Türkiye'nin havası en kirli yerleşim merkezlerinden biri olan Keşan’da hava kirliliğinin önlenmesi için GAZDAŞ tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında dün doğalgaz yakma töreni düzenlendi.

Keşan’da, GAZDAŞ tarafından 15 Haziran 2016 tarihinde başlatılan altyapı çalışmalarında sona gelinmesi nedeniyle saat 14.30 sıralarında, Aşağı Zaferiye Mahallesi Akar Sokak’taki istasyonda doğalgaz yakma töreni gerçekleştirildi. Törene, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül, Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Alper Arıtan, Edirne Eski Valisi Dursun Ali Şahin, GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan ve davetliler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan, “Haziran 2016’da altyapı geliştirme çalışmalarına başladığımız Keşan’ı temiz, ekonomik ve güvenli enerji kaynağı olan doğal gaz hizmeti ile buluşturmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Böylece 10 yılı aşkın sürede gerçekleştirdiğimiz 255 milyon dolarlık yatırım ile Trakya bölgesinde 420 binin üzerinde potansiyel abone için doğal gaz hizmetimizden yararlanma imkanı sunduğumuz yerler arasına Keşan’ı da dahil etmiş olduk. Tüm Keşanlılara hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.

GAZDAŞ TRAKYA’YA 10 YILDA 255 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPTI

Keşan’da 300 km doğal gaz hattı tesis edilerek 62 bin nüfuslu ilçede 26 bin potansiyel aboneye oldukça kısa bir sürede doğal gaz arzına başladıklarını kaydeden Akaslan, şunları söyledi: “Doğal gaz gibi hava kirliliğini azaltan önemli bir yakıt sayesinde Keşanlılar temiz bir havaya kavuşmuş olacak.Trakya’nın hızla büyüyen sanayisi ve ekonomisine rağmen son 10 yıl içinde doğal gaz kullanımı sayesinde hava kalitesinde Edirne’de yüzde 60, Kırklareli’nde yüzde 65 iyileşme sağlanmış olması bunun en güzel kanıtı. Keşanlıların bu konuda gönlü rahat olsun.”

ÖZCAN: TEMİZ VE KALİTELİ BİR ENERJİYE KAVUŞMUŞ OLACAĞIZ

Program, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan’da büyük oranda doğalgaz kullanımı başladığında temiz ve kaliteli bir enerjiye kavuşulacağını belirterek, “Tarihi bir gün yaşıyoruz. 2005 yılından beri Keşan’a doğalgaz getirme çabalarımızın ilk senaryosunu biraz sonra birlikte görmüş olacağız. Zorlu bir süreç geçirdik. Ülkemizin şartları belli. Bazı büyük projeler elimize sunuluyor fakat bütçesi, kağıda çizmek gibi olmuyor. Para bulmak gerekiyor. Ama bu zorlu süreç içerisinde Keşan’da şuana kadar gelmiş geçmiş emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Doğalgaz boru hattından bırakılan vanaya bir basınç kırma ünitesi yapıldı. Bu bir dalganın, Trakya’nın Güneyinden başlayıp, doğalgazsız olan diğer bölgelere de doğalgaz gidişini başlattıracak olan bir projedir. Yani buradaki basınç kırma ünitesinden, Keşan’a verildiği gibi İpsala’ya, oradan da Uzunköprü’ye, Yenimuhacir üzerinden, Malkara’ya, oradan da Enez’e doğru doğalgaz götürme işinin programlara alınmış olduğunu biliyorum. Kısaca, doğalgazı burada kullanmaya başladığımızda sadece hava kirliliğinden kurtulmuş olmayacağız. Aynı zamanda temiz ve kaliteli bir enerjiye kavuşmuş olacağız. Bu da bölgemizdeki bazı sanayi kuruluşlarının yeniden hayata geçmesi anlamına gelecek. Şunu iyi biliyorum, belki de 2020’li yıllarda, fabrika sayısında artışlar olacak. Bu bir harekettir. Her hareket de berekettir. Bu bir çok insana da iş imkanı demektir. Bu uygulama, yeni iş yerlerinin açılmasına da zemin oluşturacaktır. Ben gerçekten çok mutluyum. Bütün hemşerilerime de hayırlı olsun diyorum. Kazılarımız hala devam ediyor. Firmadan da bugün teyit aldım. Sanıyorum 2017 Kasım’ına kadar Keşan’a doğalgaz döşeme işini tamamlayacaklar. Biz de bu arada döşeme işinin yapıldığı yerlerde, asfaltlama çalışmalarına devam ediyoruz. Bu kazılan yolları düzelteceğimize de söz veriyoruz. Söz vermeye gerek bile yok zaten, görevimiz, biliyoruz. Yapmak zorundayız. Hepimize hayırlı olsun, katılan herkese teşekkür ediyorum. Doğalgazımız bölgemize ve geleceğimize hayırlı olsun.”

