1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Fransız gazeteci Loup Bureau serbest bırakıldı

15 Eylül 2017

Irak'tan Türkiye'ye giriş yaparken yakalanan ve yedi haftadır gözaltında tutulan Fransız gazeteci cuma günü serbest bırakıldı. Loup Bureau terör örgütü üyeliği ile suçlanıyordu.

https://p.dw.com/p/2k4LR
Frankreich Paris Demonstration für Freilassung Journalist Loup Bureau
Fotoğraf: Imago/ZUMA Press/J. Mattia

Irak üzerinden Türkiye'ye giriş yaparken Temmuz ayında Habur Sınır Kapısı'nda gözaltına alınan Fransız gazeteci Loup Bureau serbest bırakıldı.

Yakalandığı sırada üzerinde Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu Halk Koruma Birlikleri (YPG) ile ilgili yaptığı bir haber ile ilgili yazılı ve görsel malzeme çıkan Bureau'nun serbest bırakıldığı avukatı Martin Pradel tarafından açıklandı.

Pradel, Twitter'dan yayınladığı mesajında "Gazeteci #LoupBureau’nun serbest bırakıldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Kısa bir süre içerisinde Türkiye’den sınırdışı edilecek" dedi.

Bureau’nun serbest bırakılması, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın perşembe günkü Türkiye ziyaretinin sonrasında gerçekleşti.

Daha önceden TV5, Arte Journal ve Slate gibi kuruluşlar için haberler yapan 27 yaşındaki gazetecilik öğrencisinin serbest bırakılması için Fransız hükümeti bir süredir girişimlerde bulunuyordu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuyla ilgili telefonda birkaç kere görüşmüş ve gazetecinin serbest bırakılmasını talep etmişti.

Dosya henüz kapanmadı

Twitter'dan yaptığı açıklamalara devam eden Bureau’nun avukatı Pradel, dava dosyasının henüz kapanmadığını, mücadelenin devam ettiğini söyledi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü de Bureau'nun serbest bırakılmasına ilişkin Twitter'dan yayınladığı mesajında 52 günlük hapisten sonra salıverilmesini memnuniyetler karşıladıklarını yazdı.

Bir başka Fransız gazeteci sınır dışı edilmişti

Mayıs ayında da Fransız gazeteci Mathias Depardon Hasankeyf'te fotoğraf çekerken gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilmek üzere bir ay alıkonulmuştu.

Basın kartı olmadığı belirtilen Fransız gazetecinin çektiği fotoğraflar emniyet tarafından incelenerek "terör örgütü propogandası" olarak değerlendirilmişti. Depardon Haziran ayında serbest bırakılmıştı.

Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler'in basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 155'inci sırada yer alıyor. Türkiye'de 160'tan fazla gazeteci ve medya çalışanı tutuklu durumda.

© Deutsche Welle Türkçe

AFP,Reuters/ÇÖ,BÖ