını ve kamuoyuna yanlış bilgi sunduğunu söyledi. Sadir Durmaz, “Bu bir rejim değişikliği değildir, hükümet sistemi düzenlemesidir” diyerek yapılmakta olan anayasa değişikliğinin hiçbir maddesi ve yerinde rejim değişikliği olmadığını savundu. Sadir Durmaz, anayasa değişikliği hazırlığının MHP’nin hassasiyetleri gözetilerek yapıldığını ve değişikliğin hükümet etmeyle ilgili olduğunu belirtti. Durmaz, “İlla bir değişiklikten bahsedeceksek bu meclis hükümet sisteminden, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiştir. Bunu bir rejim değişikliği olarak sunmak bilgisizlik değilse, çarpıtmadır” şeklinde konuştu.

“TÜRKLÜK SORGULANAMAZ”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, TBMM’de 24. Dönemde oluşturulmuş anayasa değişiklik komisyonunu hatırlatarak, “Bu komisyonda kimlerin hangi maddeleri ne şekilde değiştirmek istedikleri meclis arşivlerindedir. Hiç kimse cumhuriyetin temel niteliklerinin güvence altında olduğundan, anayasanın ilk dört maddesi, Türk ve Türklük konularındaki maddeleri sorgulama hakkında sahip değildir” diye konuştu. MHP’li Durmaz, MHP’nin Türk Milleti’nin teminatı olduğunu da bir kez daha vurguladı.

“BEKA MESELESİ”
MHP’li Durmaz, söz konusu değişikliğin durup dururken ortaya atılmadığını, değişen şartlar altında devlet ve millet bekası için bir zorunluluk görüldüğünü söyledi. Durmaz, 15 Temmuz’da yaşanan FETÖ ihanet kalkışması ile Türk devleti ve milletinin bir beka sorunu içinde olduğunun net görüldüğünü belirtti. MHP’li Durmaz, “Önce ülkem ve milletim, sonra partim anlayışıyla hareket eden MHP, devlet  ve millet bekasında görülen tehlike sonucu bunu gündeme getirmiştir. 2007 yılında 367 engeli ve mecliste bulunan partilerin uzlaşamaması sonucu bir anayasa değişikliği yapılmıştır. Bu değişiklikle parlamentonun yetkisinde olan cumhurbaşkanlığı seçimi halk oylamasına dönüştürülmüştür” şeklinde konuştu.

“TAHRİBAT OLUŞTURDU”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Durmaz, CHP’nin bugün olduğu gibi o süreçte de agresif bir yaklaşık sergilediğini savunarak, parlamentonun önemli bir yetkisinin elinden alınmasına sebebiyet verdiğini belirtti. Durmaz, “Bize göre CHP’nin dayatmacı tavırları ve öngörüsüzlüğünden, AKP’nin uzlaşmamazlığından kaynaklanan bu değişiklik maalesef hükümet etme yetkisi üzerinde önemli bir tahribat oluşturmuştur” diye konuştu. Sadir Durmaz, 2014 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların partiler tarafından gösterildiğini ve kampanyaları partilerin yürüttüğünü hatırlattı. Durmaz, “Bu fiili durum bugün en fazla itirazda bulunan CHP sayesinde olmuştur”dedi.

“FİİLİ SORUN”
MHP’li Durmaz, 2014 yılında seçilen cumhurbaşkanın hükümet etme sistemindeki değişikliği gerekçe göstererek oluşturduğu fiili durum neticesinde ülkenin fiili olarak bir yönetim sorunuyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Durmaz, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin PKK ve Deaş ile içeride ve dışarıda yoğun bir mücadelenin içinde olduğundu bir dönemde, 15 Temmuz’da devleti ele geçirme, ülkeyi işgal etme ve milleti esir etme girişimi de görünce, hükümet etme sistemindeki fiilen var olan bu yapısal sorunun bir şekilde giderilmesi konusunda hükümeti uyardığını ifade etti. Durmaz, “Üç terör örgütüyle  yoğun bir mücadelenin yapıldığı dönemde, devlet ve millet bekası konusundaki risk ve tehdit algımız her gün tartışılır halde olan hükümet etme  sistemini düzeltme gereğini bize hatırlatmıştır. Önce ülke ve milletim sonra partim diyerek bu uyarı kamuoyu önünde muhataplarına yapılmıştır” şeklinde konuştu.

