19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türkiye yat turizminin merkezi olacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye’yi Akdeniz’in en önemli yat turizm merkezlerinden biri haline getireceklerini söyledi.

21 Mayıs 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye yat turizminin merkezi olacak

Arslan, Türkiye’nin yat turizminde Akdeniz’in en uğrak merkezlerinden biri olması için önemli çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, Akdeniz çanağında 1 milyonun üzerinde yat bulunduğunu söyledi. Yat turizminde aslan payını 1940’tan bu yana Fransa, İspanya ve  İtalya’nın aldığını dile getiren Arslan, Türkiye’nin 2000’li yılların başına kadar yat limanlarına yönelik yatırımının çok sınırlı kalması sebebiyle yat  turizminden aldığı payın çok düşük kaldığını ifade etti. AK Parti hükümetinin göreve gelmesinden itibaren Türkiye’nin  büyüklüğüne, denizci millet ve ülke kimliğine yakışacak yatırımlar yaptıklarını  belirten Arslan, 15 yılda kıyı yapıları için 1 milyar 333 milyon lira  harcadıklarını kaydetti. Türkiye’nin 10 binin altında olan yat bağlama kapasitesinin, 61 yat  limanında 24 bin 728’e yükseltildiğini anlatan Arslan, yat ve çekek yerlerinin sayısını ve niteliğini artıracak yatırımları sürdürdüklerini bildirdi.

5 DAKİKADA İŞLEM

Arslan, yat turizmi master planı sonuçlarına göre, yeni yat  limanı yerleri ve ilave kapasiteler göz önüne alınarak 2023’te yat bağlama kapasitesini 30 bine çıkarmayı planladıklarına işaret ederek, yat turizminin  gelişmesine yönelik altyapı yatırımlarının yanı sıra birçok düzenleme de yaptıklarının altını çizdi. Bu amaçla bürokrasinin neredeyse sıfıra indirildiğini belirterek, “Yatlara Yapılacak Sağlık İşlemlerinin Yürütülmesine İlişkin İşbirliği Protokolü ile yatların ülkemize girişlerinde 1-1,5 gün süren sağlık işlemlerini 5 dakikaya indirdik” dedi.