1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Türkiye'den ABD'ye PYD tepkisi

12 Ocak 2017

Türkiye Milli Savunma Bakanı Fikri Işık PYD ile işbirliği yapmanın meşru görülemeyeceğini belirterek, ABD'de işbaşına gelecek Donald Trump yönetiminin bu yanlıştan döneceğini umduklarını söyledi.

https://p.dw.com/p/2VgAu
Fikri Isik Türkei Verteidigungsminister
Fotoğraf: Getty Images/V.Mayo

Türkiye Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, PYD ile işbirliği yapmanın meşru görülemeyeceğini söyledi. Ankara'daki büyükelçiler konferansında konuşan Işık "Bölgede PYD'nin terör örgütü olduğunu ve bununla işbirliği yapmanın meşru görülemeyeceğini söylemeye devam edeceğiz. Umarız ABD'de 20 Ocak tarihinde görevi devralacak Trump ve yönetimi Türkiye'nin sesine kulak verir. Ve bu yanlıştan döner" ifadesini kullandı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM)sosyal medya hesabı Twitter'da, Suriye Demokratik Güçleri imzası taşıyan bir açıklamada "PKK'nın bir parçası omadıkları" yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu bir şaka mı yoksa CENTCOM aklını mı yitirdi, buna kimsenin inanacağını düşünüyor musunuz? ABD terörist grubu meşrulaştırma çabasına son vermeli" ifadelerine yer verdi.

Türkiye, YPG'yi ABD, AB ve Türkiye tarafından terörist bir örgüt olarak tanınan PKK'nın bir uzantısı olarak görüyor. Geçtiğimiz günlerde Irak'ı ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım Suriye'deki PYD ve YPG'nin PKK'nın bir kolu olduğunu tekrar etmişti.

Yıldırım "Diğer yandan PYD'nin Suriye bölgesinde oldu bittiler yapmasına asla rıza gösteremeyiz. Orada yaşayan peşmergeleri, Arapları yerinden yurdundan ettiler adeta bir işgal içine girdiler. Tabii adını ne kadar değiştirirse değiştirsin ne yaptıklarını biliyoruz. PKK'dan türemiş, isim değiştirerek işin esasını değiştiremezsiniz. PKK eşittir PYD eşittir YPG" demişti.

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "koalisyon güçlerinin IŞİD, YPG ve PYD gibi terör örgütlerini desteklediğine" yönelik suçlamalarına da ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan cevap gelmiş, Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Mark Toner, Erdoğan'ın koalisyon güçlerine yönelik "suçlamalarının hiçbir dayanağı olmadığını" belirterek terör örgütlerine destek verdikleri suçlamasını "gülünç" olarak değerlendirmişti.

© Deutsche Welle Türkçe

Reuters, DW/SSB/BS