Türkiye'nin Deprem Haritası 23 Yıl Sonra Değişti

101
27
6
5
5
Türkiye'nin resmi Deprem Bölgeleri Haritası, 1 Ocak itibarıyla değişti. Yenilenen haritada bazı bölgelerin deprem riski düşerken, bazı bölgelerde artış gerçekleşti.

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye’de gerçekleşen depremler ve 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Hakkında Karar’ ile 1 Ocak itibarıyla resmen değişen Türkiye’nin yeni deprem haritasını yorumladı.

Türkiye'de son 119 yıldır ciddi hasara neden olan toplam 284 deprem gerçekleştiğini belirten Doç. Dr. Özmen, bu depremlerin 23'ünün 7 ve 7'den daha büyük şiddetli depremler olduğunu dile getirirken, “Ülkemizde neredeyse her 4, 5 yılda bir 7 veya 7'den daha büyük şiddette depremler oluşmuştur.” dedi.

Böyle bir depremin en son 2011 yılında Van’da gerçekleştiğini hatırlatan Özmen, “Yaklaşık 8 yıldır ülkemizde önemli bir depremin olmadığı görülmektedir. Bu bize, deprem enerjisinin bir yerlerde biriktiğini ve zamanı geldiğinde depreme dönüşeceğini göstermektedir. Bu nedenle birkaç gündür meydana gelen depremleri uyarıcı bir deprem olarak görüp, deprem zararlarını azaltma çalışmalarına hız vermemiz gerekiyor. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında süratli bir şekilde riskli binaların tespit edilerek, depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekir.” dedi.

1996 yılında yayımlanan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’nın dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmelere ve deprem tehlike analizi için gerekli olan bilgi/veri artışına paralel olarak 23 yıl sonra yeniden düzenlendiğini söyleyen Doç. Dr. Özmen, Türkiye'de artık binaların deprem yükü hesaplamaları, güçlendirme çalışmaları ve riskli yapıların belirlenmesinin bu haritaya göre yapılacağını belirtti.

“1996 tarihli resmi deprem bölgeleri haritası, Türkiye yüzölçümünün yüzde 66'sının 1'inci ve 2'nci derece deprem bölgesinde bulunduğunu ve nüfusunun yüzde 71'inin bu bölgelerde yaşadığını göstermekteydi. Yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle, 1996 tarihli harita ile depreme maruz bölgeler olarak tespit edilen yerler yürürlükten kaldırıldı. Ayrıca '1'inci derece deprem bölgesi, 2'nci derece deprem bölgesi' gibi ifadeler ortadan kalktı. Artık her yerleşim birimi ve mahallenin deprem tehlikesi, faya yakınlığına veya uzaklığına bağlı olarak değişti.” diyen Özmen, sözlerine şu şekilde devam etti;

“Yeni harita ile birçok ilin deprem tehlikesi değişti. Yeni veri ve bilgilerin ışığında birçok ilin deprem tehlikesi değeri düşmüş, bir kısmının da yükselmiştir. Binalarımızın bu haritada verilen deprem tehlikesi değerlerine göre yapılmak zorunda olduğu ve mevcut binaların değerlendirilmesinin de buradaki tehlike değerlerine göre yapılmak zorunda olduğu gerçeği düşünüldüğünde, hepimiz doğrudan veya dolaylı olarak bir şekilde bu değişimlerden etkileneceğiz.”

Yeni deprem haritasında en önemli değişikliğin Kırşehir'de gerçekleştiğini söyleyen Doç. Dr. Özmen, “1996 resmi deprem bölgeleri haritasında 1. derece deprem bölgesi içinde ve en tehlikeli illerden biri olarak gösterilen Kırşehir, yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle deprem tehlikesi açısından en tehlikesiz illerden biri haline geldi. Haritaya göre Çanakkale, Muğla, Adana, Antalya, Eskişehir, Malatya gibi birçok ilin deprem tehlikesi düştü, Trabzon, Rize, Elazığ, Erzurum ve Aksaray gibi illerin deprem tehlikesi yükseldi. Yeni deprem haritasına göre Türkiye yüzölçümünün yüzde 18'i 1'inci derece deprem tehlikesi altında ve nüfusunun yüzde 27'si bu bölgede yaşıyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/bilim/201903221038357521-deprem-haritasi-23-yil-sonra-degisti-bazi-illerde-tehlike-dustu-bazilarinda-artti/
101
27
6
5
5
Emoji İle Tepki Ver
101
27
6
5
5