BİRCAN: DUYARSIZ KALINMADI

Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Keşan’ın Avrupa standartlarından 3, ABD standartlarından ise 9 kat fazla kirli havaya sahip olduğuna dikkat çekerek, “Mutlu bir gün. Keşan kirli havadan kurtuluyor. Milletvekili olduğum 2.yıla yaklaşırken, her platformda meclis kürsüsünden Keşan’ın kirli havasını gündeme getirdik. Ve sonunda inşallah bugün yakacağımız bu ateşle birlikte, Keşan bu kirli havasından kurtulacak. Bununla ilgili duyarsız kalınmadı. Belediye Başkanımın ve önceki dönem sayın valimizin katkılarıyla Keşan artık bu havadan kurtuluyor. İnşallah, Mecidiye taş ocakları ile ilgili de bir çalışma yapacağız. İnsanları ve bölgeyi rahatsız eden kalker ve taş ocaklarının kirliliğinden de kurtulacağız. Değerli arkadaşlar. Keşan coğrafi anlamda da Trakya’nın en önemli yerlerinden birisidir. Güneyinde Saros Körfezi, doğusunda ve kuzeyinde de ormanlarıyla önemlidir. Doğalgaz, bu bölgeye sanayiyi getirecek bir başlangıç olacaktır. Keşan’ımıza hayırlı uğurlu olmasını dilerim, teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

ÖZDER: DOĞALGAZ BİR AN ÖNCE YAYGINLAŞMALI

Keşan Kaymakam’ı Nuri Özder ise “Burada hepimiz biliyoruz. Keşan’da en büyük sorun olan hava kirliliğine çözüm bulmak için toplanmış bulunmaktayız. Bunun mutluluğu içindeyiz. Havamızın kirliliğini burada hepimiz yaşadığımız için biliyoruz. Bugün yakma töreni ile birlikte doğalgazı kullanmaya başlayarak, ilçemizde önemli bir sorunu çözmenin bir adımını daha atmış olacağız. Ben de bu çalışmalara baştan beri hizmet veren tüm yetkililere ve ilgili kurumlara teşekkür ediyorum. Bu gazın bir an önce ilçemizde hızla yaygınlaşarak kullanıma geçmesini ve havamızın temizlenmesini diliyorum.” dedi.

ŞAHİN: HEDEFE ULAŞILDI

Edirne Eski Valisi Dursun Ali Şahin ise büyük bir uğraşı sonunda neticeye varıldığını kaydederek, şöyle konuştu: “Büyük insan Atatürk, ‘Büyük işler başarmak için, önce engellerden kurtulmak lazım. Engeller kaldırıldığında başarı kendiliğinden gelir.’ der. Hedefimiz aynı, eğer çalışılırsa, hedefe ulaşılır. Biz elimizden geleni yaptık. Ne yapılabilir diye görüştük. Ankara’ya gittik, görüşmeler yaptık. Neticelerimize ulaşabilmek için her şeyi yaptık. Bir kıvılcım attık, alevlere döndürdük. Keşan hava kirliliği sebebi ile Avrupa’da ün yapmış bir ilçe idi. Ama biz neticemize vardık. Beraberce yürüdük, sonuca ulaştık. Değerli hemşerilerimiz. Doğalgaz demek, medeniyet demektir. Temizlik demektir. Kolaylık demektir. Özellikle hanımlar için çok önemlidir. Artık tüp tarih olacaktır. Allahın verdiği güzel nimet artık Keşanlılar tarafından da tadılacaktır. Aynı zamanda Keşan’da büyük bir ticaret merkezi kurulacaktır. Doğalgaz sayesinde, doğalgaz çalışanları da olacaktır. İş imkanları sağlanacaktır. Belki doğalgaz sayesinde Keşan’da 200, 300 kişi çalışma imkanı bulacaktır. İki sene önce bu işe başladığımızda bazıları bu iş olmaz diyordu. Fakat ne oldu? Hedefe ulaşıldı. İnşallah Tarımsal OSB’nin de açılış törenine de geleceğim. O da gecikti biraz ama o da gerçekleşecek. Organize Sanayi Bölgesinin de kurulmasından sonra Keşan mükemmel olacak. Sözlerimi tamamlarken, hayırlı uğurlu olsun. Kazadan beladan uzak doğalgazı yakmak herkese nasip olsun, sağ olun, var olun diyorum.”

Konuşmaların ardından dua edilerek, alandaki sembolik ateş törenle yakıldı. Tören sonunda katılımcılara pilav-ayran ikram edildi. GAZDAŞ’ın çalışmaları sonucunda altyapı çalışmaları büyük ölçüde tamamlanırken, tüm şehir geneline Kasım ayı sonuna kadar doğalgaz verilmesi amaçlanıyor.