Türkiye'de bir ilk gerçekleşti!

Japon teknoloji şirketi Panasonic ve Seferoğlu Elektrik ortaklığıyla Kayseri'de Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji kooperatifine ait çatı tipi güneş enerjisi santralinin birinci fazı devreye alındı.

Türkiye'de bir ilk gerçekleşti!
Türkiye'de bir ilk gerçekleşti!
GİRİŞ 18.12.2018 14:55 GÜNCELLEME 18.12.2018 14:56
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Japon teknoloji şirketi Panasonic ve Seferoğlu Elektrik ortaklığıyla Kayseri'de yenilenebilir enerji kooperatifine ait çatı tipi güneş enerjisi santralinin (GES) ilk fazı açıldı.

 

 

Panasonic'ten yapılan açıklamaya göre, şirket tarafından geliştirilen HIT panellerinin kullanıldığı dünyanın en büyük çatı projesi Kayseri Mobilyacılar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi GES, toplam 7,2 milyon dolarlık yatırımla devreye alındı.

Yatırımı planlayan, gerçekleştiren, işletme ve bakımını üstlenen Seferoğlu Elektrik'in verilerine göre, açılışı yapılan tesisin ilk fazında yılda 7,5 gigavatsaat elektrik üretilecek.

 

 

Türkiye'nin en büyük çatı projelerinden biri olan santralde, 18 bin adet 325 panel yerleştirilerek 36 bin metrekare çatı alanında 5,8 megavat kurulu güce ulaşıldı.
Türkiye'nin 743 KOBİ üyeli ilk çok ortaklı GES projesi olan yatırım tamamlandığında, toplam kurulu güç yaklaşık 35 megavata ulaşacak.

"Türkiye önemli ve potansiyeli yüksek bir ülke"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Seferoğlu Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Murat Seferoğlu, Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarının önemini belirterek, "Panasonic ortaklığında gerçekleştirdiğimiz bu projenin, sadece ülkemize değil, dünyaya da örnek olacağını düşünüyorum. Türkiye’nin güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi çok önemli. Gerçekleştirilen proje bir çok alanda ilk oldu. İnanıyorum ki bunu başka GES projeleri de izleyecektir." değerlendirmelerinde bulundu.

Panasonic Eco Solutions Türkiye Genel Müdürü Tatsuya Kumazawa da şirketin Türkiye’deki çalışmalarına dikkati çekerek, "Türkiye bizim için önemli ve potansiyeli yüksek bir ülke. Avrupa’nın en güneyinde bulunmakla beraber Türkiye, güneş potansiyeli açısından günde ortalama 7,2 saat, yılda ise 2 bin 650 saat güneşlenme saatine sahip bulunuyor. Bu sıcak ve güzel ülkeye daha birçok güneş enerjisi projeleri kazandırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 7
  • Misafir Sanatçı 5 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizdeki binaların çatıları, dış cephe duvarları, haberdeki güneşe ve ışığına son derece duyarlı güneş panelleri ile donatılarak, enerji maliyetlerini, enerjiden kaynaklı cari açığımızı aşağılara çekmeliyiz, her daire kendi güneş panelleri ile günlük kendi enerji ihtiyacını karşılamalıdır. Ama sorun şu an bu sistemlerin hala daha pahalı olması, yerli üretim ile panel fiyatları aşağıya çekilmesi ile sistemin devletimizinde büyük kredi teşvikleri ile yurdumun her köşesinde yayğınlaşarak kendi ihtiyacımızı karşılamalıyız...
    Cevapla
  • ESM 5 yıl önce Şikayet Et
    Enerji Sistemleri Mühendislerine imza yetkisi verilsin projelerde yer alamıyoruz
    Cevapla
  • nurettin çelik 5 yıl önce Şikayet Et
    hayırlısı olsun. yenilenebilir enerji konusunda bütün imkanları kullanmalıyız.
    Cevapla
  • enerji 5 yıl önce Şikayet Et
    doları indirip türk lirası değerlendirmenin tek yolu kendi enerjisini üreten ülke olmaktır.Tebrik ederim.Bu tip şirketler desteklenmeli.En azından gavıra doğalgaz parası ödenmemiş olur.Elektriğin yüzde 50 kadarı doğalgazdan karşılanıyor. ve para rusyaya gidiyor
    Cevapla
  • Okuyucu 5 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizdeki yer altı kaynaklarımız kadar yer üstü doğal kaynaklarımızın en önemlisi ve en bol olanı güneş enerjisinden elimizden geldiğince faydalanmalıyız. Sürekli rüzgarlı ve dalgalı denizlerimizden de bir o kadar faydalanmalıyız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle