Haberler

Türkiye'de yaşayan Çinli: Yarasa yeyip yemediğimi soran oldu

Güncelleme:

Çin'de ortaya çıkan ve 2 bin 600'ü aşkın insanın hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüs, Çinli vatandaşlara ön yargı ile yaklaşılmasına sebep oldu. Türkiye'de yaşayan Çinliler; insanların kendilerini gördüğünde burnunu kapattığını, restoranlara ve otellere alınmadıklarını ve yarasa yeyip yemediklerinin sorulduğunu dile getirdi.

Çin'de ortaya çıkan ve hızla tüm dünyaya yayılan koronavirüs sebebiyle, yurt dışında yaşayan Çinliler, yaşadıkları ülkelerin vatandaşları tarafından ön yargıyla karşılanıyor. Türkiye'de yaşayan Çin vatandaşları Yasemin Song ve Emilia Zhang da bu sorunlara dikkat çekerek, ayrımcılığın kendilerini tehdit ettiğini dile getirdi.

"YARASA YEYİP YEMEDİĞİMİ SORAN OLDU"

Gazete Duvar'dan Aynur Tekin'e konuşan, Emilia Zhang, Türkiye'de yaşayan diğer Çinliler gibi virüs sonrası ayrımcı muamelelere maruz kaldığını belirtti. Bu durumun yalnızca Çinlileri değil tüm Asyalıları hedef aldığını belirten Zhang, "İnsanların virüse karşı olan korkularını anlıyoruz, ama bizi görüp burnunu kapatıp uzaklaşanlar oldu. 'Türkiye'de yaşıyorum, bir yıldan uzun bir süredir Çin'e gitmedim ve sağlıklıyım' dediğimde bile girmeme izin verilmeyen restoran ve oteller oldu. Yarasa yeyip yemediğimi soran da oldu. Çok üzüldüm."

"ANAOKULU ÇİNLİ ÖĞRENCİYİ KABUL ETMEDİ"

10 yıldır Türkiye'de yaşayan ev hanımı Yasemin Song, şimdiye kadar bireysel bir ayrımcılıkla karşılaşmasa da arkadaşlarının zor durumda olduğunu ifade ederek, "Bir Çinli anne sürekli gittiği bir hastaneden çocuğunu aşıya götürmek için randevu almıştı. Ama randevusu iptal edildi. Ayrıca bir anaokul, virüs taşımadığı sağlık raporuyla kanıtlanmasına rağmen velilerin şikayetlerinden dolayı Çinli bir öğrenciyi ikinci dönemin başında okula kabul etmedi" şeklinde konuştu.

SAĞDUYUYA ÇAĞIRDI

Yasemin Song, sağduyuya ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Herkes hastalanır, bu nedenle Çinlileri veya herhangi bir Çinli ile bağlantısı olan kişileri dışlamayın. Biz virüsü karantina altına alıyoruz, Çinlileri değil. Böyle ciddi durumlarda, birlik olmak, bilinçli ve sağduyulu olmak herkesin en temel görevidir."

SORUNLARINI ANLATMAK İÇİN VİDEO ÇEKTİLER

Türkiye'de yaşayan Çinliler tarafından oluşturulan ve kar amacı gütmeyen Çin Vizyon ekibi, Çinlilerin maruz kaldığı ayrımcılığı anlatan bir video çekmiş ve bu videoyu 14 Şubat tarihinde yayınlamıştı. Türkiye'de yaşayan 100'e yakın Çinlinin katılımıyla oluşturulan video, sosyal medya platformu Twitter üzerinden 100 binden fazla izlendi. Bir kamu spotu şeklinde hazırlanan videoda, Türkiye'de yaşayan Çinliler korona virüsü sonrası yaşadıklarını anlatıyor.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (27)

Alfonso:

Doğu Türkistan da zulüm üstüne zulüm yapanlar bize vicdan sömürüsü yapmasın

91
7
yanıtYanıtla
Adinizi yazin:

Insanlara zulum yapanlar kendini bilmez hukumetlerdir.halkin bi sucu yok.bunu ayirt etmekten yoksunsan vay haline

yanıt18
yanıt35
coni:

Uygur turkuyum diyip gecin bu millet cahil zaten cabuk yer

22
17
yanıtYanıtla
SINCHANGLEE:

Çabuk yemeyen akıllı herif Uygur türkleri nerde yaşıyor acaba?

yanıt5
yanıt4
volkan:

sen kimsin lan bize cahil diyon

yanıt7
yanıt12
Virüs:

Adindan belli coni benim köpeğin adıda coni lakin o senden hem bana hem bu vatana daha vefali

yanıt6
yanıt6
OBJEKTİF VE NESNEL:

duygu sömürüsü yapacak en son milletlerden biri de sizsiniz. hadi ordan!

24
5
yanıtYanıtla
SwordFish:

Siz uygurlara kan kusturuyorsunuz. Azicikta otellere giremeyin be.

22
6
yanıtYanıtla
RaveN:

yiyorsan söyle ne olacak merak ediyorlar onlarda size belki kokoreç nasıl diye sorarlar.

25
1
yanıtYanıtla
Türkoğlu:

Doğu Türkistan ile ilgili hükümetin suçu var halkın yok diyen cahil efendi o zaman sana söylüyorum. Senin hükümetin yanlış bir şey yaptığında susmassın değil mi ama bu masum!halk susuyor. O kadar konuşmuş tek kelime etmemiş konuyla ilgili. Ayrıca benim halkım virüsten çinliden değil zalimliklerinden dolayı ön yargılıdır!

21
5
yanıtYanıtla
Tüm 27 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title