Afşin'den 'Leonardit' Atağı: Ürün verimini yüzde 50 artırıyor!

Afşin İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, dünyada Rusya'dan sonra en çok Türkiye'de bulunan 'leonardit' madeninin, Türkiye'de de en fazla Afşin'de bulunduğunu söyledi.

Tüm dünyada toprakların sürdürülebilir kullanımını devam ettirmek ve çevre kirliliğini azaltmak için organik tarıma olan talebin artırdığını ifade eden Afşin İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, organik tarıma yönlenen çiftçilerin Afşin'den çıkarılan 'leonardit'  madenini kullanmaya başladıklarını kaydetti.

Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini iyileştirebilecek nitelikte olan leonardit madeninin Afşin'de fazlasıyla bulunduğunu ifade eden Kurt, " Azotlu ve fosforlu gübrelerin kullanımını aza indirmek amacıyla organik gübre kullanımına ağırlık verilmesi gerekiyor. Afşin'deki linyit havzalarından kömürün yanı sıra tarım ve hayvancılıkta kullanılan, bitki gelişimine önemli derecede destek olan ve bitki hastalıklarından koruyan leonardit madeni çıkarılıyor." dedi.

Leonardit ve gidyanın ekili ürünlere faydasının sayılamayacak kadar çok olduğunu belirten Kurt,"Leonardit kömür havzasında kömür katmanının hemen üzerinde organik maddece oldukça zengin fosil artıkların bulunduğu, gelişimini tamamlamamış kömürden oluşan bir maddedir. İlçe Tarım Hayvancılık Müdürlüğü olarak Türkiye’mizin bir değeri olan Leonardit’in ilçemizden çıkmasını bir fırsat bilerek bunu çiftçilerimizin kullanımına sunmak için çalışmalarımız devam ediyor. Yapmış olduğumuz çalışmalarda leonardit ve gidya bitki gelişimine faydasını, toprağın verimlilik değerini artırdığını gördük. Bölgemizde ekili ürünlerimiz olan şeker pancarı, mısır, buğday ve arpada yüzde 50’ye yakın çok ciddi verim artışları olduğunu örnek tarlalarımızda saptadık." dedi.

Leonardit madeninin verime olan artışından dolayı yüzyılın madeni olarak adlandıklarını dile getiren Kurt, şunları söyledi:

" Leonardit, yüksek oranda karbon ve humik asitler içeren, kömür düzeyine ulaşmamış doğal bir organik materyaldir ve organik madde içeriği yüzde 75 gibi bir değere ulaşabilmektedir. Bu madenin kullanımının arttırılması için hem ilçemiz hem de ülkemiz için ciddi yararlar sağlayacağını düşünüyoruz. Bu anlamda hem üniversitelerle hem de saha çalışmalarımız devam ediyor."

Tarlasına leonardit madeni uygulayarak ekim yaptığını ifade eden çiftçi Veysi Yıldız, ürünlerde gözle görülür derecede artış sağlandığını ifade etti.

Editör: Haber Merkezi