“KARŞI ÇIKTIK
MHP’nin çözüm süreci adı altında yapılmak istenen başkanlık sistemi anayasa değişikliğine  sonuna kadar karşı çıktığını ve  bugün olsa bugünde karşı çıkacağını hatırlatan Durmaz, “Bizim bu konulardaki düşüncelerimiz dün ne ise bugünde aynıdır” dedi. Sadir Durmaz, yapılan düzenlemede daha önce karşı çıktıkları başkanlık sistemi olmadığını savunan Durmaz, “Bu cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Dün karşı çıktığımız HDP, PKK ve FETÖ ile hazırlanan anayasa değişiklik tasarısıdır” dedi.

“DÜN FEDERASYON VARDI”
MHP’li Durmaz daha önce karşı çıktıkları sistemde 6 federasyon içeriği bulunduğunu, başkanlık adı altında anayasadan Türk ve Türklüğün arındırılmaya çalışıldığını ve herkesin o dönem ‘Çözümcü’ olduğunu söyledi. MHP’nin tüm bunlara tek başına bir bozkurt edasıyla direndiğini kaydeden Durmaz, “ MHP, bugünde aynı yerdedir, aynı görüştedir. O yüzden bilmeyen, kalmayan  varsa bir daha söyleyelim. Altı da üstü de üniter yapıya dayanan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Dün karşı çıktılar bugün destekliyorlar demek, Ya MHP’yi tanımamaktır, ya da ne dediğini bilmemektir. Yapılan değişiklik gerçekte sistem değişikliğinden öte bir sistem düzeltme gerekliliğidir. Bu da fiili durumu esas alan hukuki düzenlemeyle toplumsal sözleşmenin meşru zeminine kavuşturulması şeklinde ifade edilebilir” şeklinde konuştu.

“KARAR MİLLETİN”
Sadir Durmaz, 16 Nisan’da Aziz Türk Milleti’nin iradesini ortaya koyarak karar vereceğini, MHP olarak baştan beri milletin iradesini Cumhuriyetin en temel meşruiyet kaynağı olarak gördüklerini ifade etti. Durmaz, “Küresel sistemin nüfuz odaklarıyla oluşturulan vesayet odakları ne zaman milletin önünü tıkamışsa, biz milletin iradesinin önünü açtık ve demokrasiyi işlettik. Siyaset dışı aktörlerin siyasete müdahale oyunlarını hep bozduk. Çünkü hep biliyor söylüyoruz ki irade, cumhuriyet ve devletin sahibi Türk milletidir” şeklinde konuştu.

“EVET DİYORUZ”
Sadir Durmaz, söz konusu değişiklikte Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü ve üniter yapısına, milletin birliği ve bütünlüğüne, laik ve sosyal hukuk devleti cumhuriyetin niteliklerine ve Atatürk ilke ve düşüncelerine aykırı olan bir değişikliğin söz konusu olmadığını savundu.
Sadir Durmaz, “Bu değişiklikte ilk 4 maddeyi değiştirmeye yönelik girişim yoktur, sorumsuz yöneticilik ve  keyfi yönetime cevaz verecek bir düzenleme yoktur. Yönetenlerin işledikleri suçlardan cezasız kalması yoktur. Milli devleti parçalayan özerklik, federasyon yoktur. Türkçeden başka bir dile resmilik kazandırılması ve Türkçeden başka bir dille eğitim yoktur. Türkün anayasasında Türkün adını çıkarma girişimi yoktur. Ayrı bir millet inşa etme girişimi yoktur. Terör örgütüyle pazarlık, teröre taviz ve af yoktur, paralel devlet yapılanmasına yer yoktur. Devlet, millet, cumhuriyet, Türklüğün bekası için evet diyoruz” şeklinde konuştu.
Durmaz, toplantının ardından Yozgatlı esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi.
Haber:Mustafa TEKER


Editör: TE Bilişim